— Kommunen skal lete lenge før de eventuelt finner noen som vil ta investeringen hvis det bare skal være kultur i en ny byarena, sier Tore Christiansen.

Investoren fra Stavanger er mannen bak hockeysatsingen i Stavanger som har gitt byen DNB Arena og Norges beste ishockeylag, Stavanger Oilers. Nå står han klar med penger, investorer og engasjement for å være med på å gjøre det samme i Bergen.

Men meldingen til prosjektgruppen som nå jobber med ny byarena i Bergen (Bergen Næringsråd og arkitektplanleggingsfirmaet Opus) er klar. En ny byarena må være en storstue for både idrett og kultur, mener Christiansen.

— Vi omsetter for 100 millioner kroner i DNB Arena i Stavanger. Bare fem av dem kommer fra konserter og andre events. Man kan selvsagt si at «da er det bare å arrangere flere kulturbegivenheter», men du får ikke folk til å gå på konsert tre ganger i uken, sier Christiansen. Han avviser at han snakker for sitt hjertebarn, nemlig ishockey.

— Folk tror kanskje at jeg snakker for min syke mor, men du må ha idrett i en ny byarena. Det må være noen som er der hver dag og har sitt virke der.

Spektrum har gått andre veien

Oslo Spektrum skulle være en arena for ishockey og håndball, som også kunne huse kulturarrangementer og messer, men er blitt det motsatte. Nå er det cupfinalene i håndball det eneste som skjer av idrett i Spektrum.

— Problemet med idrett var at det var for få tilskuere og for lav billettpris. En konsert har gjerne en snittpris på 5-600 kroner pr. tilskuer og fullt hus. Det gir en helt annen økonomi, sier Wiggo Schie, administrerende direktør i Oslo Spektrum. Han er uenig med Christiansen som mener idrett bør være motoren i en ny byarena i Bergen. Oslo Spektrum lever i all hovedsak av messer, bedriftsarrangementer og konserter.

— Jeg ville bygget en hall som var veldig bra til messer og konserter. Først og fremst. 7-800 mennesker på en hockeykamp blir det ikke penger av, sier Schie. Oslo Spektrum har slitt med økonomien, men tjener nå penger etter 25 år.

— Jeg er glad det sogner så mange folk til Oslo som det gjør. Et kommersielt konserthus i Bergen vil være tungt å drive, selv om Bergen har bygget seg opp til å være en kulturby, sier Schie.

- Det står dårlig til

Bergens konsertgeneral, Frank Nes i Bergen Live, mener at det ikke er ideelt at en byarena er hjemmebane til et nytt hockeylag samtidig som det skal være konsert- og messehus.

— Det trengs definitivt en ny hockeyhall, men Bergen og omland er stor nok til at det burde være plass til både en ny hockeyarena og en konsert- og messehall. Skal de to kombineres vil hockeyen legge beslag på veldig mye tid og ressurser. All erfaring tilsier at det fort kan bli en kime til konflikt, sier Nes. Han mener Bergen desperat trenger et nytt messe-, konferanse og kulturhus.

— Det står dårlig til. Vi trenger både et signalbygg som kan huse messer, konferanser, store idrettsarrangement som sluttspillkamper i håndball og til konserter i tillegg til en ny hockeyarena, sier Nes.

Sikker på at pengene kommer

En ny hockeysatsing med navnet Bergen Hockey skal representere byen i 1. divisjon neste sesong. Christiansen er en av hovedaktørene bak den nye klubben som har et budsett på 2,5 millioner kroner. Han avventer nå hva Bergen Næringsråd og Opus legger frem av planer for ny byarena i september.

— Jeg har sagt hva jeg kan bidra med og stiller meg ydmyk til disposisjon. Det er ikke meningen å være en brautende fyr fra Stavanger som kommer og forteller bergenserne hva de skal gjøre. Dette skal være et prosjekt for Bergen, og nå er det opp til politikerne og folk i Bergen å si hva de vil ha, sier Christiansen. Dersom det blir en byarena med hockey i bunn, er han sikker på å skaffe finansiering.

— Det er jeg. Jeg sa det så skråsikkert før vi bygde DNB arena også. Da var jeg egentlig ikke så sikker, men nå er jeg helt trygg på å få det til.