Det europeiske fotballforbundet (UEFA) vurderer radikale endringer av Champions League-modellen, ifølge The Guardian. Avisen viser til kilder i en stor Premier League-klubb.

Endringene kan bety en topping av turneringen med bare 16 lag i gruppespillet. Forslaget skal være et resultat av at store klubber på kontinentet er bekymret for den massive inntektsøkningen Premier League-klubber opplever.

Ifølge The Guardian skal forslaget innebære 16 lag fordelt på to puljer i gruppespillet, der lagene møtes borte og hjemme. Målet er å få flere toppkamper og slik gjøre Champions League enda mer innbringende. Forslaget innebærer også flere utslagsrunder før gruppespillet, der de 16 beste lagene vil bli seedet, slik at de ikke møter hverandre.

— Ingen planer på bordet

Eventuelle endringer vil først kunne gjelde fra 2018. — UEFA er hele tiden i kontakt med alle interessenter, inkludert klubbene. Alle planer for å utvikle formatet for våre turneringer vil skje i samråd med dem. Det er for øyeblikket ingen konkrete planer på bordet om endringer siden vi er i begynnelsen av en ny treårskontrakt, sier en UEFA-talsmann til The Guardian.

En topping av Champions League kan være et forsøk fra UEFA for å dempe enkelte storklubbers ønske om å bryte ut i en egen Superliga.

Diskusjoner om superliga

Tidligere i måneden skapte det overskrifter da engelske tabloider meldte at de fem største klubbene i landet var samlet for å diskutere opprettelsen av en europeisk superliga i regi av andre aktører enn UEFA.

Det var Relevant Sports, selskapet til den amerikanske sportsmogulen Stephen Ross, som samlet lederne fra Chelsea, Arsenal, Liverpool og de to Manchester-klubbene City og United.

Nå viste det seg i etterkant at det først og fremst var sommerturneringen International Champions Cup som sto på agendaen. Bildene av klubbdirektørene skapte imidlertid en ny debatt om hvor lenge de mektigste klubbene vil være med i et turneringsformat hvor de ikke er garantert å spille hvert år, og hvor de må dele inntektene med det store fotballfellesskapet.

— Manchester United vil spørre: Var det vi som skapte fotballen, eller var det Leicester som gjorde det? Ser du på den pengepotten som fotballen og supporterne verden rundt har skapt, er det Manchester United eller Leicester som har spilt den viktigste rollen, sa Charlie Stillitano, styreleder i Relevant Sports retorisk i etterkant av møtet.

— Det er naturlig med en diskusjon om fordelingene av penger, men de store klubbene kan ikke bare tenke på kortsiktig profitt. De må se på omgivelsene som de også er avhengige av, sa UEFA-styremedlem Karen Espelund.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og bli med på innsiden av Champions League: