Den italienske fotballederen Felice Belloli har skapt sinne i hjemlandet etter at han uttalte at «vi kan ikke alltid snakke om å gi penger til denne gjengen med lesber» under et møte om hvordan man best kan finansiere kvinnefotballen i landet.

Richard Jansen, nestleder i Serieforeningen for kvinnefotball (SKF), mener imidlertid at forskjellsbehandling av kvinner og menn i høyeste grad også forekommer i norsk fotball.

— Sånn er det hele tiden. I Norge er man imidlertid smart nok til å si det i sammenhenger hvor man ikke kan bli sanksjonert. Det er kanskje ikke like klønete formulert som tilfellet i Italia, men det er holdningene som er problemet, sier han til Aftenposten.

Jansen sier at Serieforeningen har klagd inn flere saker de mener er kvinnediskriminerende til Påtalenemnda i Fotballforbundet, men fellesnevneren er at ingen av sakene blir tatt videre.

  • Se liste over saker Jansen reagerer på nederst i saken

Mener sakene ville blitt tatt alvorlig om det var rasisme

Tirsdag var foreningen i et møte med Juridisk avdeling i NFF hvor de ville ha svar på hvorfor alle sakene de melder inn til Påtalenemnda blir henlagt. Jansen mener at han ikke får noen god forklaring på hvorfor det blir sånn.

— De har mange forklaringer, men det endrer ikke fakta. Påtalenemnda fremstår som grunnleggende kvinnediskriminerende, de tar ikke jenter på alvor, sier Jansen, som også er sportslig leder for Stabæk Kvinner.

-Jeg har aldri vært et sted som er så gjennomtrengende kvinnediskriminerende som fotballen, sier han videre.

Richard Jansen er sportslig leder for Stabæk kvinner. Han mener holdningene til kvinnefotball er dårlige mange steder i norsk fotball.

Jansen tror flere av sakene ville blitt tatt mer på alvor om det var snakk om rasisme (og understreker at han er glad for at de sakene blir slått ned på).Jansen understreker at det også er mye som fungerer bra i norsk kvinnefotball.

-Arrangementsavdelingen i Forbundet er helt topp. Der blir damer og menn behandlet helt likt. Så det går jo an, sier Jansen.

Fotballforbundet avviser kvinnediskriminering

Fotballederen får imidlertid ikke gehør for kritikken hos Norges Fotballforbund.

— Som leder av juridisk seksjon i NFF setter jeg pris på SKFs og Jansens engasjement og fokus på å redusere kvinnediskriminering i fotballen. Derimot er det min klare oppfatning at Jansen ikke har grunnlag for sin påstand om at Påtalenemnda er kvinnediskriminerende. Tvert i mot viser praksis at nemnda tar kvinnediskriminerende uttalelser på alvor, skriver Espen Auberg i en e-post til Aftenposten.

Han sier at det heldigvis er sjeldent at spillere og trenere gjennom mediene kommer med uttalelser som kan oppfattes som kvinnediskriminerende.

  • Se liste over saker Jansen reagerer på nederst i saken

- Vi fotballspillere blir sett på som kvinnfolk

Auberg sier også at bakgrunnen for møtet tirsdag var at Serieforeningen for kvinnefotball har jobbet for å redusere det de oppfatter som kvinnediskriminerende uttalelser i media.

— SKF tok initiativ til møtet etter at NFF informerte SKF om at Påtalenemnda ikke ville påtale Sarpsborg 08-spiller Ole Heieren Hansen etter at han i et intervju etter kampen mot Tromsø 6. april uttalte: «Jeg skal innrømme at det var en tøff duell, hvor han sto foran meg og det ble litt dytting. Men nå blir jo vi fotballspillere sett på som kvinnfolk hele gjengen, så det er godt å se at dommerne kan la oss krige litt om poengene.»

— Nemnda ba i den forbindelse Heieren Hansen forklare seg om saken, og konkluderte etter en helhetsvurdering med at det ikke var grunnlag for å ilegge Heieren Hansen en karantene, og valgte derfor å ikke påtale saken til Disiplinærutvalget, skriver Auberg videre.

