LILLEHAMMER/OSLO: Petter Eliassen vant Birkebeinerrennet lørdag, og måten han gjorde det på markerer et vendepunkt i den tradisjonelle konkurransens historie.

For mens mosjonister og eliteutøvere i alle år har stålsatt seg med forskjellige typer av smøring, for å bestige de fryktede stigningene mellom Rena og Lillehammer, valgte Eliassen å gå på blanke ski, det vil si uten festesmøring.

Petter Eliassen vant Birkebeinnerrennet. Her fra Vasaloppet. Foto: TT

Det innebærer i praksis at han måtte stake seg gjennom konkurransen, da fraværet av smøring gjør det håpløst å bruke diagonalgang i oppoverbakkene.— Jeg tror det ble veldig avgjørende. Jeg tror ikke skiene med feste jeg hadde til disposisjon var gode nok, så jeg er glad jeg valgte å gå med blanke ski, sier Eliassen til Aftenposten.

Alsgaard: - Liker det ikke

Å gå med blanke ski er en trend vi har sett i langrennssporten de siste årene, og Dario Cologna og Petter Northug er blant utøverne som har prøvd det i verdenscupen.

Team Leaseplan Go og sjef Thomas Alsgaard kunne glede seg over Petter Eliassens seier i Birkebeinerrennet lørdag. Foto: NTB SCANPIX

Men det er liten tvil at det er en helt spesiell prestasjon og lykkes med det i Birkebeinerrennet.— Jeg liker ikke de nymotens greiene, sier skilegenden Thomas Alsgaard (43) med et smil til NRK.

Thomas Alsgaard er eier og frontfigur for Team Leaseplan Go, laget til Petter Eliassen. Alsgaard var selv i aksjon i Birkebeinerrennet i dag, og forteller at han er for svak i armene til å gjøre som Eliassen.

Han understreker imidlertid at det var en åpenbar beslutning for Eliassen.

— Det var egentlig ikke noe å lure på. Det er optimalt føre for blanke ski i dag, det var «sug» med smøring, sier Alsgaard.

Han fikk selskap i NRK-sendingen av tidligere lagkamerat Erling Jevne, en levende Birken-legende som har syv seire i det prestisjetunge rennet.

Jevne hyller Eliassen, som også satte rekord med tiden 2.19.28. — Det er en fantastisk tid, helt utrolig. Jeg skjønner ikke at det går an (å gå Birken med blanke ski, journ. anm.). Det er en milepæl for Birkens lange, lange historie, sier Jevne.

Sundby: - Mye bedre til å stake enn meg

Verdenscupvinner Martin Johnsrud Sundby var nærmest Eliassen i kraftprøven inn til Lillehammer lørdag. Med to kilometer igjen satte imidlertid Eliassen inne det avgjørende støtet.

Sundby valgte å gå med smøring, men trakk ikke frem Eliassens skivalg som årsaken til at trønderen stakk av med seieren.

— Det som definitivt ble avgjørende er at enkelte er mye bedre til å stake enn meg. Etter fem mil var jeg «dævkjørt» i overkroppen, og da har jeg ikke sjans når enkelte begynner med tøff staking, sier Sundby til Aftenposten.

- Det blir bare skøyting i fremtiden

Dette er langt fra første gang blanke ski-trenden fører til debatt. Enkelte frykter til og med at resultatet vil bli at klassisk langrenn dør ut.

SNART HISTORIE: Ifølge FIS-topp Jürg Capol (innfelt) vil klassisk langrenn, slik Petter Northug går her, forsvinne som konkurranseidrett om noen år. Da blir det kun skøyting. Foto: NTB SCANPIX

Grunnen er at det, som kjent, går raskere å skøyte enn å gå klassisk. Dersom man går med blanke ski er det lettere å bytte mellom å skøyte og å gå klassisk, noe som igjen gjør det lettere å «jukse» i konkurranser der det kun er lov å gå klassisk.— Det blir bare skøyting i fremtiden. Som konkurranseform på høyeste nivå er det bare et tidsspørsmål, sa Jürg Capol, tidligere renndirektør i det internasjonale skiforbundet FIS, til adressa.no i januar.

Blant de som er uenige med Capol, er landslagstrener Vidar Løfhus.

Petter Northug er kjent som en innovativ idrettsmann. Han var også blant de første til å gå verdenscuprenn uten festesmøring. Her går skistjernen i mål på 15-kilometeren i Davos i desember, der han var en av løperne som gikk på blanke ski. Northug ble nummer 10. Foto: NTB SCANPIX

— Klassisk er ikke ferdig. Det er vi selv som bestemmer, om vi lager tøffe nok løyper, sa Løfshus.Langrennseksperten Morten Aa Djupvik er også blant dem som håper at staking ikke tar over langrennssporten.

— Vi ser det blir mer og mer staking. Jeg er veldig glad i klassisk langrenn og diagonalgang. Jeg mener at særegenheten med langrenn er at det finnes to stilarter, så jeg mener diagonalgang og klassisk langrenn er viktig, sier Aa Djupvik i NRK-studio.