FredagsBirken på ski ble arrangert for fjerde gang med start på Rena og mål i Lillehammer. Løypen er 54 kilometer lang og følger samme trasè som det ordinære Birkebeinerrennet.

Norges landslagssjef i langrenn Vidar Løfshus ledet ved alle passeringer og gikk inn til tiden 3.03.10 i FredagsBirken.

Løfshus gikk på tiden 3.03.10 og var nesten ni minutter foran Jarle Jakobsen, som gikk i mål som nummer to.

Landslagssjefen kunne fortelle at det var en tung tur over fjellet og utfordrene smøreforhold, ifølge birken.no.

Selve Birkebeinerrennet arrangeres lørdag i klassisk mellom Rena og Lillehammer. Det arrangeres for 77. gang, og sjelden har påmeldingen av sterke utøvere vært bedre.

– Spørsmålet er om det blir en salig blanding mellom blanke ski og smøring. Mitt tips er at vinneren blir Martin Johnsrud Sundby på smurte ski, sier Norges sprintlandslagstrener Arild Monsen til NTB.

Natt til lørdag er det meldt om fem centimeter nysnø, men lørdag er det meldt sol. I fjor ble rennet avlyst på grunn av en iskald vind med storm i kastene. Det er det ingen fare for i år. Det er meldt frisk nordlig bris, men vinden er ventet å løye utover dagen, og blir uansett ikke i nærheten av forholdene i fjor.

Årets vinner av Vasaloppet ble Petter Eliassen, og han er også en av dem som kan vinne lørdag. Andre sterke langløpere kan være Øystein Pettersen og Anders Aukland.

I tillegg til nevnte Sundby er startlisten spekket med sterke løpere fra verdenscupen. Blant dem er Johan Olsson, Niklas Dyrhaug, Eldar Rønning, Eirik Brandsdal, Andrew Musgrave, Lukas Bauer, Simen Andreas Sveen, Alexander Legkov og Maxim Vylegzjanin.

I kvinneklassen stiller blant annet Therese Johaug og Martine Ek Hagen.