Vidar-løperen vant 10.000 meter i NM søndag, men han har større ambisjoner enn å være best i Norge.

– Jeg trengte et NM-gull oppi elendigheten, smilte trønderen etter NM-seieren, men ellers er det ikke så mye å smile av. Etter en løfterik 10.000 meter på 28.25,23 i mai – senking av persen med 16 sekunder – har fremgangen uteblitt.

– Jeg får det bare ikke til å fungere. Har ikke noe å kjøre med. Det var nok dumt av meg å løpe en halvmaraton i mars. Da var jeg sliten allerede. Jeg har bare ett gir og er sliten hele tiden, sier Nordstad Moen, som til tross for sine 24 år fortsatt må kalles et talent. Potensialet har han ennå ikke fått ut.

Har VM-kravet inne

VM-kravet på 10.000 meter er 27,45 og på 5000 meter 13,23. Bare Sindre Buraas, som løp på 13.11,96 i Heusden i Belgia 18. juli, er kvalifisert på langdistanse på herresiden.

— Jeg trener det jeg må for å løpe på 13,20, som jeg har inne. Det er tungt å innse at totalbelastningen er blitt for stor og at jeg har trent av meg overskuddet, sier Nordstad Moen, som også måtte representere Norge i lag-EM i Russland sankthanshelgen fordi «ingen» andre ville.

Vidar-leder Jasper Buitink tror han vet hvorfor langdistansegutten er sliten.

– Sondre tok ikke noe ferie etter fjorårssesongen. Han må lære å restituere seg. Talentet må forvaltes, og vi må lære å ta bedre vare på ham, erkjenner Oslo-klubbens sportslige leder.

Over på maraton?

VM i Beijing om to uker går definitivt uten Sondre på startstreken. Men folkene rundt Vidar-løperen har tro på at han står på startstreken i Rio neste år. Da ikke på 10.000 meter, men i maraton.

– Sindre egner seg godt for maraton. Han har et steg som passer. Det er også lettere å holde seg skadefri med maratontrening, og det er lettere å løpe på 2,14 i maraton enn 27,45 på 10.000 meter (VM-kravene), sier Jack Waitz i Vidar.

Skader kjenner Sondre godt til. Allerede i 2011 tok han gull på 10.000 meter i U23-EM, men siden har det ikke tatt av. Blant annet på grunn av en mystisk tåskade som det tok lang tid å finne ut av. Til slutt ble det oppdaget at senen som får tåen til å bøye seg hadde røket. En finsk ekspert, som også fikset David Beckham, hentet en sene fra ankelen og fikset ny tåsene.

Også Jasper Buitink ønsker at Sondre prøver seg på maraton i løpet av høsten.

– Skal OL-drømmen leve, må den stimuleres. Et løfterikt maratonløp i høst kan være tingen.