Statistikksenter Eliteserien:

Det skulle vært dagen da Rosenborg kunne lene seg tilbake og nyte klubbens 22. seriegull. Godord til frokost og marsipankake til lunsj ville vært fortjent kost i går etter en utrolig sesong med 26 seriekamper på rad uten tap.

I stedet ble det ris fra egne supportere, møte på kammerset og bortforklaringer som gjorde vondt verre.

Trafikken er heftig på debattforumene når Rosenborg har gjort noe bra eller mindre bra. Etter Anthony Annans hardhendte beføling av en Vålerenga-spiller tok debatten helt av.

Det oppsiktsvekkende var at selv de som tastet på trønderdialekt var kritiske. Anslagsvis 60 – 40 mot/for Annan/Eggen.

Rosenborg skjønte at her måtte det ryddes opp. Derfor hentet klubben inn mediesjefen fra ferie og samlet seg til rådslagning. Nå ser vi hva som kom ut av det: Anthony Annan presterte den syltynne forklaringen om at han måtte holde seg fast da han ble dyttet av André Muri. Det er første gang jeg hører at noen holder seg fast i rumpa til den som dytter. Forklaringen falt ikke i smak hos fansen heller. Hvis 60 prosent var kritiske til klypeepisoden før, så krøp andelen opp mot 80 prosent nå.

I bakgrunnen brummer Nils Arne Eggen like misfornøyd som da han nektet å se tv-bildene av episoden. Han forsøker å heve seg over alt og alle. Eggen er indignert over at fokuset ble som det ble. Dessverre var det slik at Eggen bidro til at saken eskalerte med sin manglende ydmykhet på tv.

(Artikkelen fortsetter)

Her koker det over på Lerkendal VIDEO: Her koker det over på Lerkendal

Lektor Eggen er en genial formidler på sitt beste. Men han kan også opptre så belærende og nedlatende at han får opinionen mot seg. I dette tilfellet virker det som om sportssjef Erik Hoftun er ubekvem med trenerens forklaringer.

Noen ganger er det faktisk klokest å slå ut med hendene og si: Sorry! Jeg gjorde noe dumt. Nils Arne Eggen la seg flat dagen derpå da han skjelte ut Åge Hareide for rævafotball. Han har ellers hatt for vane å ta oppgjør i åpent lende med spillere som opptrer usportslig.

Bare spør Kåre Ingebrigtsen som forsøkte å filme seg til et straffespark. Jeg synes det er synd at Eggen har gått bort fra sin egen lære. Dette dreier seg nemlig også om hva slags forbilder og verdier Rosenborg ønsker å formidle. Også der bør Norges beste klubb være vinneren.

Rosenborg kunne lagt saken død på dag to. Nå lever den videre og kan bli en ny Pelu, det som er blitt en referansesak i diskusjoner om usportslig oppførsel.

Du husker vel John Pelu som ble beskyldt for å filme seg til straffespark. Rosenborg lå an til å få 60000 i bot. I stedet hostet klubben opp legeerklæring på at det er mulig å få krampe i begge bein samtidig. Den saken gjør at John Pelu sent blir glemt, tross en syltynn RBK-karriere.

På mange måter er dette en latterlig diskusjon om et lite klyp i baken (og litt i de edlere deler foran og en finger på avveie, om man skal tro den forulempede Vålerenga-spilleren), som fikk store konsekvenser da dommeren blingset litt ved fordelingen av skyld og kort. Gradvis fester det seg et inntrykk av at Rosenborg vant seriefinalen på usportslig opptreden. Seieren fikk en sterk bismak og seriegullet er tilsmusset. Det er dumt, for jeg satt med en sterk følelse av at Rosenborg var på vei mot seier før rumpeklypingen og utvisningen.

Eggen har sikkert rett i at det klypes litt i rumpa i hver kamp. Det er et av mange tjuvtriks enkelte fotballspillere har lagt seg til. Men det er langt derfra til å forsvare det, eller snu ryggen til provokasjonene. For dette er usportslig, det kan kvalifisere til rødt kort om dommeren ser det og det er et brudd på fotballens viktigste regel: Fair play.

For Anthony Annan er det et problem at rumpeklypingen kommer oppå anklager om bitingen og spytting. På den måten fester det seg et inntrykk av en spiller som driver på med mye av det som ligger langt utenfor grensen for fair play.

Det er veldig synd, for Annan er en altfor god fotballspiller til at han behøver å tilsmusse sitt rykte med oppførsel som minner om en avdanket 3. divisjonsspiller. Tidligere var det påstand mot påstand og tvilen kom ham til gode. Nå er bevisene ugjendrivelige for de som vil se dem.

Rosenborg har jobbet med å få Annan til å styre temperamentet sitt, og det med hell. Det er lenger mellom hver gang han klikker. Men det gjenstår ennå litt bevisstgjøring på hva som er akseptabel oppførsel på norske fotballbaner.

Slik denne saken har stukket sin egen kurs er det lett å glemme følgende: Anthony Annan er kanskje eliteseriens aller beste spiller. Rosenborg er det klart beste laget og er en verdig mester.

De som har gjort mest for å tilsløre det er Anthony Annan og Rosenborg.

VIDEO Skråblikk på 26. serierunde:

Celina, Rosenboys og Søviknes

RUNDE 26: Celina, Rosenboys og Søviknes Totalt useriøs oppsummering av serierundene