Mars har lenge vært en vond måned for Norges landslag i fotball, men slik har det ikke alltid vært. I årene som har endt med sluttspillplass har mars vært en jubelmåned.

— Det er lenge siden Norge har vært i sluttspill, men det er det vi prøver på. Det er kanskje på tide at vi lykkes i mars igjen, sier Tarik Elyounoussi.

Norge har tatt bare tre av 21 mulige poeng på de sju siste kvalifiseringskampene spilt i mars, og flere ganger er sluttspilldrømmen i realiteten blitt knust i årets tredje måned.

Forrige gang Norge vant en kvalifiseringskamp i mars var i 1999, da Martin Ødegaard var tre måneder gammel. Den gang scoret Ole Gunnar Solskjær begge målene da Hellas ble slått 2-0 på Olympiastadion i Aten.

Per Ciljan Skjelbred, Martin Ødegaard og Valon Berisha bærer mål på trening. Foto: NTB Scanpix

Det var den første av ni strake seirer, den lengste seiersrekke i landslagets historie, som bar Norge til EM-sluttspill. På 1990-tallet var Norge faktisk ubeseiret i marslandskamper og vant sju av åtte. Siden 2000 er det blitt to seirer og sju tap på 15 landskamper i mars.

Hat trick

Både i 1993 og 1997 leverte Norge sterke prestasjoner i mars og avsluttet sesongen med VM-billett i lomma. Ved de anledningene handlet det ikke om kvalifiseringskamper, men suksess for laget og spesielt for en spiss skapte selvtillit og flyt inn mot de avgjørende kampene.

I 1993 ble Qatar slått 6-1 på bortebane med tre mål av Jan Åge Fjørtoft.

I 1997 ble Forente arabiske emirater slått 4-1 på bortebane med tre mål av Tore André Flo.

Tarik Elyounoussi (til h.) og lagkaptein Per Ciljan Skjelbred er klare for å kvitte seg med marsspøkelset som har hjemsøkt landslaget. Foto: NTB Scanpix

En spiss var altså i fokus ved alle tre anledninger: Fjørtoft, Flo, Solskjær. Lørdag står det om viktige EM-poeng når gruppeleder Kroatia tar imot på Maksimir stadion, og kanskje er det Elyounoussis tur. Tysklandsproffen vil veldig gjerne bidra til norsk poeng.

Håper på reprise

— Vi har lyst til å kvalifisere oss, og da må vi ta poeng. I Kroatia vil det være fint med ett poeng, strålende med tre. Det ville også vært fint å ta bort det at vi ikke er et marslag, sier han.

Per-Mathias Høgmos lag viste i fjor at det kan spille gode bortekamper også i mars. Da leverte Norge en meget god prestasjon og spilte 2-2 borte mot Tsjekkia. Elyounoussi kom til en rekke store sjanser i den kampen.

— Da styrte vi det meste. Jeg håper på et slikt kampbilde igjen, sier 27-åringen.

(©NTB)