DIREKTE KLOKKEN 19: SUPER-G MED LUND SVINDAL OG KJETIL JANSRUD.

Idrettshistorien er full av heltehistorier, der en utøver trosser enorme mengder motgang for å komme tilbake eller lede sitt lag til seier. Der er to hovedtyper historier. Den ene typen er der noen fullfører en kamp, en sesong eller et sluttspill med alvorlige skader, uten tanke på eget helbred.

Tenk på Englands landslagskaptein Terry Butcher, som spilte en hel kamp med blodet fossende fra pannen, Martin Grainger som spilte ferdig en kamp for Birmingham med brukket fot eller Franz Beckenbauer, som spilte en VM-kamp mot Italia i 1970 med armen tapet fast til kroppen på grunn av kragebeinsbrudd.

Slikt er ikke bare farlig, men kan også stoppe idrettskarrierer for godt.

Denne listen handler ikke om disse. Den handler om dem som kom tilbake i toppform etter alvorlige skader.

Niki Lauda, motorsport

ERFARINGENS ARR: Niki Lauda (til h.) vil for alltid bære arrene etter Nurburgring 1976. Han sto kun over to løp, før han var tilbake i sin Ferrari. Lauda tok to VM-titler etter krasjen. I 1976 ble han nummer to, bak James Hunt (til v.). Foto: Reuters

Under Tysklands Grand Prix på Nürburgring i 1976 var Formel 1-stjernen Lauda innblandet i en forferdelig ulykke. Bilen tok fyr og Lauda ble sittende fast, før han ble dradd ut av vraket av andre førere. Laudas ansikt og skalp ble alvorlig forbrent og han fikk indre skader av å puste inn varm og giftig gass.

Lauda havnet i koma, men var fra det øyeblikket han våknet fast bestemt på å komme tilbake. Tross store og stygge brannsår valgte han å begrense gjenoppbyggingen av ansiktet til å ordne øyelokkene og få dem til å virke igjen. Bare seks uker etter ulykken stilte han igjen på startstreken i Formel 1, med blodige bandasjer under den modifiserte hjelmen. Han ble nummer fire i Italias Grand Prix.

Kjetil Jansrud, alpint

YES! Kjetil Jansrud jubler for OL-gull. Foto: NTB Scanpix

375 dager etter at korsbåndet røk tok Kjetil Jansrud Norges fjerde strake OL-gull i Super-G. Det var under alpint-VM at korsbåndet røk. Kalenderen viste 6. februar 2013. Allerede seks måneder senere, den 10. oktober, fikk han klarsignal fra legene om å kjøre for fullt igjen.– Det er en del tilfeller der man bruker sprøyter eller andre hurtigmetoder for å stable en utøver på beina raskt. Det som er spesielt med Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal nå, er at her har man operert og kommet tilbake etter å ha gjort det skikkelig, sier Knut Fjeldsgaard, idrettslege.

Hermann Maier, alpint

FLYTUR: Hermann Maiers luftetur i Japan og påfølgende gull gjorde at han levde opp til sitt kallenavn. Foto: NTB scanpix

Under OL-utforen i Nagano 1998 sto Østerrikes superkjører Hermann Maier for et av de mest spektakulære fall live-TV noen gang har sett. (ekstern lenke) Maier ble kastet rundt og rundt en rekke ganger, før han landet i en snøfonn. Tydelig forslått og forfjamset så Maier seg rundt og ante ikke hvor han skulle holde seg. Han hadde smerter over alt.Tre dager senere vant den samme Maier Super-G i det samme mesterskapet. Herminatoren hadde enorme smerter etter utforfallet, men de fleste delene var likevel intakte. I hvert fall fungerte de ypperlig.

Kjetil André Aamodt, alpint

KATTEMYK: Bare en uke etter at han forlot OL-bakkene på krykker kjørte Kjetil André Aamodt ned til OL-gull på Super-G. Foto: NTB Scanpix

I det første hoppet under OL-utforen i Sestriere smalt det til i kneet til Kjetil André Aamodt. Veteranen bet tennene sammen og fullførte løpet, men forlot arenaen på krykker. Han sto over det som i utgangspunktet skulle være hans beste medaljesjanse – kombinasjonen, bare for å komme tilbake senere i mesterskapet. Han tok gull i Super-G.– Da jeg landet etter det hoppet, trodde jeg at OL var over, sa Aamodt. Seks dager senere tok han sitt fjerde OL-gull, det tredje i Super-G.

