Island-Ungarn 1-1

Ungarn seiler opp som en av de store overraskelsene i årets EM-sluttspill. Etter en overraskende seier mot nabonasjonen Østerrike i første gruppespillkamp, ventet et annet sensasjonslag, Island, i Marseille lørdag kveld. Island sikret oppstiktsvekkende nok ett poeng mot sterke Portugal i sin første kamp sist tirsdag.

På Stade Vélodrome, hvor Norge har gode minner fra seieren mot Brasil i 1998, fikk vi lenge se to avventende lag som virket redde for å tape.

Straffemål for Island

Kompakt og kontant forsvarsspill preget kampen, og det så lenge ut som om Island skulle sikre en historisk som følge av Gylfi Sigurdssons straffemål fem minutter før pause.

Ungarns keeper Gábor Király mistet ballen etter en corner, og da en islending gikk i bakken i neste trekk, pekte den russiske dommeren Sergej Karasev resolutt på straffemerket. Swansea-spiller Sigurdsson var sikkerheten selv fra elleve meter og satte ballen greit til side for Király.

Island ledet 1-0 til pause, og selv om Ungarn dominerte andre omgang spillemessig, forsvarte øyboerne seg lenge like helhjertet og godt som mot Portugal sist tirsdag.

FORTVILELSE: Birkir Már Sævarsson setter ballen i eget mål, og Ungarn kan juble for et ytterst viktig poeng i kampen i gruppe F. Foto: REUTERS/Eddie Keogh/NTB scanpix

Ungarn dominerte banespillet etter pause, og to minutter før full tid raknet det islandske forsvaret. Dirigent Balázs Dzsudzsák la inn fra høyre, Birkir Már Sævarsson kastet seg frem for å stoppe ballen, men den gikk i mål bak keeper Hannes Halldórsson til 1-1. Et surt selvmål, men nokså fortjent, kampen sett under ett.Superveteran Eidur Gudjohnsen kunne avgjort for Island på overtid av overtiden, men Molde-spilleren satte returen på et Sigurdsson-frispark like utenfor Királys mål.

Lagerbäck: — Vi mistet hodet

Trener Lars Lagerbäck var kritisk till sine spillere etter at Island slapp inn mål helt på tampen.

— Jeg tar med meg at vi er ubeseiret, at vi har en god mulighet til å gå videre og at vi jobbet hardt. Men vi spilte ikke bra. De spilte helt uten hode da vi ledet, sa den svenske veterantreneren ifølge Expressen.

— Vi var utrolig nær å sikre en plass i åttededelsfinalene, så å slippe inn et slikt mål helt på slutten, er selvsagt skuffende, sa Island- og Bodø/Glimt-keeper Halldórsson.

Island kan fortsatt avansere

SKUFFET: - Vi mistet hodet, sa Islands trener Lars Lagerback. Her med sin med-trener Heimir Hallgrimsson under kampen mot Ungarn. Foto: REUTERS/Yves Herman Livepic/NTB scanpix

Dermed har Ungarn fire poeng etter sine to første kamper i EM, og mye skal gjøres om ikke laget nå kvalifiserer seg for åttedelsfinalene. Tyske Bernd Storcks mannskap møter gruppefavoritt Portugal i siste gruppekamp, men med fire poeng skal mye gå galt om Ungarn ikke går videre — selv med tap mot Cristiano Ronaldo og co.Island står med to poeng, og bør ha seier mot Østerrike i siste kamp.

— Nå får spillerne være skuffet i kveld. Deretter starter vi forberedelsene for å slå Østerrike i stedet, sier Lagerbäck.

Aller først skal imidlertid Østerrike og Portugal gjøre opp seg imellom senere lørdag kveld, en kamp som vil ha direkte innvirkning på Island og Ungarns videre skjebne i mesterskapet.