Motvinden blåser hardt imot for hovedstadens fotballflaggskip.

Publikum svikter Vålerenga, entusiasmen rundt klubben er laber, og på fotballbanen er det lite som minner om et mesterlag.

Supportergruppen Klanen opptar også en stadig mindre del av tribunen, og fra sin posisjon på ”Vestbredden” ser de stadig færre folk på resten av stadion.

— Vi står jo bare der og hører oss selv. Vi synger jo, det er det eneste vi kan. Men det hadde jo vært hyggelig å stå der og synge for noen, sier talsmann Christian Kjellsen, og ler litt oppgitt over situasjonen klubben han elsker har havnet i.

— Vi kommer til å fortsette å synge, selv om de jo prøver så godt de kan å bli kvitt oss.

- Er det sånn dere føler det?

— Ja, av og til lurer man jo på om det egentlig hadde vært greiest for dem at vi satt hjemme og så kampen på tv.

Ødelegger norsk fotball

Frustrasjonen rundt de mange forskjellige kamptidspunktene etter den nye tv-avtalen er stor blant supporterne.

En helg er det kamp fredag kveld, den neste mandag kveld, så lørdag ettermiddag, før det kan være søndag kveld igjen den neste helgen.

— TV-avtalen er i ferd med å ødelegge norsk fotball som en publikumsidrett. Jeg kan ikke huske forrige gang vi spilte søndag klokken 18. Det er jo det tradisjonelle tidspunktet for norsk fotball. Men til neste sesong er det vel det eneste tidspunktet de ikke skal spille kamper på i helgen, sier Kjellsen oppgitt, og tenker på forslaget om å spille kamper søndag klokken 15, 17 og 19, i tillegg til tre andre tidspunkter fredag og lørdag.

700 millioner uten suksess

Likevel er det ikke bare de varierende klokkeslettene som får Kjellsen til å reagere.

For det som skjer ute på gressmatten er minst like begredelig. Spesielt provoserende opplever fansen det når klubben har hatt hundrevis av millioner til disposisjon de siste årene, uten at fremgangen, suksessen og pokalene har kommet.

— Når de har brukt 700 millioner kroner på fem år, da blir folk bare sure.

Han sier entusiasmen var en helt annen på 1990-tallet, da klubben sleit og kjempet for å overleve. Da var enhver seier en stor glede, nå er det nærmest et krav at klubben skal vinne.

I tillegg savner han entusiasmen til spillerne på banen, i det som han omtaler som ”forferdelige kamper”.

— Det koster fort 1000,- for en barnefamilie å gå på kamp når ungene skal ha pølse og is. Da må du få et bra produkt. Du gidder ikke å betale det for å se på Vålerenga rygge og rygge på banen, for så å redde et resultat helt på tampen.

Erstatte Andresen?

For det er seire, god fotball og gullstrid som er resepten for den syke pasienten.

Mer og mer tyder på at det vil bli endringer på Valle etter denne sesongen, noe Kjellsen også ser som helt nødvendig.

— En samlet ledelse har gått for dette prosjektet i fem år. Det er de som er de ansvarlige. Vi må ha sportslig suksess og en ny trener. Eller, det trenger ikke å bli en ny trener, bare den som er nå hadde begynt å vinne nok fotballkamper, sier Kjellsen, og gir ikke inntrykk av at han har veldig stor tro på at det skal skje.