STAVANGER (Aftenbladet): Viking har de siste årene jobbet knallhardt med å rydde opp i klubbens økonomiske problemer. Kostnader er kuttet og klubben har også brukt lite penger på overgangsmarkedet.

Resultatet av dette begynner nå å vise igjen i Viking ASAs regnskaper.

Tirsdag presenterte administrerende direktør, Arne Larsen Økland og økonomisjef, Henning Johannessen regnskapstallene for 2014. Viking ASA hadde i 2014 inntekter på 102,7 millioner kroner, mens kostnadene var på 106,6 millioner.

Bunnlinjen viser et underskudd på 6,5 millioner kroner.

Resultatet på minus 6,5 millioner kroner er en klar forbedring fra fjorårets negative årsresultat på 13,8 millioner kroner, og det laveste underskuddet selskapet har levert siden 2008 (— 4,1 millioner kroner).

— Det er litt synd at resultatet ikke er bedre. På høsten hadde vi litt stang ut, og gikk glipp av inntekter på grunn av lave tilskuertall, svak tabellplassering og i tillegg klarte verken Salzburg eller Viktoria Plzen å kvalifisere seg til gruppespillet å henholdsvis Mesterligaen og Europaligaen. Dermed fikk vi ikke utbetalt noen milepæler for Valon Berisha og Martin Fillo, sier Viking-direktør Arne Larsen Økland.

Mindre lønnskostnader

Lønnskostnadene er redusert med 6,2 millioner kroner. I administrasjonen økte lønnskostnadene med 1,5 millioner kroner, noe som skyldes økt satsing i markedsavdelingen.

Personalkostnadene for trenere og spillere ble redusert med hele 8,2 millioner kroner. Viking gjennomførte før jul en nedbemanning i administrasjonen, noe som vil føre til at lønnskostnadene for administrasjonen blir lavere i 2015. Kontantstrømmen fra den ordinære driften i selskapet er positiv og forbedret med over 9 millioner kroner fra 2014. ## Økt gjeld

Viking kan glede seg over at publikumsinntektene økte med 1 million kroner fra 2013 til 2014. Også inntektene fra samarbeidsavtalene økte med 5,3 millioner kroner.

Det skyldes hovedsakelig effekten klubben har hatt av å investere i en digital stadion. Disse investeringene har også kostet penger.

16,9 millioner kroner er investert i Connected Stadium, en investering som i stor grad er finansiert av utstyrsleverandør, økt langsiktig gjeld og kassakredit. Den langsiktige gjelden er økt med 5 millioner kroner, mens kassakreditten er økt med 5,9 millioner kroner. Kassakreditten har en trekkramme på 28.250.000 millioner kroner og er per 31.12.14 trukket opp med 24 millioner kroner.

— Gjennom investeringen i Connected Stadium har vi økt inntektene våre, slik at prosjektet allerede er lønnsomt.

Viking har også brukt en betydelige sum til å investere i nye grasmatte.

Kjøpte spillere for 3,7 millioner

Viking brukte i 2014 3,7 millioner kroner til kjøp av spillere og agenthonorarer. Kun Sverrir Ingason og Joackim Jørgensen kostet penger i form av overgangssummer, men beløpet inkluderer også milepælsbetalinger på spillere anskaffet tidligere år.

Klubben solgte spillere for 3,2 millioner kroner. Hovedsakelig gjennom salget av Trond Olsen og milepæler utbetalt ved de tidligere salgene av Valon Berisha, Martin Ørnskov og Henri Anier.

Viking-direktør Arne Larsen Økland ser positivt på målsettingen om å levere en nullresultat for 2015. — Ja, det er et klart mål, og jeg tror vi har gode muligheter til å klare det. I fjor sommer så vi nullen i horisonten, men den dårlige høstsesongen ødela for oss, sier Økland.

Egenkapitalen i Viking ASA er nå på 12,6 millioner kroner.