ULLEVAAL (Aftenposten): Vålerenga nyter den sportslige medvinden klubben seiler i. Og tabelltreeren fra Oslo øst har heller ingen planer om å kjøre skuta på grunn når Lillestrøm gjester Ullevaal mandag.

— Vi gjør ingenting annerledes enn vi ellers ville gjort fordi det er Lillestrøm vi møter. For oss er det «business as usual», sier Rekdal til Aftenposten.

Merker poengpresset

I solen på landskamparenaen, med caps og solbriller, har Rekdal brummet ferdig. Han var ikke helt fornøyd med de spillerne viste under økten hvor det ble terpet på offensiv samhandling, som det heter. Men VIF-treneren er ikke langsint. Etter en knalltøff treningsuke etter noen feriedager skal finspillet terpes gjennom helgen.

Vålerenga stiller med Hertha Berlin-lånet Sascha Burchert i mål mot Lillestrøm. Foto: Anette Karlsen

Før det mandag er alvor. Mot et lag Vålerenga ikke har slått på hjemmebane i serien siden 2010. Og skal VIF holde følge i toppen av tabellen er kun seier godt nok.— Vi har et poengpress på oss på hjemmebane. Der har vi gitt vekk for mange poeng til nå i år. Skal vi holde følge må vi vinne hjemmekampene våre. Vi kan ikke basere oss på å vinne alle bortekampene. Derfor blir kampen mot Lillestrøm viktig. Fordi det står om tre poeng, og de vil vi ha, sier Rekdal.

Betyr ingenting ekstra for «I»

Vålerenga er eneste lag i eliten som er ubeseiret på bortebane denne sesongen. På hjemmebane er det blitt fire tap.

Rekdal gleder seg til mandagens storkamp, men det er mest på andres vegne. For lokaloppgjørene mot erkerivalen fra Romerike betyr ikke noe mer for 46-åringen enn det gjør å møte andre lag.

Daniel Fredheim Holm er i full gang med opptreningen etter kneskaden han pådro seg. Her med VIF-fysio Eirik Bjærke på trening fredag. Foto: Anette Karlsen

— Disse kampene lever sitt eget liv, men for meg handler det om tre poeng og ikke noe mer. Jeg sitter med en følelse av at disse kampene betyr mye mer for Lillestrøm enn for Vålerenga. Vi føler på dette hver helg. Alle lag vil slå Vålerenga, det betyr noe ekstra å slå oss. Mens for Lillestrøm er det kanskje bare disse to kampene i året som betyr noe ekstra. Da vet vi at de «går på speed», ment som noe positivt. Både på banen, på tribunen og på benken. Det lever vi greit med, sier VIF-treneren og flirer.

Gratis motivasjon

— Er det slik at du knapt trenger å si noe i garderoben før disse kampene, at spillerne er så tente fordi de møter nettopp Lillestrøm?

— Ja. Man merker på stemningen at det er en kamp med en litt annen ramme rundt. Disse kampene lever jo sitt eget liv, og betyr mer for spillerne og supporterne våre. I garderoben går det av seg selv. Det er en kamp hvor motivasjonen gir seg selv. Men man må ha riktig fokus og rett energi.

VIF-kaptein Christian Grindheim i aksjon på fredagens trening. Foto: Anette Karlsen

Oslo-lagets kaptein, Christian Grindheim, er blant de som gleder seg til møtet med Lillestrøm. Fordi han er en «gammel mann» som trives med kamper med litt mer å spille for, som han sier det selv.— Det er mer trøkk rundt lokaloppgjør enn ellers, det er kjekt. De beste kampene har vel egentlig vært på Åråsen. Det er en mindre stadion, da ser det ut som det er mer folk til stede enn på Ullevaal. Men det hadde vært gøy med et fullsatt Ullevaal. For oss blir det uansett viktig med en god start etter ferien, sier Grindheim.

Stengel og Grindheim

Sammen med Herman Stengel har en formsterk Grindheim utgjort midtbaneduoen i et velsmurt VIF-maskineri. Så godt har de to fungert sammen at Sivert Heltne Nilsen reiste til Brann og Bergen. Nå vurderer Vålerenga om de skal hente inn en back-up for de to, eller om de skal dyrke unggutten Sander Berge.

Herman Stengel og Sander Berge (t.v.) på vei ut av landskamparenaen Ullevaal etter fredagens trening. Foto: Anette Karlsen

— Jeg har fått spille mye i år, mer enn i fjor, og føler jeg har gjort det bra. Det er jeg fornøyd med, sier Stengel.Nå har også 19-åringen med en fortid i Stabæk, lært seg å «hate» Lillestrøm.

— Akkurat det kommer fort når man er her. Det blir gøy å møte dem. Det er alltid det når man er Vålerenga-spiller. Det betyr noe ekstra for mange, og da gir man litt ekstra selv også. Det kommer vi til å merke når vi går ut på banen, sier Stengel.