jordet

Skarsfjord selv er redd for at ordet «psykolog» skal misforstås. For det er ikke slik at Brann har panikk og trenger mental hjelp to og en halv måned før avspark i eliteserien.

— Vi skal bygge en skikkelig trenings- og prestasjonskultur, og Geir Jordets ekspertise blir et fint supplement til de kunnskapene vi selv sitter med. Jordet har en annen og mer akademisk innfallsvinkel enn en hovedtrener, og kan forsterke trenerteamet sitt budskap, sier Skarsfjord.

Snittalderen i Brann synker betraktelig fra i fjor. Veteraner er byttet ut med unge og umeritterte spillere. Derfor ser Skarsfjord muligheten til å bygge noe nytt.

— Det er et generasjonsskifte i Brann. Alle er i utviklingsmodus - de har merittene foran seg, ikke bak seg. Å skape en skikkelig treningskultur er noe vi tar tak i, og det er gratis, sier Brann-treneren.

Seminar neste uke

Første seminaret Jordet skal ha med Brann blir torsdag 13. januar.

— Så mye mer enn det er ikke spikret ennå, så får vi se hvor mange ganger det blir. Fordelen er å få han inn på et tidlig tidspunkt. Da kjenner gruppen han, og han kan være med på å trykke på de rette knappene, sier Skarsfjord.

Geir Jordet er førsteamanuensis ved seksjon for coaching og psykologi ved Norges idrettshøgskole. Hans fagområder er fotball, idrettspsykologi, prestasjon under press (for eksempel straffespark) og utvikling av ekspertise.

Han er også tilknyttet Toppfotballsenteret, som tilbyr hjelp til norske klubber. Han har jobbet som idrettspsykologisk rådgiver i mange år med ansvar over tid for blant annet Skjetten, Lyn og Nederlands landslag (A, OL, U21 og U20), samt individuell oppfølging av spillere.

- Jeg ønsker ikke å uttale meg om hva jeg skal bidra med i Brann, sier Jordet.

Statistikksenter Eliteserien:

På hjemmesiden til Toppfotballsenteret kommer det frem at Jordet «er opptatt av hvordan trenere kan jobbe med enkle mentale forhold som er relevante, funksjonelle og effektive for å optimalisere spilleres utvikling og prestasjon».

— Det er blitt vanligere for norske klubber å benytte seg av eksperter på det mentale området. Dette er en internasjonal trend, sier Jordet.

- Må bli fast hos alle

Høsten 2008 uttalte daværende Toppfotballsjef Per-Mathias Høgmo til Bergens Tidende at alle eliteserieklubber bør ha egne mentale trenere.

— Det handler om å skape mentalt sterke utøvere. Skal norsk fotball ta flere steg fremover må dette bli fast i alle toppklubbene, sa Høgmo, som sammen med idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard har skrevet bok om mental trening innenfor fotball.

— Det er en ung profesjon og forholdsvis nytt innenfor fotball. Nå er vi i ferd med å få en bred kompetanse på området, og jeg forventer at det i fremtiden vil bli en kamp klubbene imellom om de beste mentale trenerne, sa Høgmo. Han uttalte seg negativt om klubber som griper til mental hjelp kun i krisetider:

- Skal det ha noen effekt må en gjøre det over tid, sa han.

Brann har tidligere gjort enkelte «stunt» med motivatorer, som den tidligere landslagstreneren i padling, Kjell Tore Solvang.

Fakta:

Geir Jordet

  • FØDT: 26. januar 1974

  • JOBB: Førsteamanuensis ved seksjon for coaching og psykologi ved Norges idrettshøgskole. Er også tilknyttet Toppfotball-senteret, der han er ansvarlig for fotballmentalitet.

  • AKTUELL: Vil bli brukt av Brann fremover, første gang i neste uke.