Lars-Peder Nagel feirer med kongepokalen i 2013. Til høyre ser vi Christian Dahl-Andersen og Martin Strandfeldt. Foto: Pål Christensen

Det er ikke vanskelig å se hvem Christel Dahl-Andersen (5), Sofia Omdal Nagel (6) og Linnea Strandfeldt (7) slekter på. Interessene har også gått i arv. For de tre jentene er det hockey det handler om.— Tidligere var hun ikke så interessert. Men da det ble snakk om lag, og vi ga henne kølle og puck, skjedde det noe. Sofia kom selv til oss og sa at hun ville spille hockey. Laget trener mandager og fredager, og det vet hun godt. Hun er kjapt ute med å minne meg på hvilke dager vi skal på trening, sier hockeypappa Lars-Peder Nagel til Aftenbladet.

At døtrene til Nagel, Christian Dahl-Andersen og Martin Strandfeldt spiller hockey, er kanskje ikke helt unaturlig. Jentene har vokst opp i ishaller. De har vært med på treninger, sett kamper og lekt i garderober og på tribuner siden de kunne gå. Men at de tre jentene får følge av flere titalls andre i samme aldersgruppe når det trenes to ganger i uken gjennom vinterhalvåret, forteller mye om hvor sterkt jentehockeyen står i Stavanger.

På alvor

Tradisjonelt sett har ishockey vært en idrett forbeholdt gutter. Men noe har skjedd i vest. Litt etter litt – og godt hjulpet av arbeidet i Oilers – har en klart å bevege seg bort fra snuslepper, slåsskamper og blåveiser. Nå er det blitt en familiepakke. Når Stavanger Hockey arrangerer hockeyskole for voksne nybegynnere, er eksempelvis over 50 prosent av deltakerne kvinner.

Legg til at den sportslige lederen i Stavanger Hockey heter Laura Rollins, at det siste landslagsuttaket for JU18 inneholdt ti jenter fra Stavanger, og at de hockeyspillende jentene vektlegges på samme måte som guttene når istiden fordeles, så skjønner du at jentehockeyen tas på alvor.

Karoline Pedersen (16), fra venstre, Jeanett Hjelm (19), Ena Nystrøm (15) og Une Bjelland Strandborg (16), bidro alle til at Stavanger Hockey vant seriegull forrige sesong. Foto: Stig Nilssen

Resultatet er et A-lag som vant seriegull forrige sesong og en rekruttering som ingen andre klubber i Norge er i nærheten av å matche.— Da jeg kom inn i 2011, var det 45 jenter i klubben. Nå er det 150, sier Laura Rollins i Stavanger Hockey til Aftenbladet.

— Vi kunne ikke fortsette å tape 0-18 mot Vålerenga, så vi begynte å stille krav til seniorspillerne. På sikt førte det til at vi produserte landslagsspillere – som igjen stimulerte til bedre rekruttering. Samtidig bestemte vi oss for å skille jenter og gutter allerede på hockeyskolen. Noen jenter synes det er kjekt å spille på samme lag som gutter, men ikke alle. Det har vært en todelt satsing på topp og bredde som har fungert bra for oss, fortsetter hun.

Forbedringspotensial

På sikt håper Rollins å få inn en sterk kvinne i Norges Ishockeyforbund som kan snakke jentenes sak i Norge. I mange hockeyklubber, spesielt på Østlandet, er ishockey fortsatt en idrett for gutter. Tradisjonene stikker dypt.

I Stavanger er situasjonen annerledes. Her nyter hockeyforeldre som Lars-Peder Nagel og hockeyjenter som Christel, Sofia og Linnea godt av den målrettede satsingen.

— Mens fotballen og håndballen har beveget seg mer mot å bli skolelag der en spiller med klassekamerater, er bredden og nettverkene større i hockeyen. Garderobekulturen og det sosiale er spesielt viktig. Ildsjel Ernst Falch kaller ishockey for verdens beste barneidrett. Det er jeg enig i. Og hockey som passer like godt for jenter som gutter, understreker Lars-Peder Nagel.