I utgangspunktet skulle man tro at bergenseren Lavrans Solli var en av nasjonens fremste håp før et europamesterskap i svømming. Under sommerens VM på langbane imponerte 23-åringen med tider helt i verdenstoppen, og så ut til å kunne bli en mann å regne med i medaljekampen når antallet nasjoner ble snevret inn.

Slik så det ikke ut i kortbanebassenget i Israel torsdag. I innledningsheatet på 100 meter rygg, svømte han inn til tiden 52,47. En tid som var langt unna hans personlige bestenotering og en semifinaleplass i mesterskapet.

— Jeg hadde ikke de helt store forhåpningene, innrømmer Solli.

Mistet to måneder med trening

For siden VM-oppturen i august, har sesongen vært en sammenhengende nedtur for Solli. Etter mesterskapet i Kazan pådro norgesrekordholderen seg en forkjølelse, som han skulle bruke lang tid på å bli kvitt.

— Jeg var litt for ivrig i starten. Etter å ha vært syk i to uker, følte jeg meg frisk og trente for fullt igjen. Da ble jeg syk på nytt, forklarer 23-åringen.

Den samme prosedyren skjedde tre ganger før Solli bestemte seg for å ta det helt med ro inntil han var helt sykdomsfri.

— Jeg havnet i en ond sirkel og mistet rundt to måneder med trening, sier Solli.

Dermed var det først på treningsleiren i Sierra Nevada for halvannen måned siden, at Solli først trente for fullt igjen etter VM. Oppladningen til EM ble derfor helt spolert.

100-meteren i Netanya var faktisk hans første konkurranse siden VM.

— Det er alltid morsomt å svømme fort i mesterskap, men under disse omstendighetene kan jeg ikke ha for store forventninger, sier Solli.

Bruker EM som trening

Han har allerede gitt opp å svømme inn til rekordtider i Israel, og har heller bestemt seg for å se på mesterskapet som en hard treningshelg. Under løpene får han verdifull konkurransetrening, mens han mellom løpene legger inn flere treningsøkter.

Med to måneder på sidelinjen har han fortsatt mye mengdetrening å hente inn.

— All trening har mye å si, så at jeg gikk glipp av to måneder kan også påvirke neste sesong, sier Solli.

Om så blir tilfellet kan det gi dramatiske konsekvenser. Lysluggen er fortsatt to tideler unna å klare OL-kravet på 100 meter rygg, og er dermed nødt til å finne en aldri så liten formtopp før neste sommers leker – dersom han i det hele tatt skal få være med.

— Jeg er ikke så nervøs for at jeg ikke klarer det. Gjør vi de riktige valgene og trener godt fremover, så skal det nok gå fint, sier Solli.

Ennå ikke klart OL-kravet

Det tror også landslagstrener Petter Løvberg.

— Det er selvsagt ikke gunstig å være så lenge borte fra trening, men hvis han selv innser hvor hardt han må jobbe for å hente inn den tapte treningen, så tror jeg at OL-kravet er realistisk å nå, sier han.

Likevel innrømmer han at kvalifikasjonen til de olympiske lekene helst burde blitt sikret i høst.

— Lavrans vil være helt avhengig av å holde seg frisk fremover. Han har ikke råd til flere slike avbrekk, sier Løvberg.

Han tror uansett at Solli vil slå sterkt tilbake. Kanskje han allerede blir å finne i en finale igjen på 50 meter rygg søndag.

— Jeg har fortsatt farten inne, det er kapasiteten som mangler. Det var på de siste 25 meterne at jeg slet på 100-meteren, så det lover bra før 50, sier Solli, som har den korteste distansen som sin spesialitet.

Tvillingsøstre til semifinaler

Flere lokale utøvere var i aksjon torsdag. Markus Lie fra Bergensvømmerne svømte inn til tiden 52,99 på 100 meter rygg, og nådde dermed heller ikke semifinalen på distansen.

Klubbkollega Sverre Næss ble nummer 14 på 200 meter bryst, men i den øvelsen gikk kun de åtte beste videre til finale.

Fra Bergen Svømme Club gikk tvillingsøstrene Monica og Cecilie Waage Johannessen til hver sin semifinale i henholdsvis 50 meter butterfly og 100 meter freestyle. Tidene, 26,20 og 53,90, var ikke gode nok til å ta seg helt til finalen for noen av dem.