De to siste vinnerne av Årets spiller i verden, Nadine Angerer fra Tyskland og amerikanske Abby Wambach, er blant spillerne som nå har gått rettens vei for å tvinge VM-arrangøren til å legge naturgress på neste års VM-stadioner.

Planen er å spille hele mesterskapet på kunstgress, noe damene mener aldri ville skjedd i et herre-VM, skriver nyhetsbyrået AP.

Spillerne som går til sak mot FIFA og Det canadiske fotballforbundet mener at det å legge mesterskapet til kunstgress er kjønnsdiskriminerende i henhold til canadisk lov.

— Vi må sette foten ned og si: «Vet dere hva? Dette holder ikke. Dette er ikke riktig og vi fortjener å bli behandlet som herrene», sier Abby Wambach ifølge AP, skriver Aftonbladet.

LEDER AN: Abby Wambach - årets spiller i verden i 2012, nummer to i 2013 og nummer tre i 2011 - fører an i spilleropprøret mot kunstgress i VM neste år. Foto: DIGITALSPORT

Rolig Pellerud16 andre spillere er med på stevningen i tillegg til Wambach og Angerer, men ingen av de er norske.

Så sent som tirsdag slo FIFA fast at de ikke kom til å gjøre noe for å få de canadiske arrangørene til å sørge for naturgress under VM.

— Det skal spilles på kunstgress og det finnes ingen plan B, sa Tatjana Haenni, FIFAs sjef for kvinneturneringer.

Den norske landslagssjefen Even Pellerud imøteser et VM på kunstgress med stor ro.

— Saken har blitt nevnt innad i landslaget, men den er ikke gjennomdrøftet og vi har ikke noe felles syn på den. Det er helt sikkert ulike oppfatninger blant spillerne, sier Pellerud, som tidligere har vært landslagssjef for Canadas kvinnelag.

Landslagssjef Even Pellerud ser flere fordeler med kunstgress i fotball-VM. Foto: NTB scanpix

Har fått dispensasjonSelv har Pellerud ingen problemer med det om det blir kunstgress. Han ser flere fordeler med kunstig gress og kjenner heller ikke til undersøkelser som sier at skaderisikoen er større på kunstgress enn naturgress, noe som er et av elementene som trekkes fram fra protestgruppen.

— Hva tenker om du om at denne gruppen mener det er kjønnsdiskriminerende med VM på kunstgress og at et herre-VM aldri ville blitt spilt på kunstgress?

— Den påstanden er muligens riktig, muligens feil. Det er en hypotetisk situasjon som er vanskelig å etterprøve, sier Pellerud.

— Det spilles toppkamper på både herre- og kvinnesiden på kunstgress. Dette er ingen stor sak for meg, men jeg har respekt for at det er andre synspunkter og at noen har kropper som de føler får mer belastning på kunstgress, sier Pellerud.

I FIFAs regler står det at kamper kan spilles på kunstgress om det gis dispensasjon. Det har Canada fått, og alle kampene i en turnering på spilles på samme type underlag.