Clint Malarchuk, ishockey

I en NHL-kamp i 1989 mellom St. Louis Blues og Buffalo Sabres opplevde Sabres-keeper Clint Malarchuk alle hockeyspilleres største mareritt. Han fikk to spillere over seg og en av spillernes skøyteegg kuttet halspulsåren hans. Blodet fosset, men Malarchuk kom seg av isen for egen maskin. Ifølge avisoppslag besvimte 11 personer i arenaen, to fikk hjerteinfarkt og tre spillere kastet opp på isen. Selv var Malarchuk overbevist om at han kom til å dø. – Alt jeg ønsket var å komme meg av isen. Min mor så kampen på TV, og jeg ville ikke at hun skulle se meg dø, har Malarchuk fortalt.

Lagets paramedisiner, Jim Pizzutelli, reddet Malarchuks liv gjennom et triks han hadde plukket opp under krigen i Vietnam. Han stakk hånden inn i halsen og klemte igjen pulsåren til legene fikk stabilisert pasienten. Malarchuk mistet en tredel av blodet i kroppen og 300 sting måtte til for å rette opp igjen skaden. Fire dager senere var Malarchuk tilbake i trening og en uke etter skaden sto han igjen en NHL-kamp.

Monica Seles, tennis

NY HVERDAG: Da Monica Seles endelig kom tilbake i verdenstoppen, ble dette et vanlig syn. Minst to sikkerhetsvakter dekket, bokstavelig talt, ryggen hennes. Foto: NTB Scanpix

30. april 1993 vil for alltid være en svart dag for tennisen. Verdensener Monica Seles ble knivstukket i ryggen under en tenniskamp i Hamburg. Knivstikkeren likte ikke at Seles hadde tatt over verdensherredømmet fra hans yndling, Steffi Graf. De fysiske skadene var ikke for alvorlige, men Seles fikk store psykiske problemer etter angrepet.Først drøye to år senere var Seles tilbake i verdenseliten. Hun var endelig tilbake på toppen knappe tre år etter knivstikkingen. I 1996 vant hun igjen Australian Open, da hun senket Anke Huber i finalen. I 2000 tok hun bronsemedaljen i tennis-OL. Monica Seles opplevde at flere nye toppspillere kom på banen mens hun var borte. Hun vant åtte grand slam-turneringer før og én etter angrepet.

Johann Olav Koss, hurtigløp på skøyter

SEIER: Et av de ikoniske bildene fra Lillehammer-OL: Johann Olav Koss sin kjente målgest. Men bare uker før løpene på Hamar var han skadet og nedbrutt. Foto: NTB Scanpix

Koss var i ferd med å gi opp OL-drømmen allerede før ilden i Lysgårdsbakkene var tent. Bare uker før rekordløpene i Vikingskipet på Hamar var han både alvorlig kneskadet, syk og plaget av formsvikt.– Jeg var så langt nede at jeg ikke trodde jeg skulle komme blant de seks beste engang, har Koss mimret om senere. Resten er historie. Koss tok tre OL-gull og tre suverene verdensrekorder.

Tiger Woods, golf

SEIER: Tiger Woods med sin fremdeles siste major-pokal. Foto: NTB Scanpix

To uker før US Open i 2008 fikk Tiger Woods to tretthetsbrudd i den venstre leggen. I tydelige smerter kom Woods likevel tilbake og vant turneringen, etter omspill mot Rocco Mediate. Den dag i dag er dette Woods’ siste majortittel.

Tommy John, baseball

Du vet gjerne at du har gjort noe helt spesielt, når noe blir oppkalt etter deg. Tommy John var kaster i Major League Baseball og hadde en fryktet venstrearm. I 1974 kastet John på seg en skade i kastalbuen. En revolusjonerende operasjon reddet både kårsbåndet i Johns albu og karrieren til kasteren. Både skaden og operasjonen er svært vanlig i baseball og friidrett og behandlingen heter i dag, i hvert fall i engelskspråklige land, «Tommy John surgery».

Eric Abidal, fotball

DOBBELTSEIER: Eric Abidal vant over kreften i 2011. Ti uker eter operasjonen fikk han ta imot Champions League-pokalen på vegne av sitt lag. Carles Puyol abdiserte som kaptein for å gi Abidal æren. Foto: Matt Dunham

Historiene om kreftrammede idrettsutøvere som kommer tilbake på toppnivå er heldigvis mange etter hvert. Lance Armstrongs dager som plakatnavn for denne typen comeback er forhåpentlig snart talte. Eric Abidal er i så fall et godt alternativ. I 2011 fikk han påvist en kreftsvulst på størrelse med en golfball i leveren.10 uker etter operasjonen startet han Champions League-finalen på Wembley, da hans Barcelona slo Manchester United 3-1. Han fikk også motta pokalen på vegne av laget. Et år senere måtte Abidal under kniven på nytt. Komplikasjoner etter operasjonen året før gjorde at han trengte en levertransplantasjon. Han spilte fotball i to år til, før han la opp i desember i fjor.