På grunn av neste sommers EM, er sesongoppkjøringen i fotballen kort (i norsk målestokk, den er fortsatt meget lang etter alle andre parametre). Brann begynner å trene tidlig i januar, og ideelt sett skulle Lars Arne Nilsen da hatt sine 22 spillere på plass, slik at han kunne begynt hardkjøret med alle mann tilgjengelig.

Anders Pamer, sportskommentator i Bergens Tidende. Foto: Jan M. Lillebø

Det får Nilsen neppe anledning til. Brann har plassert en spiss øverst på sin ønskeliste. Prioriteringen er så klart definert, at det meste annet får vente. Det høres smart ut, spør du meg. For uansett hvordan man snur og vender på ting — som lønnsstrukturer, for eksempel - vil en toppspiss koste mange penger. Penger Brann ikke har.Sett denne?

Brann vil selge Orlov for å hente ny spiss

Akkurat nå håper Brann at det er gårsdagens spiss — Jakob Orlov - som skal kunne hjelpe dem til å finne hans erstatter. Nå tilhører jeg dem som mener Orlov fint kunne gjort en utmerket jobb som spiss under Lars Arne Nilsen, men Nilsen selv mener ikke det. Da er det ikke mer å diskutere. Treneren vil ha en annen spiss, og Brann forsøker å selge Orlov for å kunne finansiere denne andre spissen. Brann håper på å få et par millioner kroner.

Et salg vil gi Brann mer handlefrihet. Derfor haster det litt å bli kvitt Orlov. Et slikt inntrykk vil Brann selvsagt ikke gi, så de har gitt Hammarby beskjed om at spissen ikke er på tilbud.

Som i julesalget ellers, er prisene kunstig høye i perioden vi nå er inne i. De har det med å synke. Ikke i januar, som alt annet, men i februar. Da har det internasjonale overgangsvinduet stengt, og en del drømmer og selvbilder er knust.

Vil hente storvokst og bevegelig angriper

Da er det langt lettere for norske klubber å fange opp spillere, og både priser og lønnskrav er lavere. Det passer Brann perfekt å kunne selge Orlov nå, og hente hans erstatter etter 31. januar. Derfor er jeg ikke så sikker på om sportssjef Rune Soltvedt kommer med en julepresang til alle som liker Brann.

Den usikre variablen er selvsagt at Brann fortsatt har investorer i ryggen. De kan hjelpe Brann med å hente spissen allerede i desember.

Fra hva jeg hører rundt omkring, er Brann ute etter en forholdsvis storvokst angriper - som likevel skal være bevegelig. En som kan trekke forsvarerne med seg på lufteturer for å gi rom til indreløperne, men som samtidig skal utgjøre en egen trussel i boksen.

Ikke helt ulik Orlov, altså - eller Steffen Lie Skålevik, for den del. Men spissen skal altså være fysisk robust. Jeg vet de holder på å sirkle inn noen, den siste jeg hørte om er en skikkelig storvokst spiller, som spiller i et stort fotballand ...

Også denne mannen vil nok vente og se om han kan få tak i noe annet enn Brann. I mellomtiden kan vi lage ønskelister. Hvilken spiss ønsker du deg?