Etter hva Aftenposten får vite kan Martin Andresens dager i Vålerenga være over ved sesongslutt om seks uker.

En Vålerenga-kilde sier dette om trenersituasjonen i klubben: «Det vil tvinge seg frem forandringer. Det kan bare ikke fortsette som nå».

Før årets sesong:

Vålerenga nærmest lovte europacupdrømmer, en topplass i eliteserien, en kamp om cupfinaleplassen, en. . .

Det er fortsatt fem serierunder igjen, og Vålerenga kan med en tapper innspurt redde ansikt og en fjerdeplass.

Spørsmålet er om det er nok.

For Vålerenga har rett og slett ikke råd til å fortsette som nå.

Likviditeten er presset. Publikumsinntektene fra 2005, året da VIF tok seriegull, er nær halvert frem til i dag. Og likegyldigheten til klubben er merkbar. Både spillere og ledere kjenner på situasjonen daglig.

Sportslig leder i klubben, Håvard Lunde, innrømmer at flaggskipet har skuffet.

— Det har vært noen sesonger hvor veldig mye bra har skjedd i Vålerenga, men så har vi et lokomotiv som skulle ha gått bedre. Vi skulle og burde ha prestert slik at vi får medaljer og kjempet om seriegull. Men vi har ikke lyktes godt nok. Dette vil styre strategien vår fremover, sier Lunde.

- Hva skal dere gjøre?

— Det er for tidlig å si noe om nå. Mange har sterke meninger om Vålerenga og ønsker å peke på personer om hvilke grep som må bli tatt. Vi er i ferd med å avslutte sesongen og vi har fortsatt en sjanse til å få en europacupplass. Når sesongen er over kan vi snakke mer om hvorfor det er blitt som det er, sier Lunde.

Syndebukk

Med jevne mellomrom er Martin Andresen blitt utpekt som hovedansvarlig for hvorfor ikke klubben har klart å tilfredsstille de store forventingene som knyttes til klubben fra Oslo Øst.

I juni så det ut som om at alt var slutt. VIF gikk på en pinlig hjemmesmell mot Stabæk. Frustrasjonen hadde over tid bygget seg takhøy. Men et merkverdig kompromiss gjorde at både sportslig utvalg og Andresen kunne fortsatte samarbeidet.

Etter denne sesongen har Andresen ytterligere ett år igjen av kontrakten. Dermed må VIF betale ut Andresen hvis han ikke selv velger å slutte. Men etter hva Aftenposten får vite skal investorene ha garantert for disse pengene.

Mye vil være opp til sportslig utvalg, om de er sterke nok til å handle, samt om de har nye trenerkandidater som vil kunne klare å "vekke" Vålerenga igjen.

- Vi forholder oss til den treneren vi har under kontrakt. Frem til vi har evaluert sesongen etter serieslutt, går vi ikke ut med noe som helst, er Lundes kommentar om dagens trener.

Høgmo-prat

I går ansatte Vålerenga Fotball Stig-Ove Sandnes som ny stabssjef. Han kommer fra Tromsø og har jobbet tett med klubbens suksesstrener, Per-Mathias Høgmo. Aftenposten får bekreftet at Vålerenga har hatt følere ute på Høgmo. Tidligere i høst ble det klart at han gir seg i TIL. Høgmo fristes også av en landslagsjobb etter at Egil Olsen gir seg etter denne VM-kvalifiseringen.

- I utgangspunktet er fortsatt intensjonen min at jeg skal fullføre doktorgraden min. Det skal veldig mye til for at det forandrer seg. Da må det komme noe helt spesielt på banen. Mitt fokus akkurat nå er å holde trøkket oppe i sesongavslutningen med TIL, sier Høgmo til aftenposten.no .

- Er Vålerenga noe helt spesielt?

— Jeg ønsker ikke å kommentere hva som er spesielt. Men jeg har forståelse for at det blir spekulasjoner, svarer den suksessrike Tromsø-treneren.

PS. Martin Andresen ledet ikke treningen i går. Han er på studietur hos Chelsea.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport