KARLSTAD (Aftenposten): I over et år slet ishockeyspilleren med sterk hodepine og trykk i hodet. Likevel ser han for seg et comeback på isen.

— Hva skulle jeg gjøre? Legene ba meg ikke holde opp, og jeg var jo ikke uerstattelig på laget. Dessuten trodde jeg hele tiden at hodepinen kom til å forsvinne. Det gjorde den ikke, forteller ishockeyproffen som fremdeles er i troppen til svenske Färjestad i Karlstad.

Men ikke siden 7. januar i fjor har han spilt en ishockeykamp. Den siste kampen husker han ikke helt hvem var mot. Selv trodde han det var mot Frölunda, men er blitt fortalt at det var mot Skellefteå.

Husker ikke kamp

Her er Holtet i aksjon i en treningskamp mot Danmark i DNB Arena i Stavanger høsten 2013. Et halvt år før problemene begynte.

— Den kampen husker jeg absolutt ikke noe fra. Den er borte, sier han.

Han har fått noen hjernerystelser opp gjennom en lang karrière. Akkurat hvor mange vet vel ingen. Hjernerystelser kan være både små og store. Holtet vet at han fikk en mot Leksand 30. desember 2013, og nå vet han også at han ikke burde stilt opp til de to neste kampene. Men det gjorde han, med en hodepine som bare ble verre og verre. Da han kom til nok en kamp og igjen ba om smertestillende, sa trener Leif Carlsson nei.

- Det har jeg takket ham for i ettertid , understreker Holtet.

Hodeskader er ishockeysportens svøpe. Først de siste årene har man tatt problemet på alvor, men fremdeles er det for mange taklinger som ender med en smell i hodet. I NHL har det de siste årene vært et visst fokus på hodeskader, delvis fordi slåsskjemper har dødd av hodeskader eller tatt livet av seg på grunn av depresjoner som følge av skadene. Men bukt med problemet får man kanskje aldri.

Marius Holtet har hverken vært en slåsskjempe eller oppsøkt farlige situasjoner mer enn andre. Men han har heller aldri veket unna. Først fire år i de nordamerikanske farmerligaene, deretter i svensk topphockey.

— Det som har tatt mer til toppen, er også blitt mitt fall, sier han.

Ville så mye

— Det største problemet er nok at jeg ikke har lyttet godt nok til kroppen. At jeg har startet for tidlig med spill etter en hjernerystelse, forteller mannen som har 50 offisielle landskamper for Norge.

Han fikk en hjernerystelse tre måneder før den nevnte kampen mot Leksand, men sto bare over seks kamper. Akkurat det kan ha vært en kjempetabbe.

— Man har visst for lite om hodeskader. Nyere forskning viser at en hjernerystelse kan sitte i i fire måneder, er jeg blitt fortalt. Men ikke å spille på fire måneder når du får en smell? Det kommer aldri til å skje, tror han.

NHL-proffen Mats Zuccarello fikk pucken i hjelmen etter et slagskudd og fikk hjernerystelse for halvannen uke siden. Han holdes foreløpig unna isen av sin arbeidsgiver New York Rangers.

I februar i fjor var det OL i Sotsji. Det var noe Marius Holtet hadde gledet seg til lenge. Men i stedet for OL-tur sank han bare dypere og dypere inn i et smertehelvete og depresjon. Han klarte ikke å omgås andre enn kona og barna, og hver dag ble en kamp. Han visste når han våknet at dette kom til å bli en ny drittdag, og at han måtte ha smertestillende for å komme seg gjennom den. Slik hadde han det mer eller mindre et helt år. Det hendte han gikk for å se sine lagkamerater i Färjestad spille kamp, men da passet han på å sette seg for seg selv. Han orket ikke snakke med noen.

Trykket begynte å slippe

Holtet gikk fast til klubblegen, nevrolog og etterhvert startet han også med akupunktur. For et par måneder siden begynte trykket å hodet å slippe. Hodepinen kommer sjeldnere, og når vi møter Hamar-gutten over en lunsj i Karlstad, er det en optimistisk 30-åring vi har på den andre siden av bordet.

Nå klarer jeg faktisk å gjøre en del ting hjemme i huset uten at jeg blir kjempesliten. Jeg har gått lange turer på rulleskøyter, og nå drømmer jeg om å komme tilbake som ishockeyspiller igjen.

Han har fremdeles ett år igjen av kontrakten med Färjestad.

Holtets løsning

Mens han har gått skadet, har han tenkt på mulige løsninger for å komme hodeskadene til livs. Forslaget hans er radikalt og kan høres skremmende ut, men det er absolutt noe å tenke over:

— Jeg tror vi har for mye og for god beskyttelse på kroppen. Selv om du blir taklet knallhardt inn i vantet, kjenner du nesten ingenting. Men hjelmen vi har på hodet er ikke like god, det er ikke akkurat en motorsykkelhjelm. Om konsekvensene av en takling mot kroppen blir større, tenker man seg nok bedre om før man setter inn de altfor harde taklingene. Heldigvis er det sjelden noen går bevisst etter hodet til folk, men uhell forekommer, og da går det kanskje ut over hodet. I denne sporten handler det om tiendedeler, understreker han.

I morgen setter Marius Holtet seg på flyet til Tsjekkia for å være med rundt den norske VM-troppen til kampene mot Slovakia og Danmark. Han ble kjempeglad og rørt da han ble invitert ned av landslagssjef Roy Johansen.

— Jeg tror jeg skal orke å se på. Hvis ikke får jeg bare gå inn i garderoben og vente på gutta der. Det skal bli deilig bare å være i en garderobe igjen, sier Marius Holtet.