OSTRAVA: Ole Fosse er lege for hockeylandslaget og vet litt om hvilke krefter som er sving når en spiller skader seg. Selv om han slår fast at det er langt flere skader i ridesporten enn i hockey, har han og forbundet et betydelig fokus på forebygging av hodeskader.

— Hjernerystelser er jo et stort tema for tiden, men det har ikke så stor sammenheng med hjelmbruk eller ikke. Det er rotasjonsbevegelser av hodet ved plutselige start og stopp som forårsaker mange hjernerystelser, sier Fosse til Aftenposten.

Det er stort internasjonalt fokus på forebygging.

— Ett grep er å styrke nakkemuskulaturen slik at den er bedre forberedt og kan absorbere en trøkk uten at det blir en rotasjon som fører til en hjernerystelse, sier Fosse.

Mykere vant

Han kan også vise til en undersøkelse som det internasjonale hockeyforbundet har gjort gjennom de siste 15 VM. Den viser at ved å bygge vant som er mykere og mer responsive, så har man klart å unngå en del hodeskader. Fosse mener også at det nå er langt mer fokus på å håndheve regler som skal beskytte spillerne mot hodeskader.

— Jeg må også påpeke at en hjernerystelse ikke er en forferdelig hendelse i seg selv. Noen få får problemer over tid hvis skaden ikke håndterer skaden skikkelig. Men de aller, aller fleste som har en hjernerystelse går det helt fint med, forteller Fosse.

På landslaget har de helt klare prosedyrer på hvordan de behandler spillere som har vært utsatt for en hjernerystelse.

— En spiller får ikke slippe til på isen før han er helt symptomfri, sier Fosse.

Tenker ikke på skader

Ole Kristian Tollefsen er landslagets kaptein og en back som har gått inn i mer enn en takling. Han har også vært gjennom hjernerystelser. Det er ikke noe som bekymrer han i hockeyhverdagen.

— Jeg har jo hatt skader, men langt fra opplevd noe som ligner det Marius (Holtet) har vært gjennom. Jeg kan likevel ikke tenke på det når jeg spiller. Da klarer jeg ikke å prestere optimalt dersom jeg bekymrer meg for skader.