HAUGESUND : Ut på oppløpet etter 9900 meter kom Nordstad Moen likt med Marius Vedvik fra Gular. En spurtduell mellom to som ikke er kjent for de råeste avslutningene skulle avgjøre.

Opplegget var langt på vei en tro kopi av 5000-meteren fra NM i fjor. Den gangen vant Vedvik.

Men nå gikk det annerledes.

Og måten Sondre Nordstad Moen gjorde det på var en oppskrift som han har selv fått i fleisen av den tidligere toppløperen Daabayaa Badhoso fra Skjalg i Stavanger mange ganger.

— Jeg visste at jeg bare måtte ligge bak da det var 200 igjen. Da det var 100 igjen, så økte Marius. Jeg prøvde å være iskald. Da det var 70 meter igjen, så kicket han igjen. Når jeg da kunne gå forbi med noe enda bedre, så er det vanskelig å svare. Daabayaa har sikkert slått meg ti ganger på den måten og det er så kjedelig, sier en fornøyd Nordstad Moen med et smil.

- Og godt å vise at også du kan spurte?

— Litt fartsøkning var det. Men det var egentlig bare siste 200 som gikk fort. For meg var det enten å vente til sisterunden eller å male på de siste åtte rundene som gjaldt for å vinne. Om jeg hadde følt meg sprekere enn jeg har gjort de siste to månedene, så hadde det vært et alternativ. Men ikke når jeg ikke føler meg bedre, sier han om hvorfor det ble spurtoppgjør.

Fryktet 1500-vinneren mest

Underveis i løpet prøvde de største kanonene å la andre ta seg av drajobben. Blant de som lå langt framme i feltet var 1500-vinneren Snorre Holtan Løken, som av mange ble sett på som en svært så farlig mann om han hang med fram til spurten.

Men Nordstad Moen lot seg ikke stresse av Løkens nærvær og ventet på at Gulars Marius Vedvik skulle bli den som tok ansvar for å kjøre opp farten.

— Jeg valgte å tro at Marius før eller siden kom til å gå. Han er litt der jeg var for ti år siden, at jeg ikke turte å vente på spurten. Jeg vet han var nervøs for Snorre (Holtan Løken).

- Og det var ikke du?

— Det er noe annet å spurte etter en 10000m enn 1500. Men jo, det var han jeg fryktet mest, sier Nordstad Moen.

Tiden ble 30.25.78 på Sondre Nordstad Moen – nøyaktig to minutter saktere enn hans egen personlige rekord fra tidligere i sesongen.

Juniorrekord på 10 000 for damer

I tillegg til Nordstad Moens gull ble det ytterligere sju trøndermedaljer søndag.

På 1000m-stafetten (etapper på 100, 200, 300, 400m) ble det suverent gull til Steinkjer-damene med to søsterpar på laget: Emily og Jenny Nyborg og Emily og Tara Norum.

Begge Norum-søsknene tok dessuten nye individuelle medaljer på søndag: Emily med bronse på 800, Tara med sølv på 200. Emily i sin «ordentlige» 800-debut, mens Tara for første gang var på 23-tallet på 200 med 23.97. Live Solheimdal tok også sin andre medalje for helgen da hun satte juniorrekord på 10000m med 34.49.88. Det ga en bronsemedalje i samlingen som også består av sølvmedaljen fra fredagens 5000. Yngvild Elvemo (Strindheim) tok sin fjerde 800-medalje på rad. Denne gangen ble det sølv, én hundredel unna gullet.

— Egentlig føles det mest som om jeg tapte gullet. Det er surt med den hundredelen, sier Yngvild, langt mer fornøyd med bronsen hun tok med seg fra 400 på fredag.

I stavhopp ble det delt sølv til Ranheim-guttene Odd Eiken og Fredrik Weiseth.