Mira Verås Larsen blir flaggbærer for det norske laget, når det entrer OL-stadion i London fredag kveld. Verås Larsen, som er kona til en annen OL-padler, Eirik Verås Larsen, reiser til London bare timer før seremonien.

Padleren er ikke blant de mest meritterte utøverne i den norske OL-troppen, og Olympiatoppens valg overrasket derfor idrettshistoriker Tom A. Schanke , som ikke var klar over valget før aftenposten.no informerte han om det.

— Det er veldig overraskende, og jeg mener at ektemannen hennes ville vært et mer naturlig valg. Mira vil være en glimrende representant for Norge, men jeg frykter at kommentatorer vil omtalene henne som «fru OL-vinner Eirik Verås Larsen», ettersom det ikke er så mye annet å si om henne rent sportslig.

Mira Verås Larsen var også overrasket over valget som ble gjort.

— Tanken på at det kanskje ikke var riktig å velge meg har også streifet meg. Jeg er jo en ukjent padler – uten OL-tradisjon. Derfor er det hyggelig at man har valgt å se på meg som en representant for de yngre utøverne.

(Artikkelen fortsetter)

Idrettshistoriker Tom A. Schanke har gitt ut Norsk Idrettsleksikon. (Foto: Aftenposten)

— Lang historisk tråd

Schanke tror at valget av Mira Verås Larsen som flaggbærer, henger tett sammen med det faktum at hennes oldefar var turneren Osvald Falch.

— Om Olympiatoppen klarer å informere verden om at Miras oldefar Osvald Falch var med i den norske turntroppen som vant OL-gull i Athen 1906, er det et veldig godt poeng, som kan ha vært avgjørende for at Mira ble valgt til norsk flaggbærer.

At oldefarens historiske OL-gull bidro til å ta avgjørelsen, bekreftes av de norske OL-padlernes presseattaché Lars Otto Bjørneland.

— Det går en lang historisk tråd gjennom dette valget, sier han til Aftenposten.

Sammenlignes med Synnøve Solbakken

Olympiatoppen brukte lang tid før de offentliggjorde valget av flaggbærer, et valg Tom Schanke tror kan være preget av at ikke alle utøverne deltar på seremonien.

— Det er en kjempestor ære å bli valgt som flaggbærer, og jeg er overbevist om at Mira vil utføre jobben utmerket. Tidligere var det slik at alle med på seremonien, men nå velger flere å droppe den, for å få en maksimal oppladning til øvelsene.Tidligere flaggbærere som Vebjørn Rodal og Grete Waitz har vært svært meritterte, men i Beijing 2008, og nå i London, har jeg merket meg trenden at flaggbærere nå er mindre meritterte utøvere.

- Jeg mener at i den grad det er mulig, burde det være en merittert utøver , sier Schanke.

Likevel er han positiv til at Mira nå skal lede den norske troppen inn på OL-stadion i London fredag kveld.

— Mira er på mange måter symbolet på Norge, hun ser jo ut som Synnøve Solbakken!