Da Manchester City snudde til seier mot Sheffield Wednesday i FA-cupen søndag, satt den norske 18-åringen Bersant Celina på benken for storlaget.

At City-manager Manuel Pellegrini allerede har lagt merke til Celina betyr at det langt fra er utenkelig at angriperen en dag kunne styrket det norske landslaget.

Problemet er imidlertid at Celina har valgt å spille for Kosovo.

18-åringen er født i Kosovo, og var to år da han flyttet til Drammen. Ifølge City-spillerens far Eduar Celina, var det langt fra gitt at valget ville falle på Kosovo.

— Det norske forbundet har ikke satset på Bersant. Han ble for eksempel ikke kalt inn til EM-kvalifiseringskampene Nederland i fjor. Derfor har vi bestemt at han skal spille for Kosovo, sier Eduar Celina til Aftenposten.

- Alltid positiv

Kvalifiseringskampene Eduar Celina refererer til fant sted i Nederland i mars 2013. Oppgjørene mot Italia, Nord-Irland og Nederland var det siste hinderet før U17-EM senere det året, og Bersant Celina var altså ikke med i troppen. Norge ble nummer to i sin gruppe, og kvalifiserte seg dermed ikke for turneringen.

Bård Flovik var trener for det nevnte U17-landslaget. Flovik forteller at Celina stort sett var med i alle troppene han tok ut. Han minnes ikke å ha vraket Celina til den nevnte troppen, men forteller at det også var andre kvalitetspillere på laget.

Tidligere U17-landslagstrener Bård Flovik (til venstre) sier at Bersant Celina er en "veldig positiv" gutt. Flovik er nå assistenttrener i Tromsø. Her står han til venstre for Tromsø-trener Steinar Nilsen under 1. divisjonskampen mot Nest-Sotra i mai. Foto: DIGITALSPORT

— Blant spillerne som tilhører 96-årgangen er Iver Fossum (Strømsgodset), Vajebah Sakor (Juventus), Bjørn Inge Utvik (Sogndal), Ulrik Yttegård Jenssen (Lyon). Bersant var med i et veldig sterkt aldersgull. Jeg har ingen grunn til å tro at det er noe bitterhet fra Bersants side, sier Flovik til Aftenposten. - Så du hadde aldri noen problemer med Celina?

— Nei. Heller tvert imot. Han var alltid veldig positiv og veldig ivrig.

NFF-møte

Flovik minner videre om at han ikke lenger er ansatt i fotballforbundet, og at toppfotballsjef Nils Johan Semb er riktig mann til å svare på hvorfor Celina ser ut til å glippe for Norge.

Semb satt søndag i møter, og hadde ikke umiddelbar mulighet til å svare på Aftenpostens henvendelse.

Leif Gunnar Smerud ble presentert som U21-landslagstrener i februar 2014. Her sitter han ved siden av Nils Johan Semb under pressekonferansen. Foto: DIGITALSPORT

— Vi ønsker alltid å ha best mulig spillere tilgjengelig til spill for Norge. Norges Fotballforbund har tatt initiativ til et møte med, og gjennomførte et møte med, Bersants far, der det ble understreket at han er ønsket for Norge, sier Smerud til Nettavisen.På spørsmål om hvorvidt Bersant Celina hadde valgt å spille for Norge dersom han følte at han ble satset mer på, svarer faren følgende:

— Han føler seg norsk. Det er ikke opp til meg. Han spiller for Kosovo, de setter veldig pris på ham.

- En åpenbar beslutning

Samme måned som det norske U17-landslaget spilte EM-kvalifiseringskamper i Nederland, var Celina ubenyttet reserve i Kosovos første offisielle landskamp, en 0-0-kamp mot Haiti. Til tross for at han var med Kosovo-troppen i den kampen, kan Celina fortsatt representere Norge, dersom han ombestemmer seg.

I et intervju med Manchester Evening News i mars ga imidlertid Bersant Celina uttrykk for at han bestemt seg for å representere Kosovo.

— Det føles utrolig å være en del av dette, den største prestasjonen i livet mitt så langt, sa Celina til avisen.

— Det var en åpenbar beslutning for meg å gjøre dette, det var bare ikke klart om Kosovo ville klare å få på plass et landslag tidligere, fortalte han.

Kosovo er ikke medlem i det europeiske fotballforbundet UEFA eller det internasjonale fotballforbundet FIFA. Likevel ga FIFA Kosovo tillatelse til å spille den nevnte kampen i Kosovo.

Det meste tyder på at Kosovo har skaffet seg en svært spennende spiller i Celina. For Manchester City har han imponert stort i UEFA Youth League og FA Youth Cup.

Blant annet har Celina imponert med spektakulære mål. Hans utrolige langskudd i en kamp mot Liverpools juniorlag ble kåret til City-akademiets beste mål i fjor.

Du kan se scoringen i denne Youtube-videoen (rundt 2.40 i videoen).