Etter et suksessfylt langbane-VM i Russland forrige sesong, så det plutselig ut til at svømmeren Lavrans Solli skulle bli et av Bergens få store OL-håp. Men etter den norske rekorden og sjetteplassen på 50 meter rygg i VM for seks måneder siden, har Solli møtt mye motgang.

Sykdom har satt 23-åringen ut av spill i flere ganger det siste halvåret, og har nå bestemt seg for å sette karrieren på vent.

Dermed satser han ikke videre mot OL i Rio de Janeiro i august.

— Jeg sier ikke at dette er slutten på toppidrettskarrieren, men det siste året har jeg slitt mye med sykdom og dermed mistet motivasjonen for å legge ned den harde jobben som kreves for å nå verdenstoppen, sier Solli i en pressemelding.

- Trist

Bergenseren påpeker også at den økonomiske situasjonen har vært med på å påvirke avgjørelsen.

— Uten den økonomiske støtten i bunn er det veldig vanskelig å fokusere 100 prosent på det å bli verdens beste. Skal du kunne nå høye mål, må du være hundre prosent motivert og gjøre den jobben som kreves hver eneste dag. Der er jeg dessverre ikke nå, sier Solli.

— Det er totalsituasjonen med mye sykdom, økonomi, familie og motivasjon som gjør at jeg nå tar dette valget, oppsummerer han.

Det synes landslagssjef Petter Løvberg er trist.

— Vi har ikke mange kandidater til OL, så trangt som nåløyet er i internasjonal svømming. Lavrans var én av dem, så det er selvfølgelig trist at han gir seg så nært OL. Først og fremst trist for ham selv, som har jobbet mot dette i fire år, men også for norsk svømming, sier han til Bergens Tidende.

— Kan slå tilbake

Likevel støtter den mangeårige landslagstreneren avgjørelsen til sin elev.

— Når han først har kommet til den konklusjonen, så må vi bare respektere det. For å nå toppen i svømming må man ha en helt ekstrem indre drive, og det har han tydeligvis ikke. Derfor støtter vi avgjørelsen om å ta en pause, sier Løvberg.

Han sier at han har kunnet se på Solli at han ikke har vært helt seg selv på trening den siste tiden.

— Sykdommen har vært et tilbakeslag, og da er det ikke like lett å være på hogget. Det har vi merket. Han har ikke gjort de samme tøffe valgene og manglet prikken over i-en, sier Løvberg.

— Tror du vi har sett det siste av Lavrans Solli i bassenget?

— Motivasjon er heldigvis ikke statisk, og gutten er fortsatt bare 23 år. Han kan slå tilbake, sier Løvberg, og viser til at svømmeikonet Alexander Dale Oen også tok en lengre pause fra svømmingen etter OL-sølvet i Beijing i 2008.

Mistet motivasjonen før

Det er ikke første gangen Lavrans Solli har innrømmet motivasjonssvikt. I et BA-intervju i 2013 fortalte han at han kom "umotivert og halvfeit" på trening.

For å få fart på karrieren igjen, valgte derfor Solli å flytte til Oslo og bytte klubb til Bærumssvømmerne. Der er han blitt trent av Alexander Dale Oens og Aleksander Hetlands tidligere trener Sondre Solberg.

— Han har endret meg helt som idrettsutøver. Sondre har gode tanker om hvordan man skal trene og oppføre seg, og det er utrolig gøy og lærerikt. Han er den eneste i Norge som vet hvordan en skal bli best, sa Solli til BT i juli.

Det var før den nye nedturen kom.

— Lavrans er en ærlig fyr. Det er noe av det som er fint med ham. Han føler nok at han har kommet litt på hælene denne sesongen, sier Løvberg, som likevel tror på en stor norsk svømmetropp til OL.

— Hele 14 svømmere har klart B-kravet, så vi regner med at noen av de vil kvalifisere seg i løpet av de neste månedene. I tillegg har vi Henrik Christiansen, som allerede er kvalifisert, sier Løvberg.

Det har ikke lyktes BT å komme i kontakt med Lavrans Solli fredag.