DAGENS MANN: Abderrazak Hamed-Allah scoret tre på Viking stadion. Foto: Carina Johansen - NTB scanpix

Etter mye om og men ble det klart tidligere i dag at trener Jan Jönsson har signert ny toårskontrakt med Aalesund. Det så ut til å tenne AaFK-spillerne, og spesielt den delvis avskilta storscoreren Abderrazzaq Hamed-Allah.

For etter sju kamper uten seier, og til tider sterk kritikk av Hamed-Allahs spill og innsats, slo AaFK og marokkaneren tilbake med godt spill og tre gnistrende scoringer mot Viking. Hamed-Allah feiret ikke noen av scoringene, sikkert som protest for kritikken han har fått i det siste, blant annet etter at han ikke møtte opp på trening tidligere denne uken.

Med tre scoringer i dag er Abderrazzak Hamed-Allah toppscorer i eliteserien sammen med Frode Johnsen med 14 mål, mens AaFK lukter på bronsemedaljer.

Aarøy inn

AaFK manglet nærmest som vanlig en rekke offensive spillere i dagens kamp. Både Leke James og Fredrik Ulvestad var ute med skade, mens Michael Barrantes sonet karantene for gule kort. I tillegg ville ikke Hocine Zaidoun være med til Stavanger grunnet flyskrekk. Det banet veien for Tor Hogne Aarøy, som fikk spille fra start for bare andre gang i år. Det gjorde også at AaFK måtte spille på en mer direkte måte, noe som var effektivt i regnværet i Stavanger.

Åpningen av kampen var preget av slurv og upresise pasninger – fra begge lag. Regnet styrtet ned og gjorde forholdene vanskelige, og sjelden fikk vi se angrep som inneholdt mer enn tre-fire trekk før motstanderen vant ballen. Viking hadde kanskje ballen mest, men skapte ingenting foran Sten Grytebust i AaFK-målet.

Hektiske sekunder

AaFK spilte fornuftig nok mye langt mot Tor Hogne Aarøy i griseværet, og etter 22 minutter lyktes sunnmøringene endelig med en langpasning. Aarøy stusset videre til Fredrik Carlsen, som fikk slått et godt innlegg mot Hamed-Allah som nærmest bommet på ballen foran mål.

Nå skjedde det mye foran Viking-målet, og minuttet senere var Hamed-Allah frempå igjen da han nærmest ble løpt ned i sekstenmeteren etter pasning fra Demar Phillips. Ingen straffe i følge dommeren. Det så ut som en feil avgjørelse.

Men alle gode ting var tre for Hamed-Allah, da han sekunder senere fikk sjansen på ny etter innlegg fra samme Phillips. På femmeteren steg marokkaneren til værs og headet AaFK i ledelsen. Da var det spilt i drøyt 23 minutter. Hamed-Allah feiret scoringen uten å fortrekke en mine, trolig i stille protest mot kritikken han har fått den siste tiden.

AaFK-sjanser

Etter scoringen åpnet kampen seg om. Viking fortsatte med å ha ballen mest, men Aalesund virket farligere når de kom i angrep.

Etter 36 minutter kom AaFK nærme igjen, da Jo Nymo Matland satte et frispark fra over 20 meters hold rett over Viking-målet.

Mot slutten av omgangen fikk AaFK nye sjanser, først ved Hamed-Allah som løpte fra ballen i god posisjon inne i Vikings sekstenmeter. Deretter var det høyreback Akeem Latifu som gikk til dødlinja og slo ut 45 grader til Demar Phillips, som med høyrefoten nærmest bare greide å sleive ballen mot mål.

Hva med Viking? Til tross for at de hadde ballen mye inne på AaFKs halvdel, greide ikke hjemmelaget å skape en eneste skikkelig målsjanse i første omgang. Viking hadde i perioder veldig strekk i laget, og AaFK fikk mange gode overganger som de bare nesten greide å utnytte.

Rett i angrep

Rett etter pause fikk Hamed-Allah en ny stor mulighet etter at et langt oppspill gikk over hele Viking-forsvaret. Hamed-Allah kom først på ballen og lobbet over keeper Rune Jarstein, før Indridi Sigurdsson kom i mellom og klarerte vekk ballen på vei mot det åpne målet. Den påfølgende corneren brassesparket Phillips like over mål.

Hattrick

Etter 50 minutter var Hamed-Allah frempå igjen, og denne gangen havnet ballen i mål. Marokkaneren fikk ballen midt på Vikings banehalvdel, avanserte noen meter før han stoppet opp og faren virket å være avverget for Viking. Da smelte plutselig Hamed-Allah til med høyrebeinet og ballen føk via hanskene til Jarstein og opp i krysset. Nok en gang var feiringen fra toppscoreren veldig avmålt.

Et par minutter senere fullførte Hamed-Allah sitt hattrick. Et langt oppspill havnet i beina til marokkaneren, som på kirurgisk vis banket ballen opp i nettaket. Denne gangen med venstrefoten. Dermed hadde måljegeren satt inn ett mål med hodet og ett med hvert bein, og tangert Frode Johnsen som toppscorer med 14 scoringer.

Redusering

Viking virket lamslått, men fikk en redusering ved Indridi Sigurdsson etter en corner i det 67. minutt, etter en litt uheldig inngripen av AaFKs keeper Sten Grytebust. Dette var Viking første skikkelige sjanse i kampen.

Etter dette la AaFK seg lavere og Viking fikk ha ballen mye, uten å skape noe særlig. AaFK var farligere på sine sjeldne visitter og Hamed-Allah kom igjen alene med Jarstein etter en langpasning i det 79. minutt. Men denne gangen kom toppscoreren for skrått på mål og Jarstein reddet.

AaFK hadde grei kontroll på slutten og sikret inn en veldig fortjent 3-1-seier etter en god og først og fremst meget taktisk klok bortekamp.

Med seier i Stavanger passerte Aalesund Viking på tabellen, og har nå heng på bronsen. Haugesund er to poeng foran, med en kamp mindre spilt.