VAL MÜSTAIR (Aftenposten.no): På konkurransedag tre i Tour de Ski dukket en gammel norsk idrettskjenning opp i målområdet. John Carew (35) er for første gang på plass under skirenn for voksne.

Resten av Tour de Ski skal den pensjonerte fotballstjernen følge som stuntreporter for det nyoppstartede nettstedet Sporten.com.

— Jeg skal følge hele gjengen. Jeg er her for å se skisirkuset på nært hold, dette er jo første gangen. Jeg synes det er veldig interessant og veldig morsomt å være her. Det er en ny opplevelse for meg.

- Hva kan du om langrenn?

— Nja, jeg kan jo ikke mye, men jeg kan jo litt. Det er umulig å ikke få med seg noe om langrenn når du kommer fra Norge. Men jeg jeg har tenkt å lære en del. Det blir morsomt å følge på nært hold, jeg har jo stort sett kun sett på TV. Skisporten gjør seg jo også godt på TV. Når du spør hva jeg kan om sporten så kjenner jeg relativt godt til de norske utøverne, både herrene og damene. Jeg får stort sett med meg det de gjør.

- Dette er ditt første skirenn?

— Ja.

- Du deltok ikke i barneskirenn heller?

— Nei. Eller jo. Da jeg gikk på skolen, som liten i 8-10-årsalderen, deltok jeg i barneskirenn. Jeg gikk langrenn i påsken også frem til jeg var 15-16 år. Når jeg begynte å bli virkelig god i fotball fikk jeg streng beskjed om at dette fikk jeg ikke lov til lenger. Fordi det var høyrisiko for bein.

- Langrenn høyrisiko for bein?

— Ja, det er jo innskrevet i kontraktene i forhold til forsikringer i alle fotballklubber. Motorsport og ski har ikke utøverne lov til å røre. Det handler om forsikringspengene til klubbene. Hvis jeg hadde spilt for Vålerenga eller Rosenborg og stått på ski eller kjørt motorsykkel, så hadde ikke klubbene fått forsikingspenger for meg dersom jeg ble skadet.

- Hva tenker du om statusen til Northug, hvor stor er han?

— Han er veldig stor i skisporten. Han er en type jeg liker. Jeg kjenner jo også Petter litt personlig. Jeg synes han er en topp kar, en kjempefin fyr, en som er litt ute av boksen. Og det liker jeg. Han tør å være seg selv, han sier ting som kan skape litt røre. Det er selvfølgelig viktig for interessen rundt skisporten. Petter Northug er den viktigste mannen vi har for interessen rundt skisporten. Ikke bare i Norge, men hele verden.

- Du har aldri vurdert et comeback på fotballbanen?

— Nei, jeg har aldri vurdert det.

- Fordi?

— Jeg er ferdig med fotballen. Jeg spilte det så lenge, og syntes det var både gøy og interessant. Og da jeg ikke hadde mer motivasjon etter 15 år på toppnivå, som er veldig lenge, da var det nok.

- Når rørte du sist en ball?

— Det er lenge siden. Jeg trener ganske mye, jeg holder meg i god form, men jeg er ikke fristet til å sparke en ball. Absolutt ikke!

- Ikke noe triksing i hagen heller?

— Nei, absolutt ikke!