– Uttaket er veldig begrenset når det kun er to aldersklasser. Vi har flere i Hordaland som holder et høyt nivå, men noen er for unge og andre er for gamle, sier Pia Mørk Andreassen, leder for Olympiatoppen region vest.

Av de 73 utøverne som er tatt ut til ungdoms-OL på Lillehammer, er 34 ishockeyspillere. Da gjenstår det 39 plasser å kjempe om, i 13 grener.

Uttakene er basert på noen få løp før jul, og noen løp etter nyttår. De som har prestert best har fått muligheten til å representere Norge på Lillehammer i februar.

Pia Mørk Andreassen ønsker å utvikle fremtidige OL-vinnere fra Bergen. Hun konstaterer at det må jobbes hardere for å få det til.

– Vi vet vi har gode utøvere fra Hordaland som er høyt oppe, men nåløyet har vært ekstremt trangt ved dette uttaket, sier Andreassen.

Leverer talenter til andre mesterskap

Voss har levert flere skiskyttere til høyere nivå, og har satt Hordaland på kartet som skiskytterfylke. Det var flere utøvere fra Hordaland som gjorde det bra, men klarte ikke å levere over to helger. Tore Nyborg, som har ledet flere skiskytterarrangement på Voss, er ikke skuffet over resultatene.

IKKE MED: Lavrans Solli er eneste Hordalending med medalje fra ungdoms-OL. I år er det ingen representanter fra Hordaland.

– Det var ingen som presterte godt nok, og det er greit sånn. Ungdoms-OL er lite, og en snever gulrot, men det er ikke der fokuset skal ligge, sier han.Selv om det er mye som skal klaffe, er han ikke bekymret for talentmangel på Voss, eller i Hordaland.

– Kulturen og viljen til å produsere skiskyttere fra Voss-bygden er stor. Senest mandag ble Ragnhild Femsteinevik tatt ut til Junior-VM, i tillegg til at Hilde Fenne er på vei opp, sier Nyborg.

Han ønsker at talentene skal få utvikle seg steg for steg, og forberede seg på fremtidige OL-opplevelser.

Overtall av østlendinger

To av tre deltakere er bosatt på Østlandet. Leder for troppen, Hanne Staff, er overrasket over det høye tallet.

– Jeg vet det drives bra i resten av landet, og det har vært en åpen kamp om plassene, sier hun.

Hun legger vekt på at det er særforbundene som har hatt ansvaret for hvem som er kvalifisert til troppen. Kriteriene har vært tydelige og tilgjengelige for alle.

– Det er synd det er så få som får delta. Uttaket har vært objektivt, bortsett fra ishockey, hvor resultatene er vanskeligere å måle på samme måte som i langrenn, sier Staff.

Skal bli bedre

Fokuset i Ungdoms-OL skal ikke være hovedsakelig på det sportslige. Målet er å skape en møteplass hvor erfaringer kan deles.

– Det skal være en ungdomsfest hvor idrettsglede er i fokus, og hvor man kan utvikle kunnskap. Vi ønsker at å skape en kultur som kan bygge idrettsutøvere for mange år fremover, sier Andreassen.

Hun er heller ikke bekymret over uttaket. I Bergen jobbes det med vinteridretter. Olympiatoppen har et tett samarbeid med Tertnes toppidrettsgymnas, og de holder ulike tester, seminarer og fagdager.

– Vi må huske at Lavrans Solli tok bronse i ungdoms-OL i 2010, etter det har det dessverre ikke vært så mange flere, men vi konstaterer at vi må jobbe hardere og bli bedre, sier hun.