OSLO, BÆRUMNorges Fotball akademi spisser laget. Øyvind Leonardsen er trener på Norges Fotball akademi. Stig Inge Bjørnebye er i mot at lagene 7-åringer spille på blir spisset. Diskusjon om talentjakt blant 7-åringer.BILDET: Stig Inge BjørnebyeFOTO: ANETTE KARLSENOBS! Norges Ftoballakademi skal gi beskjed om godkjennelese på barna! Foto: Karlsen Anette

Mens det på 90-tallet krydde av norske proffspillere i gode, utenlandske ligaer, har Norge vært nede i en bølgedal de siste årene. Slik tror ikke Stig Inge Bjørnebye, ansvarlig for NFFs utvikling av barne— og ungdomsfotballen, det vil fortsette å være. Han er sikker på at tirsdagens U21-landslagets bragd mot Frankrike (sikret EM-billett) vil gjøre det lettere for norske spillere å få innpass i de beste utenlandske ligaene.

- Nå kommer det et nytt ras av proffspillere. Det er åpenbart. Det var 3000 mennesker på Marienlyst i går, og halvparten var representanter fra utenlandske klubber , sier Bjørnebye, litt satt på spissen.

Han får støtte fra U21-landslagstrener, Per Joar Hansen.

— Det er et godt utstillingsvindu. Spillerne vil bli fulgt med argusøyne av speidere, sier Hansen.

U21-landslagsspiller Jo Inge Berget håper Bjørnebye får rett.

- U21-EM er et fantastisk utstillingsvindu. Det kan være et fint springbrett videre. Alle vil jo til gode klubber i utlandet , sier Berget.

- Sulten og motivasjonen avgjør

Toppfotballsjef i NFF, Nils Johan Semb, mener det er viktig å gå varsomt frem for de som får profftilbud.

— Det er nok mange av disse som blir fulgt nøye inn mot sluttspillet. Men om du skal ut, så er det viktig at du velger riktig klubb til riktig tid. Det er ingen grunn til å dra ut for å sitte på benken. Da får du ingen utvikling. Ofte må man gå et mellomsteg før man kan ta det siste steget. Å komme seg inn i den nederlandske ligaen eller i tyske klubber som ligger midt på tabellen eller lavere, kan være lurt, sier Semb.

Han mener U21-landslagets suksess, samt de gode prestasjonene til A-landslaget og Norges U19-, U17- og U15-lag, viser at Norge har rett fokus på spillerutvikling.

— Det er tatt ut rundt 100 personer på disse fem landslagene. Av disse, spiller 70 av dem mer eller mindre fast i eliteserien. Dette er et veldig viktig signal til norsk fotball om at man må fortsette å trykke på den utviklingsorienterte linjen. Men det må være mer ressurser til utvikling enn i dag, både fra forbund og toppklubb. Det betyr ikke at vi skal slutte å importere, men balansen må være riktig, mener Semb.

- I ferd med å få et løft

Han får støtte fra Bjørnebye:

— Dette trenger norsk fotball for å få bekreftet at spillerutviklingsmodellen i Norge fungerer utmerket. Vi trenger ikke sende barna våre på akademier, for her er det folk på alle kanter av landet med et miljø, samhold og pågangsmot som klarer å hamle opp med Frankrike, en nasjon med flere spillere som er godt etablert på topplag i Europa, sier Bjørnebye.

Bjørnebye mener at det er viktig at U21-spillerne har rett fokus fremover.

- I den alderen er det sulten og motivasjonen som avgjør hvor langt du kan nå, loven om metning bør ikke slå inn for tidlig. De er i startgropen for noe som kan bli fanastisk, så er det opp til dem hvor langt de skal ta det , sier Bjørnebye.

Han mener vi nå kan være med på et begynnende epokeskifte i norsk fotball.

— Jeg kan ikke spå noe om fremtiden, men det er mye som tyder på at vi er i ferd med å få et løft. Ser vi tilbake i tid, så har sånne type løft fått en stor betydning. Det minner meg veldig om da vi slo Italia 6-0 med U21-landslaget, før A-landslaget slo dem samme dag (1991). Det var starten på noe nytt, med generasjonsskifter begge steder. Gårsdagen var også en sånn dag, potensielt sett, mener Bjørnebye.