LES OGSÅ: — RBK størst i Norden

På en jazzklubb i Stockholm fikk Arne Högdahl ideen om at Erik Hamrén kunne passe som RBK-trener. Snaue tre uker senere var svensken ansatt på Lerkendal.

— Det var kun et tips fra min side at Erik kanskje var et navn som Rosenborg burde sjekke ut, sier Högdahl.

Stockholm 8. desember 2007: For første gang på 20 år møttes Erik Hamrén og Arne Högdahl. Det var gjenforeningsfest for elevene på Gymnastik- og idrottshögskolan (GIH) i Stockholm. De to svenske elitetrenerne i henholdsvis fotball og håndball fant igjen den gode tonen som duoen hadde mens de gikk i samme klasse på GIH. Etter litt bowling og en god middag på den italienske restauranten Papa Sisto ruslet Hamrén, Högdahl og resten av elevene til jazzklubben Stampen i Gamla Stan. Etter en dag med mimring og mye latter kom Hamrén og Högdahl inn på fotball og Rosenborg. Högdahl var fullstendig klar over at RBK jakter ny trener, og at det soleklare førstevalget Trond Sollied fortsatt ikke hadde svart. Erik Hamrén fortalte at han har et halvår igjen av kontrakten, og at han ikke visste hva som skulle skje videre i trenerkarrieren.

Kontaktet RBK

Tilbake i Trondheim 9. desember kontakter Högdahl sine venner i Rosenborg.

— Jeg visste at Erik var trener for lederlaget i Danmark, og det ut ifra relativt små ressurser. Samtidig var han i riktig alder, og hadde masse rutine. Det var kun et tips fra min side at Erik kanskje var et navn som Rosenborg burde sjekke ut, sier Högdahl til Adresseavisen.

Mens Rosenborg samme dag trente for nest siste gang foran skjebnekampen mot Schalke, var det stor aktivitet for å få et svar fra Sollied. I over seks uker hadde klubben ventet på hva Sollied-svar. I løpet av kvelden den 9. desember avslørte Adresseavisen at Knut Torbjørn Eggen ga fra seg ansvaret rundt trenerspørsmålet til styreleder Terje Svendsen og administrerende leder Nils Skutle. Om dette var for å få en raskere avklaring eller om det var - som det ble hevdet - at Eggen skulle prioritere Schalke-kampen vites ikke.

RBK handlet

Uansett tok det ikke mange timene fra Arne Högdahl tipset om Hamrén til Rosenborg for første gang kontaktet 50-åringen.

— Det var enten den 10. eller 11. desember at Rosenborg for første gang snakket med meg, sier Hamrén til Adresseavisen.

Verken han eller Högdahl vil spekulere i om det var deres samtale i Stockholm som utløste RBKs interesse. Rosenborg på sin side hevder at de hadde en plan B klar parallelt med at de avventet Sollied-svar. Men etter det Adresseavisen erfarer var verken Hamrén eller andre aktuelle trenernavn satt opp i en prioriteringsliste for RBK-jobben hvis Sollied sa nei.

Få minutter etter at Rosenborg røk ut av Mesterligaen 12. desember kom meldingen om at Sollied ikke ble RBK-trener. Skutles siste overtalelsesbesøk i Belgia hjalp ikke.

Torsdag 14. desember avslørte Adresseavisen at Hamrén var høyaktuell som RBK-trener. Men ingen av partene ville kommentere dette.

— Jeg hadde mange samtaler med Rosenborg i de dagene der. Det gikk egentlig veldig raskt etter Schalke-kampen, forteller svensken.

Som røper at han snakket med mange personer om den aktuelle Rosenborg-jobben. Deriblant tidligere RBK-spiller Fredrik Winsnes som han har et veldig nært og godt forhold til etter tiden sammen i Aalborg.

Samtidig måtte han ikke glemme at nettopp Aalborg skulle spille sin siste kamp i Uefa-cupen onsdag 19. desember mot Hapoel Tel Aviv.

— Jeg måtte fundere over hva som var best for meg, og om tidspunktet var det rette. Samtidig har jeg en familie å tenke på. Hadde det kun vært meg selv, ville nok avgjørelsen skjedd enda raskere. Uansett endte det med ja i det som var en forholdsvis rask prosess tross alt, sier Hamrén som tok turen til Trondheim direkte fra Israel.

Inntrykket han fikk stemte med det han visste, og selveste julaften kom svaret RBK ville ha. Tre dager senere ble kontrakten som binder Hamrén til klubben ut 2010 underskrevet. Han tiltrer 1. juni.