— Jeg mener det bør være likt fordelt. Vi spiller i samme turnering og jeg kan ikke skjønne annet enn at majoriteten av norske fotballklubber ønsker det slik hadde vi hatt en demokratisk avstemming på det, sier Start-direktør Even Brandsdal.

Norsk fotballs nye medieavtale med Discovery Networks er verdt 2,4 milliarder kroner i perioden 2017-2022, noe som er rekord. Når kostnadene til produksjon, og Norges Fotballforbunds andel er trukket fra, skal klubbene fordele rundt halvparten av dette beløpet seg mellom, skriver Bergens Tidende.

BAKGRUNN:

Brann har tidligere sagt at de ønsker mer tv-penger til storklubbene. Slik skal de største klubbene være stabile topplag i norsk fotball.

— Vi må få lov til å være med å løfte fotballen

— Vi må oppriktig talt få lov til å være med på å løfte fotball. Det er kanskje derfor vi er der vi er som klubb, fordi vi ikke har tatt denne kampen før, sa Branns daglige leder Vibeke Johannesen.

BRANN-SJEF: Vibeke Johannesen. Foto: Mads Bøyum

Viking støtter Branns forslag:— Det er noen lokomotiver som Brann og Viking som er avgjørende for interessen rundt norsk fotball. Derfor er det rimelig at de får mer av kaken, sier Eirik W. Henningsen, daglig leder i Viking, til Bergens Tidende.

Start-direktøren kunne ikke vært mer uenig.

— Vil bli umulig å feilbudsjettere

— Norsk fotball har lenge budsjettert med for høye plasseringer totalt sett, og ettersom det ikke er plass til alle på toppen så vil flere oppleve negative avvik i budsjettet. Dette er en medvirkende årsak til at flere klubber har fått økonomiske utfordringer, mener Brandsdal.

Han mener lik fordeling vil skape større forutsigbarhet, og etter hvert en større konkurranse som vil gagne også de største klubbene.

— Vi bør innstille oss på en lik fordeling, da er det umulig for enhver klubb å feilbudsjettere og vil skape forutsigbarhet for samtlige. Totalt sett vil deg også bidra til økt konkurranseevne og gir de største klubbene bedre motstand hjemme i Norge slik at de er bedre rustet ute i Europa, sier Brandsdal.

— Snu heller pyramiden

Henningsen i Viking mener det burde vært mekanismier som tar seg av klubber som Brann når de rykker ned, og Branns daglige leder sier de i dag prøver å finne flere parametere for fordeling enn det sportslige.

BT skriver at de har signaler på at mange av lagene i eliteserien og 1. divisjonn ønsker at Brann, Viking, Vålerenga og Rosenborg skal være flaggskip, men at de må gjøre seg fortjent gjennom prestasjoner på banen.

Selv er Start en klubb som brukte store deler av fjoråret på selge spillere og kutte kostnader.

DIREKTØR: Even Øgrey Brandsdal blir den første Start-sjefen som leverer postivt resultat siden 1999. Her jubler han etter seier mot Jerv i kvalifiseringen. Foto: Kjartan Bjelland

— Dersom det skal være en skjevfordeling heller jeg mer mot at man må snu pyramiden. Enhver klubb vil fra tid til annen prestere dårlige enn forventet og da er det naturlig at både billett- og sponsorinntekter faller gjennom sesongen. Dersom man i tillegg får avkortning på plasseringspenger kan det få katastrofale følger, sier Start-direktør Brandsdal. - Men er det ikke bare rett og rimelig at klubber som gjør det godt får mer penger?

- Sinnsykt å skulle betale mye penger til Brann hvis de rykker ned

— Lykkes man bedre enn forventet vil man få en oppside gjennom flere solgte billetter og ikke minst i form av økte sponsorinntekter og dermed oppnå positive avvik fra budsjett, sier Bransdal, og legger til:

— De største klubbene vil alltid få mest inntekter totalt sett, uavhengig av plasseringspenger, og den største gevinsten får man ved å kvalifisere til europacupspill. Dette er inntekter majoriteten av norsk toppfotball bare kan drømme om, men er vel fortjent til de som oppnår sportslig suksess.

Brann og Vikings holdninger støttes heller ikke av en annen storklubb, Vålerenga:

— Det er sinnssykt å skulle betale mye penger til Brann hvis de rykker ned eller er i Obos-ligaen. De må prestere sportslig. Det kan ikke være slik at fordi Brann har et stort potensial, så skal de ha mye penger, sier Stig-Ove Sandnes, daglig leder i Vålerenga Fotball, til BT.

Jesper Mathisen gikk onsdag ut med følgende melding på Twitter:

— Brann mener altså at grunnen til at de er der de er som klubb er at de ikke har fått nok TV-penger? 1. april kom fryktelig tidlig i år!