ALFHEIM: Ruben Yttergård Jenssen (27) er for tiden hjemme i Tromsø og trener med gamleklubben. Etter en rekke år i TIL, har han nå to sesonger i Kaiserslautern. Han har dermed solid erfaring fra både norsk og tysk fotball.

Støtt og stadig debatteres det hvorvidt det trenes nok i norsk toppfotball.

– Trenes det tøffere i Tyskland?

12SPO_Ruben2.jpg

– Det er bare i forsesongen. Det er en typisk misoppfatning man har mellom utlandet og Norge: Man tror det trenes så dårlig i Norge. Men med 12 ukers forsesong kan du ikke drive å gampe i fjellene hver dag, som i utlandet. Der har vi tre-fire uker som er harde, og så er det helt normalt i sesongen, sier Yttergård Jenssen til iTromsø.Han viser til 2006-sesongen med TIL. Det ble trent tøft og formtoppen kom altfor tidlig.

– Jeg har aldri trent så hardt som da, og da tapte vi vel de fem første kampene i serien. Men vi var djevelsk god i treningskampene, sier 27-åringen.

– Feil sammenligning

Ifølge fysisk trener Truls Hallen i TIL trener klubben i en «normaluke» cirka 8 økter uka – inkludert en kamp – i sesongen. Når det er tettere kampprogram er det færre treninger og mer fokus på restitusjon.

– Det Ruben sier om trening i Tyskland og Norge er ikke overraskende. Vi registrere hva en del klubber i Norge og utlandet gjør, sier Hallen.

Yttergård Jenssen mener det trenes «veldig bra» i Norge, men at det selvfølgelig er rom for forbedringer.

– Men det er ikke noe hokuspokus, at hvis du legger inn et par timer ekstra uka så blir du sykt mye bedre. Det blir også feil når vi blir sammenlignet med andre idrettsmiljøer som har en helt annen belastning enn vi har, sier Yttergård Jenssen.

Høyere nivå

Felix Magath var kjent for et knallhardt treningsregime, noe blant annet Tore Reginiussen fikk erfare i Schalke 04. – Du har noen trenere som kjører en slik linje. Vår første trener i Kaiserslautern, var ganske hard og brutal. Men han fikk sparken. Nå er det ganske normalt, og jeg tror Kaiserslautern er en av de klubbene som trener hardest. Det er det jeg har fått høre fra de andre, i alle fall, sier Yttergård Jenssen.

Kaiserslautern-spilleren føler han har utviklet seg en god del i Tyskland, spesielt mentalt, men også fysisk. Det er høyere tempo, tøffere treningshverdag og konkurransen om plassen på laget er hardere. Dermed blir øktene litt bedre kvalitetsmessig enn for eksempel i Tromsø.

– Da jeg kom ned til Kaiserslautern, var det 35 spillere der. Det var bare å prestere, ellers blir du glemt, sier han.

– Innholdet avgjørende

Truls Hallen peker på at treningsregimet kan variere en del fra klubb til klubb i norsk eliteserie.

– Tar vi Rosenborg som et eksempel, så har de gjort ganske mye med treningshverdagen inn mot denne sesongen. Det det tydelig at de har fått en sportslig fremgang på grunnlag av en bedre treningshverdag. De jeg snakker med sier de har økt volumet i forsesongen med 40 prosent og trener også tøffere i sesong, sier Hallen, som også er med i teamet til U23-landslaget.

– Men antall økter sier veldig lite. Det er innholdet i øktene som er veldig avgjørende, mener Hallen.