MARBELLA (Aftenposten): — Krigen gjorde meg til den personen jeg er i dag, sier mannen Norge må se opp for i Zagreb lørdag.

Midtbanespilleren er utvilsomt en stor fotballspiller. Men hvor stor Luka Modric (29) er i hjemlandet, strides de lærde om.

Vi fikk to vidt forskjellige svar:

— Luka Modric er soleklart den største idrettsstjernen i Kroatia. Han er like populær som alle de andre landslagsspillerne tilsammen, hevder journalist Armin Hasanbegovic i Kroatias største nettsted index.hr.

— Han er ikke den superstjernen i Kroatia som for eksempel Cristiano Ronaldo er i Portugal. Han er en stille og forsiktig mann, det finnes ingen «historier» om Modric. Folk respekterer ham, men det er ikke mange mennesker i Kroatia som holder med Real Madrid på grunn av Luka Modric, forteller Tomo Nicota i sportsavisen Sportske Novosti.

Men kroatiske fotballsupportere har likevel enorme forventninger til den lille midtbanespilleren hver gang han går på banen for sitt hjemland.

REAL MADRID-STJERNE: Luka Modric i aksjon under El Clásico sist helg. Foto: NTB scanpix

29-åringen er tilbake etter et fire måneder langt skadeavbrekk. Og i El Clásico sist søndag viste Modric at formen er svært god før møtet med Norge.Det er ikke noe sprell rundt Real Madrid-spilleren. Han beskrives som sjenert, Modric liker sitt tilbaketrukne liv.

Bestefaren henrettet

Men han har en svært dramatisk og traumatisk oppvekst i den tidligere jugoslaviske republikken.

Rett før jul i 1991, under Kroatias frigjøringskrig fra Jugoslavia, ble bestefaren Luka Modric Sr. brutalt henrettet av serbiske soldater. Lille Luka (6 år) og familien ble drevet på flukt. Hver dag i flere år handlet det om å søke ly for bombene.

— Det var en ekstremt smertefull periode. Ikke bare for meg selv, men for hele familien, venner og hele Kroatia. De er veldig vanskelig å snakke om det, å tenke tilbake på det som skjedde fører ikke noe godt med seg. Men krigen gjorde meg til den personen jeg er i dag, sa Modric i et intervju med Telegraph da han ble kjøpt av Tottenham sommeren 2008. Familien flyktet fra landsbyen Zaton til den nærliggende byen Zadar. Der bodde de på Kolovare Hotel, som var gjort om til en flyktningeleir.

Luka Modric fikk tiden til å fly ved å spille fotball på hotellets parkeringsplass.

— Han hadde knust flere vinduer på hotellet enn bombene gjorde. Modric spilte fotball absolutt hele tiden også i hotellgangene, har en talsmann for hotellet uttalt.

— En dag fikk jeg en telefon fra en av de hotellansatte. Han ba meg komme og se på den lille gutten som spilte fotball på parkeringsplassen. Han var tynn og veldig liten for alderen, men du kunne se med én gang at det var noe spesielt med ham. Men det var likevel ingen som drømte at han skulle bli så god som han er nå, forteller Josip Bajlo, manageren for det som skulle bli Modrics først klubb, NK Zadar, til spanske Canal+.

Vraket fordi han var sped

Den spede og blonde gutten ble hentet til NK Zadars akademi. I Zadar pågikk krigen fortsatt. De levde uten innlagt vann og elektrisitet i to år.

Modric og lagkameratene trente mens de hørte på de konstante lydene fra sirenene, hele tiden klar for å søke ly fra bombene.

Men fotballen hjalp Modric gjennom krigen.

Da Luka ble 12 år, prøvde han seg hos Hajduk Split. Men der fikk han beskjed om at han var for sped.

Året etter ble han hentet opp av ungdomsavdelingen til Kroatias største klubb, Dinamo Zagreb. Der ble midtbanespilleren helt frem til Tottenham fikk aksept for budet på 180 millioner kroner sommeren 2008. Tre år senere var han på plass i Real Madrid, der han i dag er en av de viktigste spillerne.

Uansett hvordan det går mot Norge på lørdag eller med Real Madrid i Champions League: Fotballens dramatikk er ikke i nærheten av å kunne sammenlignes med de traumatiske barndomsårene.

— Jeg er mye sterkere nå. Men jeg ønsker ikke å dvele ved det som skjedde. Jeg ønsker hele tiden å se fremover. Men uansett er det ikke noe som kan overraske meg lenger. Jeg er forberedt på hva som helst som måtte komme, sier Luka Modric.