TRUMFKORT: Nederland må feste sin lit til (fra v.) Mark van Bommel og Arjen Robben, begge stjerner i tyske Bayern. Foto: MICHAEL KOOREN
Catalunya's coach Johan Cruyff attends a news conference in Barcelona, December 20, 2009. Catalunya and Argentina will play a friendly soccer match at Camp Nou stadium on the 22nd. REUTERS/Albert Gea (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER) Foto: ALBERT GEA

SAMLESIDE VM i Sør-Afrika:

Det er bare en drøy måned siden spillerne utkjempet en hard kamp om tittelen i verdens mest prestisjetunge klubbfinale.

Den gang vant Inter 2-0 over Bayern München på Santiago Bernabéu i Madrid.

I dag er det VM-heder det står om når Brasil— og Inter Milan-trioen Julio Cesar, Lucio og Maicon utfordrer Nederlands og Bayern Münchens Arjen Robben og Mark van Bommel.

I tillegg har Wesley Sneijder, som jublet sammen med sine brasilianske klubbkamerater på finalekvelden i Madrid, skiftet side.

Han kjemper skulder ved skulder med Robben og van Bommel i Port Elizabeth i dag.

– Vi må spille bedre mot Brasil skal vi ha håp om å gå videre , sa Arjen Robben etter å ha scoret mot Slovakia i åttendedelsfinalen.

Stanget forgjeves

Nederland avanserte etter 2-1-seier i en kamp hvor «Oranje» ikke skremte noen som helst med sin prestasjon. Brasil, derimot, feide Chile av banen med 3-0 etter en overbevisende forestilling.

Arjen Robben og Mark van Bommel vet bedre enn noen hvilken forsvarsmur som må nedkjempes dersom Nederland skal ha håp om å komme seg videre til semifinalen i VM. Julio Cesar regnes som verdens kanskje beste keeper for tiden, og både Maicon og Lucio aspirerer til den samme tittelen i sine respektive roller som henholdsvis høyreback og midtstopper.

Mye av Inters suksess bygger nettopp på defensiv trygghet. Selv det som objektivt sett regnes som verdens beste klubblag, Barcelona, anført av Lionel Messi, kom til kort over to kamper i semifinalen i Mesterligaen.

Barcelona klarte til slutt å lure inn en ball bak Julio Cesar, men det holdt likevel ikke. Bayern München jobbet og slet, men var ute av stand til å kvittere for Diego Militos to fulltreffere i finalen, selv om de spillemessig ikke på noen måte var underlegne.

Legendene klager

Både Brasil og Nederland har vært gjenstand for kritikk i dette VM for å ha sviktet sin tradisjonelle stil. Lekenheten, improvisasjonen, den åpne, positive fotballen. Johan Cruyff, Nederlands største fotballegende, har gått så langt som til å si at han ikke ville ha betalt inngangspenger for å se Dungas Brasil spille.

– De er en skam for fansen og turneringen, sier Cruyff ifølge den spanske sportsavisen Marca og britiske Daily Mirror. Heller ikke Pelé har latt seg begeistre av sine landsmenn.

– Heller enn å angripe, heller enn å dominere kampene, ligger de lavt og kontrer, klager den brasilianske fotballhelten.

Til dem av kritikerne som mener at Brasil i for stor grad fremstår som en kopi av Inter, sier Julio Cesar at det slett ikke stemmer.

– En vanvittig venstrefot

– Det er feil å si at vi kopierer Inter, men, ja, vi har gitt det defensive større oppmerksomhet, og forsvarsspillet er vår styrke. Litt på samme måte som i Inter, sier sisteskansen og forsvarer spillestilen. En spillestil han også ser at Nederland har glidd i retning av.

– De er annerledes enn de brukte å være, de også. Mer kompakte, og svært sterke fra midtbanen og frem, sier Cesar.

Keeperkjempen advarer mot lagkameraten Wesley Sneijder og Mesterliga-rivalen Arjen Robben.

– Slovakia ga ham rom til å bruke favorittfoten, og fikk betale for det. Det må vi nekte ham, for han har en helt vanvittig venstrefot.