Molde ble slått ut av Europa League torsdag kveld, men imponerte likevel mange med å slå Sevilla 1-0 på Aker stadion. Med litt mer flaks og dyktighet kunne det fort stått 2-0 til Molde etter en god periode i andre omgang, men det ble med Eirik Hestads ene scoring og Molde røk ut med 1-3-tap sammenlagt.

Rystet Sevilla

Flere eksperter som så kampen skryter av MFKs prestasjon dagen derpå, blant dem tidligere fotballkommentator Arne Scheie.

– Da det ble 1-0 til pause hadde jeg faktisk et lite håp om at vi kunne få 3-0 og kanskje straffesparkkonkurranse. Da var Sevilla på utrygg grunn. Jeg er veldig imponert, særlig med tanke på at Molde ikke er i sesong og at de har mistet så mange. Det er fortsatt et par uker til seriestart i Norge, og Sevilla er midt i en knallhard spansk eliteserie. Jeg tenkte Sevilla kanskje ville vinne kampen ganske greit. Det er jo små marginer, men det å slå Sevilla vekker oppsikt også utenfor Romsdal, forteller Scheie til Rbnett.

– Det viktige nå er å glede seg over prestasjonen i går. Jeg har sagt i omtrent over hundre år at det er utrolig viktig å se på prestasjonen bak resultatet. Og den var bra for Molde i går, fortsetter han.

Også Viasats kommentator og ekspert på spansk fotball Petter Veland lot seg imponere av de blåhvite. Han tror Sevilla-spillerne kunne blitt ordentlig nervøse om Molde hadde fått inn enda en scoring.

– Kampen lever jo lenge. Til tross for at Sevilla hadde to i treverket i tillegg til et annulert mål, så var det en periode der Molde kunne pushet inn 2-0. Det kunne ha satt en støkk i Sevilla, men det kan også hende at de da hadde trykket på bryteren de ikke så seg nødvendig å trykke på i går. De følte nok at de hadde grei kontroll hele veien. Kapteinen Jose Antonio Reyes spurtet to ganger før han ble byttet ut i andre omgang. Han var livredd for å dra på seg strekk eller en forkjølelse, og ville nok bare komme seg helskinnet fra kampen, sier Veland til Rbnett.

Unggutta får skryt

Tidligere Molde-spiller Magne Hoseth så kampen fra TV-skjermen hjemme. Han mente Molde var bedre enn Sevilla stort sett hele kampen, og ble positivt overrasket over de unge spillerne som sto fram.

– Det var utrolig artig å se på. Jeg ble spesielt imponert over Fredrik Aursnes og Eirik Hestad, som begge var veldig gode. Aursnes har en god fotballforståelse, fantastisk ro med ballen og en svært god grunnteknikk. Jeg gleder meg til å følge med videre. Midtstopperne var også fantastiske. Forren var enorm og kanskje banens beste spiller, sier Hoseth til Rbnett.

foto
Petter Veland lot seg imponere av Eirik Hestad. Foto: C More

– Eirik Hestad var banens suverene ener, ikke bare på grunn av scoringen. Spesielt i andre omgang dikterte han om Molde skulle ta kontringer eller ligge mer balansert. Han tok dueller og la også inn tuneller. Han er en som virkelig har et internasjonalt snitt over seg. Det kan ligge noe spennende i bånn om han fortsetter å prestere jevnlig slik. I tillegg er det jo også imponerende av 40 år gamle Daniel Berg Hestad som spiller samfulle nitti minutter pluss tillegg, sier Petter Veland.

Slutt for Berg Hestad

For det er ikke til å komme utenom Daniel Berg Hestad etter en slik kamp. 40-åringen spilte sin siste kamp for MFK mot Sevilla, og fikk stående ovasjoner etter kampslutt.

– Jeg skrev en Twitter-melding om Daniel at han ga seg litt for tidlig. Han er flink til å spille andre gode. Han er rolig med ballen og smart. Han gjør de andre rundt seg trygge, og det var nok derfor ungguttene blomstret som de gjorde i går. Du vet, han er jo en gammel mann. Han har vært lederen i laget siden han fikk kapteinsbindet i 2002. Han er ”Mister Molde” og å miste han kommer til å sette spor en stund. Men fotballen er dynamisk. Andre tar over, og det gror godt i Molde nå, forteller Hoseth.

– Det er helt unikt. Det er fantastisk hva han har vært med på. Han er jo ”Mister Molde”, ”Mister Fotball”. I tillegg er han en veldig kjekk og grei gutt, mener Arne Scheie.

– Hvem kan bli hans arvataker?

– Aursnes har imponert meg siden jeg så ham i cupfinalen for Hødd i 2012 som 16-åring. Han er et scoop for Molde, og kan utvikle seg veldig i Molde. Han har det meste en midtbanespiller skal ha. Det er nok ikke lenge før han er landslagsaktuell, mener Scheie.

Tror MFK vil kjempe om seriegull

Det er ikke mer enn drøye to uker til Molde serieåpner hjemme mot Tromsø. MFK er blant forhåndsfavorittene til å ta et nytt seriegull, men konkurransen fra først og fremst Rosenborg er ventet å bli stor. Også Odd og Strømsgodset dras fram som aktuelle seriemesterkandidater.

foto
Arne Scheie mener Molde er en av favorittene til å vinne eliteserien.

– Molde er helt klart blant favorittene, men RBK er kanskje først og fremst den største favoritten. Det blir veldig spennende å se om Molde utvikler seg, om de klarer fornyelsesprosessen helt fra høyreback til spissplass når så mange har forlatt klubben, sier Scheie og tenker på at Etzaz Hussain, Harmeet Singh, Ola Kamara, Martin Linnes og Tommy Høiland er blant spillerne som har forlatt klubben.Det er med andre ord store hull å fylle for MFK, men Petter Veland mener klubben allerede er på god vei for å tette disse.

– Nå ser det ut til at noen hull er dekt, med Petter Strand og Fredrik Aursnes inn. Eidur Gudjohnsen fungerer jo også som en gallionsfigur der framme, og kan være en mentor som kan hjelpe for eksempel Fredrik Gulbrandsen til et nytt nivå. I tillegg tror jeg det er bevegelser i markedet som gjør at de får inn 2-3 mann før vinduet stenger. Det trenger de nok, mener Veland.

Men mest optimistisk av de tre Rbnett har pratet med er Magne Hoseth. Midtbanespilleren tok med seg tre seriegull og to cupgull fra sin tid i MFK, og tror laget vil finne veien helt til topps i år igjen.

– Jeg er jo litt blå i blodet, men jeg tror Molde blir seriemestere. De må bare sørge for at det ikke blir for mye press på de unge guttene, og at de rutinerte står fram nå når Daniel er borte. De trenger lederskikkelser. I tillegg må de nok ha inn noen forsterkninger, og det tror jeg det vet selv også.

– Hvilke spillertyper er det laget trenger å få inn?

– Jeg kunne vel sett for meg en erstatter til Daniel. En som gjør det enkelt og dekker store rom. Jeg vet ikke helt sikkert, men jeg regner med de leter etter noe i alle fall, sier Hoseth.