STAVANGER (Aftenbladet.no): — Vi hentet fem nye spillere før 2014-sesongen, hvor alle spiller mer eller mindre fast. Akkurat nå har våre islendinger en liten downperiode, i likhet med resten av laget, men vi mener det har vært gode investeringer. Derfor tror vi også kartleggingen i 2014 vil kunne gi oss nye talenter før 2015-sesongen, sier Vikings sjefspeider Gary Goodchild til Aftenbladet.

Sterk lidenskap

Han har så langt hatt 61 hotellovernattinger i løpet av 2014, som torsdag har nådd dag nummer 275 av totalt 365. Det vil si at Goodchild har vært på jobb for Viking i utland i to måneder dette året.

Vikings sjefsspeider Gary Goodchild.
  • Det var Arne Larsen Økland som ønsket at vi skulle bli sterkere på speiding og kartlegging av talenter. Derfor handler nå min jobb 100 prosent om speiding. Det har jeg en sterk lidenskap for, og ønsker at de spillerne vi henter til Viking skal få oppleve det samme som jeg gjorde da jeg kom til Stavanger i 1981. Jeg var da klubbens første utlending, fikk med meg to seriemesterskap, to seriesølv og to cupfinaler. Etter det har Viking vært mitt lag, forsikrer Goodchild.

Planlegger for et halvår

Sammen med hovedtrener Kjell Jonevret og direktør Arne Larsen Økland planlegger han reisene for et halvår av gangen.

  • Jeg hadde min første tur til La Manga i januar, var i Tyrkia i februar og senere også i Sør-Afrika. Ellers har jeg to-tre turer i Europa hver måned. Da handler det om å få sett så mange kamper som mulig i løpet av en helg. Er jeg heldig kan jeg se en kamp fredag, to lørdag og enda en ny søndag eller mandag. Da ser jeg spillere vi allerede har kartlagt på forhånd og sett på video. Så er prosedyren at trener Kjell Jonevret skal reise for en bekreftelse, og gjerne også direktør Arne Larsen Økland hvis vi tror dette er en spiller for oss. Før vi hentet Jon Dadi Bödvarsson, Sverrir Ingason og Björn Daniel Sverrisson var vi på Island seks-sju ganger, og så også noen av dem på trening, sier Goodchild.

Må finne talentene

Han poengterer at Viking ikke har økonomi til å konkurrere med storklubber i for eksempel Tyskland, Nederland og Belgia.

  • Vi kan ikke hente spillere som allerede er stjerner i sine nasjonale ligaer. Vi må finne talenter vi selv kan utvikle og selge videre. Da må vi være rimelig sikre før vi bestemmer oss, men noen garantier får du jo aldri. Likevel vil jeg hevde at vi traff godt med de nye vi hentet før seriestart i år, sier han.

Goodchild forteller at Viking så langt i år har vært nær nye signeringer.

  • Til kampen mot Sandnes Ulf 16. mai hadde vi en engelskmann på besøk, en offensiv spiller fra en klubb i Championship (nivå to), som hadde gjort det godt på en utlånsavtale med en klubb i engelsk 1. divisjon (nivå tre) og scoret mange mål. Dessverre takket han nei til vårt tilbud, og foretrakk å fortsette i England. Både blant spillerne og agentene på balløya synes det å være en motvilje mot Skandinavia. Unge spillere fra England vil heller prøve seg på nivå tre og fire i sitt hjemland. Nylig oppfordret landslagssjef Roy Hodgson slike talenter til å ta sjansen på spill i Skandinavia. Jeg håper det vil hjelpe oss på litt lengre sikt.

Gode kontakter

Etter ett år som speider mener Goodchild han har fått et godt kontaktnett, både i form av andre speidere og agenter.

  • Det er mange flere enn Viking som er ute i samme ærend som meg. I europeisk sammenheng er vi ingen stor klubb. Derfor utveksler vi tips med hverandre. I tillegg benytter jeg meg av tidligere spillere og trenere som Rikhardur Dadason (Island), Søren Berg, Nicolai Stokholm (Danmark) og Arvi Taaler (Sverige), sier Goodchild.

Økland: — Handler om å redusere risikoen

Arne Larsen Økland var mannen som ansatte Gary Goodchild på fulltid som sjefsspeider. Viking-direktøren angrer ikke på valget om å satse mer på speiding.

— Vi har ingen planer om å bruke mindre penger på dette feltet. Vi satser mye på unge talenter i Viking, men vi kan ikke ha 11 lokale spillere på banen samtidig. Derfor må vi gjøre en grundig jobb når vi henter spillere, sier Økland, og fortsetter:

Viking-direktør Arne Larsen Økland. Foto: LARS IDAR WAAGE

— Det handler om å redusere risikoen minst mulig for å gjøre et bomkjøp. Vi vil nok aldri bli 100 prosent feilfrie, men vi må satse på å bli så gode som mulig, sier Økland.Goodchild har i år reist verden rundt og speidet på spillere, vel vitende om at Viking ikke har råd til store investeringer på overgangsmarkedet. Økland er enig i at det gjør speiderjobben utfordrende.

— Det er klart at jo mer penger man har, desto større er utvalget. Da er det enda viktigere å gjøre smarte kjøp. Sverrir Ingason mener jeg er i den kategorien. Han kostet oss ikke mye penger, men har et stort potensial og har også selv ambisjoner om å spille i en større liga, sier Økland.

- Har dere god nok oversikt i spillermarkedet?

— Ja, jeg mener vi har en bra oversikt. Gary er mye på reisefot og i tillegg har han bygd seg opp et nettverk, der han gjennom større klubbers speidere skaffer seg oversikt over spillere som ikke når opp til de største klubbene. I tillegg til å reise mye ser Gary også mye nasjonal, lokal og aldersbestemt fotball. I tillegg bruker vi mye tid på dataprogrammer som hjelper oss med å analysere aktuelle spillere, sier Økland.

Jonevret: - Tøff jobb for Goodchild

Kjell Jonevret mener det ikke er enkelt for en speider å lete etter spillere når klubben egentlig ikke har penger til å kjøpe for.

Kjell Jonevret. Foto: NTB Scanpix

— Han har hatt en tøff jobb. Enten kan du se på spillere som er gratis eller de som koster penger. De som er gratis ønsker ikke å komme til Viking, de drar til Kina eller andre land hvor de tjener bedre. De som koster har vi ikke hatt penger til å kjøpe, sier Jonevret til Aftenbladet.Selv om det fortsatt ikke er klart hvilke ressurser Viking har å bruke neste sesong, er klubben i gang med å kartlegge markedet inn mot neste overgangsvindu.

— Generelt ser vi på spillere til mange posisjoner. Midtbanen har dessverre ikke blitt slik vi håper. Det er for mange like spillere der. Vi må ha inn litt fart og intensitet der. Vi ser også etter forsterkninger til angrepet og muligens en kantspiller. På sikt ser vi også etter en venstrebeint midtstopper, forklarer Jonevret.

Jonevret legger til at de fortsatt har en liste med rundt 20 aktuelle spillere på.

— Får vi klarsignal fra ledelsen, kan vi derfor gå direkte på klubbene hvor disse spillerne er nå, sier Jonevret.

FAKTA

Disse landene har Viking-speider Gary Goodchild besøk i år.

Spania

Tyrkia

Sør-Afrika

England

Danmark

Sverige

Island

Finland

Serbia

Nederland

Tyskland

Sveits

Østerrike