ALFHEIM: Drage hadde 15 målpoeng (4 mål/11 assists) i 2011-sesongen. 11 målgivende pasninger var nest flest i eliteserien. Bare Øyvind Storflor, med 12 assists, var foran.

Drillo tok han så med på landslaget i januar 2012 og ga Drage debuten i 1-0-seieren mot Thailand.

– Han er en av få relativt gode kantspillere i Norge. Og så er han fotballklok, han har mange assists, og så er han nest yngst i troppen her, så Thomas er en spennende spiller, sa Drillo til Aftenposten den gang.

Det står i sterk kontrast til status sommer 2015 der Drage kun har fått starte to kamper i eliteserien for TIL.

– Plaget med helsa

Hva skjedde egentlig med Thomas Drage?

– Nei, jeg har noen forklaringer på det, som jeg ikke har lyst å gå ut med. Jeg har vært plaget med diverse som har gått på helsa, rett og slett. Noe mer enn det orker jeg ikke å si, uttaler Drage til iTromsø.

Han vil ikke si noe mer om problemene, fordi det kan fremstå som unnskyldninger, men kantspilleren forsikrer om at det går bedre.

– Det er over. Det vil si, det er ikke over, men det er ikke så ille nå.

– Når fikk dere kontroll?

– Det er ei stund siden, men det har brukt litt tid på å bygge seg opp igjen. Jeg føler at den fysiske formen er god nå, og det har vært målet en stund, sier 23-åringen.

Drage nådde et bunnpunkt i sin TIL-karriere i starten av 2013-sesongen, da Agnar Christensen vraket han fra troppen til kampen mot Sogndal. Senere den sesongen, på sommeren, sa kantspilleren åpent i media at han ønsket seg bort på grunn av lite spilletid.

Med Drage ble værende og trivdes bedre da Steinar Nilsen ble hovedtrener. I fjor var han med på å spille «Gutan» opp fra 1.-divisjon.

I vinter var TIL frempå oghadde samtaler med Remi Johansen og Drage om nye kontrakter. I forrige uke ble det konkludert med at Johansen har takket nei, mens det har vært stille rundt Drage.

– Vi har ikke hatt noen flere samtaler etter de vi hadde i starten av året, men det blir sikkert etter hvert, sier Drage.

Både han selv og klubben antyder at disse samtalene vil skje i sommer.

– Vi tar nok en runde med Thomas, og det blir sannsynligvis før sommervinduet åpner (22. juli). Så får vi se hva vi lander på, sier sportssjef Svein-Morten Johansen.

– Ønsker TIL å forlenge eller er det mer snakk om en generell samtale?

– Det ønsker jeg egentlig ikke å gå inn på. Vi må ha en ordentlig god prat med Thomas, så får vi se hva som blir status etter det, sier Johansen, som understreker at dette i første omgang er en sak mellom klubb og spiller.

– Skal kjempe meg inn

Som alle andre fotballspillere ønsker Drage å være i førsteelleveren.

– Jeg vil jo gjerne spille, det er ikke tvil om det. Jeg prøver å jobbe hardt på trening for å komme inn igjen, sier han.

Han ser ikke bort fra at det kan ha betydning for om det blir nye TIL-år eller ikke.

– Det er selvfølgelig et pluss hvis man spiller. Det er ikke tvil om det, men jeg tror jeg skal klare å kjempe meg inn på laget igjen. Det er ikke direkte avgjørende at jeg sitter på benken nå, sier 23-åringen.

– Du er tålmodig?

– Ja.

Steinar Nilsen kommenterer Drages situasjon slik:

– I laget vårt er det konkurranse i hver posisjon og det er viktig å ta vare på muligheten når den ligger der. Når da noen andre i den posisjonen han kanskje trives best i har tatt veldig godt vare på muligheten, går de foran. Samtidig føler vi at Drage har hatt mange muligheter til å vise fram sine ferdigheter, og vi kommer til å fortsette å la ham få muligheter når han fortjener det, sier TIL-treneren.