Mens de beste kvinnelandslagene i verden forbereder seg til sommerens VM i Canada, har Det italienske fotballforbundet startet etterforskning av Felice Belloli, presidenten i landets serieforening.

Belloli blir nemlig anklaget for å ha kalt kvinnelige fotballspillere for «en gjeng med lesber». Kommentaren skal ha falt på et møte hvor man diskuterte hvordan kvinnefotballen i landet best kan finansieres, skriver The Guardian.

— Nå er det nok, vi kan ikke alltid snakke om å gi penger til denne gjengen med lesber, skal Belloli ha utbrutt.

- Uakseptabelt og homofobt

Han har i ettertid nektet for at dette er en korrekt gjengivelse av hva han sa, men har heller ikke presisert hva han egentlig uttalte. Stadig flere i Italia krever nå at Belloli fjernes fra stillingen.

— Jeg var der, og han brukte uttrykket «en gjeng med lesber». Nå må han trekke seg, sier Sonia Pessotto, selv tidligere fotballspiller og medlem av utvalget som skal fremme kvinnefotballen i det italienske forbundet.

Heller ikke i foreningen for kvinnelige idrettsutøvere slår uttalelsen særlig godt an. Luisa Rizzitelli mener også at det er på tide for Belloli å finne seg noe annet å gjøre.

— Vi anser ikke ordet lesbisk for å være støtende, men i denne sammenhengen er det uakseptabelt og homofobt, sier Rizzitelli.

Mener det ødelegger arbeidet mot homofobi

Verona-spiller Patrizia Panico kaller på sin side uttalelsene «sexistiske, mannssjåvinistiske og uvitende».

Carolina Morace, en av landets fremste spiller gjennom tidene, sier at Belloli motarbeider alle dem som gjør en stor innsats for at også jenter og kvinner skal kunne spille fotball på lik linje som gutter og menn.

— Dessuten ødelegger han for hele Fotballforbundets arbeid mot homofobi innen fotballen, sier Morace, som nå jobber for Det internasjonale fotballforbundet.

Karen Espelund: - En meningsløs kategorisering av en gruppe

Tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund, Karen Espelund blir oppgitt da Aftenposten tar opp uttalelsene med henne.

Hun mener Belloli bruker en hersketeknikk når han stempler en gruppe på denne måten.

OPPGITT: Karen Espelund (Arkivfoto) Foto: NTB Scanpix

— Det er en meningsløs kategorisering av en gruppe. Det blir så tullete, sier hun.- Spørsmålet blir hvordan organisasjoner skal møte sånne uttalelser, skal du tie det i hjel, eller skal du si «hei, dette må du stå til ansvar for». Det her må jo italienerne ta tak i nå selv, sier Espelund, som sitter som det første kvinnelige medlemmet noen gang i UEFAs styre.

Hun er også leder av det europeiske forbundets komite for kvinnefotball, og har brukt sin innflytelse gjennom flere tiår innen fotballedelse på å fremme kvinners deltagelse innen det som nå er verdens største kvinneidrett.

Likestillingen har ikke kommet like langt innen fotballen i alle europeiske land som den har gjort i Norge. Belloli er en sentral mann med mye innflytelse i italiensk fotball, men Espelund opplever ikke at dette er en utbredt holdning blant lederne i Fotball-Europa.

— Nei, det opplever jeg på ingen måte. Jeg lurer imidlertid på hva det er som gjør at man må ty til så tåpelige utsagn.

Presidenten i Fotballforbundet har også skapt reaksjoner

Belloli får også kritikk av mannen som ledet divisjonsforeningen før ham. Carlo Tavecchio er nå president i landets fotballforbund, og sier at det er alvorlig om Belloli har sagt dette, og kaller det «uakseptabelt».

Han fikk selv kraftig kritikk i fjor for å ha referert til afrikanske spillere som bananspisere.

Han ble av Det internasjonale fotballforbundet fradømt retten til verv i organisasjonen i seks måneder, men ble likevel valgt til italiensk fotballpresident en måned senere.