Selv studerer landslagsløperen medisin på fulltid ved siden av alle treningen som skal nedlegges for å bli best i verden.

I desember venter det eksamener på henne i tillegg til verdenscuprenn.

For utenforstående høres unektelig dette ut som en mektig kombinasjon, men 28-åringen fra Oslo og Heming IL vil ikke være med på at hun er et enestående eksemplar i så måte.

— Nei, men jeg hadde heller ikke så mye valg. Enten måtte jeg begynne på igjen, eller så var jeg ute. Da var ikke valget så veldig vanskelig for min del. Det er stor belastning, ja, men hvis du er litt strukturert, som jeg er, så er ikke denne kombinasjonen noen umulighet, sier Astrid til NTB da vi møtte henne under en landslagssamling på Kvitfjell i slutten av september.

Overdriver

Hun mener at mange oppfatter det som litt vel mytisk og strålende at idrettsutøvere kan drive med forskjellige ting samtidig.

— Jeg synes kanskje det overdrives litt hvor fantastisk det er å gjøre noe ved siden av. Det er veldig fullt mulig, og selv om det kanskje ikke er ideelt å gå fulltid som student, så tror jeg ikke det forhindrer at du presterer om du har noe ved siden av. Snarere tvert imot. Mitt håp er at de unge lovende skiløperne der ute i det ganske land synes at det er lurt å gjøre noe ved siden av.

Lurt

Astrid Uhrenholdt Jacobsen hentet medaljer i forrige VM i Falun. Hun har vist at det lar seg gjøre å kombinere studier med satsing på øverste nivå.

— En ting er hvor mange medaljer du kan hente inn, men du blir ikke direkte intelligent av å tenke på idrett hele tiden. Det er lurt å holde ved like evnen til å lære nye ting, det tror jeg er ganske viktig på veldig mange måter. Jeg tror absolutt at du ikke trenger å studere medisin, men å studere et eller annet er veldig viktig. I dagens samfunn kommer man ikke så langt lenger uten å ha noe akademisk i bånn. Ting har endret seg på den måten. Man er sin egen lykkes smed på godt og vond, sa Uhrenholdt Jacobsen.

Selv har hun trent litt mindre enn normalt, men mer enn på samme tid sist sesong. Da hadde hun gått på en smell som gjorde at treningen måtte bremses litt.

— Jeg trener litt mindre enn jeg ville ha gjort om jeg ikke hadde studert. Men jeg har jeg ikke hatt noen dårlige økter, og jeg har gjort meg noen tanker om at jeg burde ha gjort det slik selv om jeg ikke hadde studert også. Det føles foreløpig ganske bra.

(©NTB)