VÅLERENGA — LILLESTRØM 2-0

ULLEVAAL: Han er en av Vålerenga-trener Kjetil Rekdals yndlinger. Han flyttes rundt på banen alt etter Rekdals behov. Da Lillestrøm ble slått 2-0 på Ullevaal mandag kveld inntok «poteten» hovedrollen. Fra sin midtbaneposisjon.

1-0: Alexander Mathisen setter inn kampens første scoring på straffespark. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Først sendte han VIF opp i 1-0 fra straffemerket, før han la innlegget som endte med selvmål av LSK-stopper Marius Amundsen.Med seieren er Vålerenga på 2. plass på tabellen, sekspoeng bak serieleder Rosenborg. Lagene møtes på Lerkendal 16. august.

Oppgjøret mellom de to erkerivalene ble utsatt i et par minutter grunnet de tilreisende LSK-supporternes gule røyk som la deler av landskamparenaen i – nettopp – gul røyk. Lillestrøm-kaptein Frode Kippe var borte hos sine trofaste supportere og ba de roe seg bittelitt, før dommer Svein Oddvar Moen blåste i gang oppgjøret.

Friday farlig på en mandag

Fred Friday lot seg ikke hemme av røyken, og var farlig frempå allerede etter ett minutts spill, men Vålerengas tyske keeperdebutant Sascha Burchert avverget.

Ikke siden Bengt Sæternes ble matchvinner tre minutter på overtid i tilsvarende oppgjør i 2010, har VIF slått LSK i serien på hjemmebane.

Ghayas Zahid ville gjøre noe med det, og forsøkte seg fra ti meter etter åtte minutters spill. Men ballen rullet på utsiden av Arnold Origis venstre stolpe.

Ingen stor omgang

Hjemmelaget hadde ballen og et visst initiativ de første 45 minuttene. Men Lillestrøm lå lavt og nektet Vålerenga rom. Dermed ble det også langt mellom de store målsjansene. Som regel stoppet forsøkene før det ble farlig foran noen av målene.

Det var tydelig at begge lag hadde gjort hjemmeleksene. For de to erkerivalene var godt forberedt og hadde bra kontroll på hverandre. Men på tampen av omgangen åpnet det seg litt mer opp. Da ble det straks litt mer underholdende.

Deshorn Brown forsøkte seg med et skudd etter en fin VIF-overgang like før pause, men Origi reddet greit foran eget lags supportere i bortesvingen på Ullevaal.

Alt i alt en kjedelig 1. omgang. Svein Oddvar Moen så ingen grunn til å holde på lenger enn nødvendig og blåste av uten tilleggsminutter.

Straffe til Vålerenga

Fire minutter etter pause ble det fyr i teltet. Ruben Kristiansen dro seg elegant inn i Lillestrøms sekstenmeter. Der ble han løpt overende av Erling Knudtzon. Dommer Moen pekte og blåste. Straffe til hjemmelaget. Klønete av LSK-spilleren.

FULL JUBEL: Vålerenga tok seieren mot erkerival Lillestrøm mandag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Alexander Mathisen satte straffen sikkert i mål og 1-0 til Vålerenga. Det målet trengte denne kampen, for å si det forsiktig.Nede på VIFs benk sto trener Kjetil Rekdal med ryggen til da Mathisen skjøt. Men også han var lettet da ballen gikk i mål. Med målet klatret Vålerenga opp på 2. plass på tabellen.

Lillestrøm-selvmål

Etter 65 minutter skulle Mathisen havne i begivenhetenes sentrum igjen. Han trampet opp nedover langs høyresiden og slo et godt innlegg foran mål. På bakre stolpe lurte Elías Már Ómarsson. Men ballen kom aldri dit. For Marius Amundsens forsøk på å klarere havnet i stedet i eget mål. Dermed 2-0 til Vålerenga.

Da var det tydeligvis en i Lillestrøm-svingen som hadde fått nok. For mens VIF-spillerne jublet for scoring, ble en gulkledd bortesupporter ført ut av Ullevaal av politiet.

«Stille i fjøset»

«Stille i fjøset», sang Klanen på 2-0. Og fikk selvsagt svar fra skuffede LSK-supportere.

Frode Kippe fikk hodet på en LSK-corner kvarteret før slutt, men klarte ikke å presse avslutningen på mål.

Lillestrøm klarte aldri å svare på de to Vålerenga-målene. De siste minuttene kontrollerte bare hjemmelaget inn og sikret seg tre viktig poeng i medaljekampen.

15.661 tilskuere så oppgjøret på Ullevaal. De aller fleste av de oppmøtte gikk fornøyde hjem.