Elissa «Ellie» Downie, en 17-åring fra Storbritannia, landet med et knas på nakken i kvalifiseringsrunden i turn. Dette var ikke et stygt fall i en gymtime. Det var en ulykke i toppidrettens mekka – de olympiske leker.

Downie var omringet av det beste som finnes av trenere, støtteapparat og lagvenninner. Men ingen stanset 17-åringen – til tross for skrekkhendelsen. Til slutt må hun gi seg på grunn av smertene.

Tapper?

Evnen til å kjempe gjennom smerte og motgang er hverdags for toppidrettsutøvere. For oss andre er det som regel imponerende å se på. Og tilbakemeldingene til Downie lot heller ikke vente seg. «Løvehjertet Downie» , «imponerende innsatsvilje» og hennes «tapre innsats».

Det å fortsette var ikke bare dumt, det var også farlig. Noen burde ha stoppet henne. Hun er 17 år. Hun kunne ha blitt treningsinvalid.

Rett reaksjon

Derfor var det så fint å se at det norske hjelpeapparatet forsto faren da Heidi Løke skallet hodet i en spansk håndballspiller. Så antar jeg at de norske kommentatorene ikke så hendelsen skikkelig da de ble fortvilet av å se medisinsk hjelp på banen – for det ville bety at Løke måtte sitte på benken i tre angrep.

Løke er god – så god at vi trenger henne resten av dette mesterskapet og forhåpentlig i mange år til. Det kunne en mulig ubehandlet hjernerystelse ha satt en stopper for.

Usynlig

I kampens hete er det ofte vanskelig å forstå hvor hardt hodet er rammet. Kroppen er full av adrenalin, og man kjenner ikke nødvendigvis hvor alvorlig det er. Derfor er regelen fra håndballen om at man må vente noen angrep ved skade, en svært god regel. Da rekker kroppen å roe seg noe ned, og konsekvensene blir tydeligere for utøveren selv.

Hodeskade er en usynlig skade. Det fremstår ofte ikke som så dramatisk som når man ligger og vrir seg med brukket ankel eller en skulder slått ut av ledd. Ikke at dette ikke er alvorlige skader, men det er som regel lettere å trene opp en brukket ankel enn hvile seg frisk fra en hodeskade.

Derfor er det så viktig at alle andre rundt er oppmerksom på hodeskader. Og at vi slutter å hylle dem som ikke tar det alvorlig.

Twitter: Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Interessert i flere kommentarer fra samme kommentator? Her er et utvalg:

| Helene Skjeggestad

Den viktigste kampen i EM foregår utenfor banen | Helene Skjeggestad

5 ting du må vite om Brasil mens OL pågår | Helene Skjeggestad

Dilma Rousseff har vært en elendig president for Brasil | Helene Skjeggestad