Om dette var et overmodig spørsmål før dobbeltseieren i utfor i Beaver Creek, så virker det på sin plass etterpå. De var jo fullstendig overlegene i en idrett der hundredelene pleier å avgjøre.

Så tillat en påstand fra en ubetydelig skribent fra et lite land oppe i nord: Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud er ikke bare de to beste fartskjørerne i alpint, de er blant de beste idrettsutøverne i verden, uansett idrett. Og jada, jeg har hørt om Bolt, Messi og mange andre i stjerneglansen.

En umulig øvelse

Å vekte idrettsutøvere i forskjellige idretter mot hverandre er naturligvis umulig Det blir omtrent som talentjakten i TV2, er en diktleser bedre enn en akrobat? Men som underholdning holder det.

Derfor er det blitt vanlig i idretten å gjøre nettopp det, å sammenligne størrelser som ikke er sammenlignbare. Det kåres og deles ut troféer.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Er en langrennsløper en bedre idrettsutøver enn en stavhopper? Er en triathlon-utøver bedre enn en sjakkspiller? Er Messi bedre enn Bolt? Er Henrik Christiansen bedre enn Suzann Pettersen, var Bjørn Wirkola bedre enn Hjallis?De som er fascinert av utholdenhetsidretter, håner dem som driver med ballspill. Og motsatt. De som faller for de dristige, synes det er kjedelig med idretter der den største ulykken er en strekk i låret. Andre sier at antall land som er med, viser hvilke idretter som krever mest.

Begeistringsrus

Vi har alle vårt i en slik diskusjon, og denne skribent vil ganske umiddelbart si at utforkjørerne, det er de mest komplette idrettsutøverne. Og som en følge av det: De beste av dem er også blant verdens beste idrettsfolk, og de to beste akkurat nå er fra henholdsvis Skedsmo og Vinstra.

Er dette skrevet i begeistringsrus etter dobbeltseieren i USA? Ja, men det går an å resonnere rundt påstanden.

Egenskaper som preger de beste idrettsutøverne, kan være utholdenhet, styrke, teknikk, kroppsbeherskelse og mental styrke.

Verdens beste maratonløper har ikke alt dette, ikke verdens beste skihopper eller ishockeyspiller heller, selv om de er fremragende utøvere. Nesten ingen har alt.

Men en utforkjører må ha mye av alle disse egenskapene. Nesten alt.

Den fysiske belastningen ned de verste utforbakkene er enorm. Perfekt teknikk og kroppsbeherskelse er et absolutt krav. Den mentale belastningen nærmer seg sammenbruddet. Bare den som vil risikere helsen i hver sving og hvert brattheng, har mulighet til å vinne. Bare de modigste når seierspallen.

Stor respekt

Ålreit, ingen tester utforløpernes ballfølelse eller O2-opptak, så helt komplette er de kanskje ikke.

Men verdens beste utforkjørere, dem står det stor, stor respekt av.

Og da er det bra at våre to fartsstjerner også har menneskelige egenskaper som gjør dem spesielle i det fargerike fellesskapet som toppidretten er.

Det går an å være best i verden uten å ta skade på sin sjel. Som Svindal og Jansrud.