Belgia-Irland 3-0

PARIS: De kom til EM som en av outsiderne til å vinne mesterskapet. Men åpningskampen mot Italia ble en gedigen nedtur. Belgia tapte 2-0. Landslagssjef Marc Wilmots fikk kjeft for laguttaket. Stjernene Romelu Lukaku og Eden Hazard ble kritisert for prestasjonene.

Belgiske medier meldte at harmonien ikke var spesielt god og at det var intern uenighet.

Torsdag ble hele troppen samlet til krisemøte. Der fikk samtlige slippe til med sine meninger.

To dager senere våknet en av mesterskapsfavorittene virkelig til liv.

Belgia viste at de har 11 lagspillere – ikke 11 individualist. Det var mer enn nok til å slå Irland etter en god annenomgang.

— Vi fikk vist hva vi er gode for i dag. Men husk at vi har igjen en vanskelig kamp mot Sverige, sa tomålsscorer Romelu Lukaku (23).

Han ble den første belgier med to mål i et mesterskap siden VM 1998. Hvem det var? Dagens landslagssjef Marc Wilmots. Motstander den gangen var Mexico.

Ga treneren en klem

Etter en trist førsteomgang, fyrte Belgia på alle sylindre i den andre. Etter en mesterlig kontring, brukte Lukaku venstrefoten og plasserte den knallhardt i mål. Lukaku løp rett bort til sin utskjelte landslagssjef og ga ham en klem.

— Jeg fikk gode svar i dag. Jeg visste hva jeg måtte gjøre.

Irland måtte risikere mer, de måtte frem på banen, og var i ferd med å feste et grep om kampen.

Men etter en times spill kom 2–0 til Belgia. Thomas Meunier la inn fra høyre, Axel Witsel fikk stå absolutt alene og heade ballen i mål. I likhet med Lukaku løp også Witsel rett bort til Marc Wilmots og omfavnet treneren. Trolig for å gi sin støtte til den utskjelte sjefen.

Nydelig av Hazard

Belgia ga seg ikke med det. 3–0 kom 20 minutter før slutt etter en ny mesterkontring. Det var skyhøyt nivå på forarbeidet til Eden Hazard, som blant annet rundet linjedommeren på Belgias høyre side. Hazard la inn til Lukaku som lett satte inn sitt andre mål for dagen.

— Belgia er gode, men vi gjorde dem også gode. Vi ble løpt fra når de angrep, fastslo Irland-kaptein John O'Shea.

Belgia møter Sverige i den siste kampen. Irland møter Italia samtidig. Skulle det skje, at Sverige og Irland vinner sine kamper, blir Belgia sist i EM-gruppe E. Og da er ikke gårsdagens seier mot Irland verdt noe som helst.

De er altså svært mye som står på spill onsdag kveld klokken 21.00. Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene: