08.06.08 Adeccoligaen 2008Start vs HaugesundSør Arena - Kristiansand StadionFotograf: Petter Emil WikørenSvein Tore Brandshaug - Haugesund - mot Fredrik Strømstad - Start Foto: Digitalsport
05.10.08 Sør Arena - Kristiansand StadionAdeccoligaen 2008Start v Sandnes UlfFotograf Petter Emil Wikøren/DigitalsportErik Mykland - Start Foto: Petter Emil Wikøren

WEB-TV: Sandstø ferdig i Start

Mandag formiddag ble det klart at Arne Sandstø hadde sagt opp stillingen sin i Start. Han blir dermed den fjerde treneren som forlater klubben siden sommeren 2006. Det var en offensiv Arne Sandstø som snakket med pressen når han ble presentert som ny Start-trener 4. november i fjor. 42-åringen lovet morsom, attraktiv fotball, og opprykk med stil. Optimismen rådet i Start-leiren, Styreleder Erik Solér skrøt sågar av førstevalget som ny hovedtrener, og Sandstøs evne til å takle både mot— og medgang, hans gode menneskelige egenskaper, samt bergenserens gode evne til å få frem talenter.

LES OGSÅ:

Nedrykket gjorde at flere sentrale spillere takket for seg i Start, og Sandstø fikk se spillere som Jon Midttun Lie, Kristoffer Paulsen, Steinar Pedersen og Inge André Olsen forsvinne ut av dørene den første måneden. Serberen Branislav Milisevic var eneste tilvekst til stallen, og Sandstø ble ikke lovet forsterkninger før spillere som Kristofer Hæstad, Ygor og Fredrik Strømstad ble solgt.

— Når et lag som ikke er godt nok for eliteserien selger unna sine fem-seks beste spillere uten å få inn erstattere, så rykker det ikke opp igjen. Så enkelt er det, sa Sandstø til Fædrelandsvennen 28. november.

Det fortsatte å gå tregt i overgangsmarkedet, og Start dro til treningsleieren i Brasil i desember uten en komplett spillerstall – noe som var lagt fra ønskescenarioet.

— En sentral del av oppholdet er samhandling. Nå må vi kanskje reise ned dit med spillere som kanskje forsvinner, og det er ikke optimalt, sa Sandstø i forkant av desember-leieren.

I Brasil sikret Start seg underskriften til amerikaneren Clarence Goodson, som skulle vise seg å bli en nøkkelspiller for sørlendingene denne sesongen. Inn kom også Kjetil Kamark, en spiller som hadde imponert Sandstø tilstrekkelig til å bli tilbudt en toårskontrakt med Start.

Under treningsleieren i Rio gjentok også Sandstø budskapet om at Start skulle spille en offensiv og morsom fotball på Sør Arena denne sesongen - og at han skulle lede Start tilbake til eliteserien – dersom han beholdt spillerstallen. Det sistnevnte skjedde ikke. Først forsvant Kristofer Hæstad til Vålerenga, Atle Roar Håland til OB. Start-stallen begynte å tynnes ut.

I starten av mars var det duket for den årlige treningsleieren på La Manga. Det Start hadde vist de første månedene under Sandstøs ledelse, gjorde ham ikke akkurat optimistisk med tanke på sesongen som ventet.

”Vi har kommet kortere enn jeg hadde forventet”, og ”uansett må ingen tro at vi kommer til å spasere gjennom 1. divisjon” var noe av det Sandstø sa før avreise.

Like før serien skulle sparkes i gang, ble det også klart at Sandstø måtte klare seg uten Anthony Annan denne sesongen. Ghaneseren ble lånt ut til Stabæk, og Start fikk Espen Olsen i retur. Det betydde at Kai Risholt – som hadde trent med Start på La Manga – fikk fyken, noe han leste om på fvn.no. Han var slettes ikke fornøyd med behandlingen fra Sandstø og co.

— Ledelsen i Start er uproffe og har en personalpolitikk som er utrolig, sa en rasende Risholt til fvn.no.

Etter hvert skulle det vise seg at Sandstø også måtte klare seg uten spissprofilen Ole Martin Årst, som måtte stå over hele 2008-sesongen på grunn av skade.

Åpningen på sesongen ble som alle forventet, og Nybergsund-Trysil ble sendt hjem med 2-5 i bagasjen 5. april. Samme dag hadde magasinet i Fædrelandsvennen, God Helg, et portrettintervju med Sandstø. Her uttalte bergenseren blant annet følgende:

”Jeg vet jeg kommer til å få sparken i Start en dag. Forhåpentligvis blir det lenge til”.

Det skulle ta syv måneder fra intervjuet var på trykk, til at han sa opp jobben sin i Start.

Seieren i åpningskampen ble fulgt opp med 3-3 borte mot Hønefoss – og 2-0 seier hjemme mot Alta – til enorm pipekonsert fra Start-supporterne. Sandstø forklarte pipingen med at hjemmefansen ikke var godt nok forberedt på 1. divisjon.

Sesongen gikk, og fortsatte å gjøre jobben – til tross for at Sandstø ikke leverte den offensive fotballen han hadde lovet. Etter 0-0-kampen mot Løv-Ham 4. mai svarte han på kritikken.

— Stallen består av litt mange unge spillere - og da kan ikke publikum forvente å se et superlag på stadion. Vi er ikke gode nok til at vi kan valse over de fleste motstanderne og leke oss gjennom kampene, sa Sandstø.

Sommerens salg av Fredrik Strømstad til Le Mans var nok et slag i trynet på Sandstø. Enda en profil forsvant ut dørene på Sør Arena, og Start-treneren raste.

— Jeg registrerer at de øverste lederne i klubben populistisk sier at vi skal rykke rett opp og bli blant de beste lagene i eliteserien. Likevel har de hastverk med å selge de beste spillerne. Det er veldig selvmotsigende, sa Sandstø til Fædrelandsvennen 19. juni.

Det var ingen tvil om at Sandstø mislikte timingen.

I juli fikk han en solid opptur. Erik ”Myggen” Mykland ville gjøre comeback for Start, og hele Sørlandet jublet. Det ble imidlertid med den ene kampen mot Sandnes Ulf, en kamp Start vant 5-1, og Myggen leverte en målgivende til kanonscoringen til Aram Khalili.

20. juli kom det første Start-tapet for sesongen, men det var ikke før Clarence Goodson fikk diagnosen kyssesyken i midten av september at formkurven virkelig begynte å peke nedover for Sandstøs menn.

17. september tapte laget sin andre kamp for sesongen mot Sandefjord, tre dager senere slo Bryne Start 2-1 på Sør Arena. Etter tapet kom Sandstø med følgende uttalelse;

— Bryne er rett og slett et søppellag som vi ikke skal tape mot.

Dagen etter ba han om unnskyldning.

— Jeg var lettere provosert, og ordla meg helt feil, sa Sandstø.

Litt over en uke etter Bryne-tapet ble det klart at Start hadde økonomiske problemer. Sparebanken Sør kom inn som eier, og Sandstø innså at det ville bli lite penger til forsterkninger.

— Hvor Start vil hen må de bedømme selv, sa Sandstø, og lot det skinne gjennom at han ikke var komfortabel med situasjonen.

Sandstø holdt uansett det han lovet, og førte Start til opprykk. Det ble sikret etter 1-1 hjemme mot Sogndal 18. oktober. Men tre dager senere kom det mer verbal skyts fra bergenseren.

I et intervju med Fædrelandsvennen kritiserte Sandstø Start-ledelsen for sin mangel på en realistisk langtidsmålsetning.

Uttalelsene utløste krisemøte der Skisland, sports- og mediedirektør Svein Mathisen og Sandstø var samlet. Her fikk Arne Sandstø, etter det Fædrelandsvennen vet, klar melding: Et nytt utspill av samme sort vil bety slutten på trenerjobben i Start. Sandstø måtte også offentlig be om unnskyldning for uttalelsene sine.

I dag klokken 14.00 kom Sandstø ut fra evalueringsmøtet på Sør Arena. Da hadde han sagt opp stillingen sin som Start-trener.

— Dette har vært en lang prosess. Det er viktig å understreke at dette har ingenting med spillere inn og ut å gjøre. Dette handler om at vi er veldig ueninge i hvordan vi skal håndtere prosessene med å tilegne oss eliteserienivå. Min og ledelsens sportsplan er ikke forenbare, sa Sandstø, som nå tar seg en velfortjent ferie.