Tirsdag kveld tok konflikten mellom Petter Northug og Norges Skiforbund en ny vending, da langrennsstjernen brøt tausheten etter beskjeden om verdenscupnekt. Northug føler seg lurt av skiforbundet.

  • Les Northugs uttalelse her.

Det tok ikke lang tid før skiforbundet slo knallhardt tilbake. De mener Northug fremsetter uriktige påstander.

En intens ordkrig utspilles nå for åpen scene mellom skiforbundet og norsk langrenns største stjerne.

— Fin balansegang å være skikonge

Northug har i mange år hatt en sterk posisjon blant folket. Da han gikk over målstreken som VM-konge i Falun tidligere i år, var han tilgitt for fyllekjøringen året i forveien av et Norge med mesterskapsfeber. Mange mente Northug var mer populær enn noen gang før etter det eventyrlige comebacket.

Kommunikasjonseksperter Aftenposten har snakket med mener imidlertid at Northug nå spiller et høyt spill.

ADVARER: Jarle Aabø

— Det kan se ut som at kongekronen til Northug er blitt i høyeste laget. Så kommer det et kraftig vindpust og blåser hele kongen overende. Det er en fin balansegang å være skikonge, billedlegger kommunikasjonsrådgiver Jarle Aabø.Han mener Northug fremstår som grådig.

— Denne saken er under utvikling, så hvor Petter Northug lander denne gangen er vanskelig å si. Men han står i fare for å sitte igjen med et etterlatt inntrykk av at det kun er grådigheten og pengene som gjelder, sier Aabø.

— Han prøver å flytte fokus vekk fra det ved å appellere til nordmenns nasjonalfølelse med at han vil gå med flagget på brystet, ydmyke svenskene og vinne for Norge. Men det tror jeg mange oppfatter som dobbeltkommunikasjon, og det er en risikofylt vei å legge ut på. Det hadde vært mye bedre om Northug bare snakket om det dette handler om, at han mener han får for dårlig betalt, og stått for det, fortsetter Aabø.

— Hvor mye tåler vi av Northugs egotripp?

Retoriker og kommunikasjonsrådgiver Andreas Birger Johansen stiller spørsmålet om hvor lenge tålmodigheten overfor Northug og hans opptreden varer.

— Det virker som at det norske folk tilgir Northug alt. Men hvem tjener på at Northug får en særordning? Detgjør bareCoop og Northug selv, og ingen andre. Er det så sympatisk? Landslaget lever av felleskapet. Det er i stor grad felleskapets penger som løfter utøverne frem. Man skulle tro at Northug-begeret var fullt for lenge siden, men det har joikke rent over for det norske folk så langt. Likevel må det jo være en begrensing for hvor mye vi tåler av Northugs egotripp. Det er en «mye vil ha mer»-holdning jeg tror folk kan få nok av, vurderer Johansen.

Konflikten mellom Northug og forbundet går helt tilbake til 2013. Den handler om at Northug har handelsgiganten Coop som hovedsponsor.

Landslaget blir sponset av Spar, som er i direkte konkurranse med Coop. Som landslagsløper har Northug derfor ikke anledning til å profilere Coop. Skiforbundet mener Coop-avtalen utfordrer landslagsmodellen og ressursgrunnlaget for fremtidige landslagsløpere.

- Norsk langrenn består uten Northug

— Fra skiforbundets side kan man få en følelse av at de har funnet ut at norsk skisport går fryktelig godt uten Northug. Alle kan erstattes. Jeg tror ikke noe på at seerinteressen for norsk langrenn blir veldig mye redusert uten ham. Northug skal legge opp en eller annen gang. Norsk langrenn består uansett, mener Jarle Aabø.

— Langrenn er en del av vår historie og nasjonalfølelse. Den nasjonalfølelsen kan ikke Northug bryte ned alene så fort. Og selv om Marit Bjørgen er gravid kommer vi til å heie på de andre skijentene, påpeker Andreas Birger Johansen.

Mener alle taper på ordkrigen

Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, beskriver imidlertid verdenscupen uten Northug som «17. mai uten Kongen på slottsbalkongen». Han tror ikke Northugs omdømme svekkes av striden med skiforbundet.

— Overhodet ikke. Tvert imot. Northug er en «rock 'n' roll»-stjerne. En rebell. En rebell som vinner gullmedaljer for Norge. Hans merkevare blir bare sterkere og sterkere, sier Blindheim til NTB.

Kommunikasjonsekspertene Aftenposten har snakket med tror ingen av partene tjener på en ordkrig i det offentlige rom.

— Jeg tror at hvis ikke Northug finner på noe veldig lurt, taper han veldig på dette. Hvorfor skal han på død og liv forhandle på trykk i avisen? Det tror jeg ingen av partene tjener på, sier Aabø.

— Den indignerte sutringen i mediene er veldig fascinerende. Den tror jeg ikke tjener noen, sier Johansen.

  • Skiforbundet gikk til angrep på Coops rolle. Les mer om det her.