Han viser også til en sak meldt inn av SKF i 2013 hvor en Ham-Kam-spiller reagerte da landslagsspiller Caroline Graham Hansen sa til TV 2 at det «bare skulle mangle» at kvinnelandslaget fikk større EM-bonus enn U21-gutta. «Du må jo være årets spøk. Brakk meg i det du åpna kjeften,» skrev Erik Tønne på Twitter.

— Saken ble vurdert av nemnda, som konkluderte med at uttalelsene i den aktuelle meldingen var uheldige, men ikke av en slik karakter et det er grunnlag for å reise straffe- eller sanksjonssak mot Tønne, sier Augberg videre.

Her er noen av sakene Jansen reagerer på:

På utfordring om konkrete saker, nevner Jansen flere tilfeller fra de siste årene som han mener viser at kvinner blir nedprioritert innen fotballen. Noe fra norsk fotball, noe fra europeiske turneringer.

-En fillehistorie fra i fjor: Vi skulle spille i annen runde i cupen mot Raufoss. Ifølge reglene skal banen være tilgjengelig for oppvarming en time før kampen. Da kom herrelaget til Raufoss og sa «her skal vi trene». Vi sa at det var cupkamp, men da var svaret «men vi er jo a-laget, dette er herrelaget». Det endte med at Stabæk fikk varme opp på halve banen, mens laget til raufossjentene måtte varme opp i et hjørne.

-Jeg var på en åttendedelsfinale i cupen for G-19-lag i LSK-hallen. Da det skulle spilles J-19 i cupen etterpå, skrudde de ned lyset fra kampnivå til treningsnivå, kiosken stengte og speakeren gikk hjem.

-Se på hjemmesidene til klubbene som har både kvinne- og herrelag. Der omtales ofte herrelaget som a-laget. Det er jo kanskje aller verst i de klubbene hvor damelaget er det klart beste. Da er det likevel herrelaget i tredje- fjerdedivisjon som får mest oppmerksomhet. Også når det gjelder ressurser, baner, trenere, også videre.

Stabæk-spillere jubler etter seier mot Røa etter NM-finalen i fotball for kvinner 2011 på Telenor Arena lørdag. F.v. Lise Klaveness, Ina Helen Levorsen Skaug og Siri Merete Nordeide Grønli. Stabæk vant på straffer 2-2 (1-0) e.o. (4-5 på straffer). Foto: Åserud, Lise

-På Ullevaal stadion er det også sånn at du får en losje oppkalt etter deg hvis du blir cupmester – for herrene. Ingen kvinnelag. NFF har et hjørne med bilder av de kvinnelige vinnerne ute i gangen. I Stabæk-losjen er det mange bilder fra da herrelaget vant i 1998, men ingen fra da kvinnene vant i 2011, 2012 og 2013.— For snaue to uker siden spilte Stabæk J19 NM mot Hønefoss på AKA Arena. Midt under kampen begynte to menn å skru ned et stort reklameskilt rett bak det ene målet. Så skudde de opp et nytt i stedet. Ville det skjedd under Hønefoss-Brann i OBOS-Ligaen? Det handler om holdninger.

-I Champions League får du reisestøtte til hver bortekamp. For herrelagene er det 90 000 euro, for kvinnelagene 20 000 euro. Tror de flybillettene og hotellrommene er fire ganger så dyre for menn? Dette er ikke premiepenger, hvor man kan argumentere at herrelagene genererer mer penger. Det er reisestøtte ment til å dekke kostnader.

-Hvorfor er det sånn at det er andre regler for hvor mange innbyttere du kan ha på benken i en Champions League-kamp for kvinner enn det er for menn? Jeg spurte UEFA om det på Champions League trekningen i fjor, og svaret var at de hadde glemt å oppdatere reglene. «Men jeg spurte jo dette også for to år siden», svarte jeg da.