TRONDHEIM (adressa.no): – Selvsagt respekterer jeg et vedtak, men jeg føler ikke lenger at vi har hånda på rattet. Det mener jeg vi bør ha, sier Tor Bach til Adresseavisen.

Han har siden årtusenskiftet vært aktiv i styre og stell på kretsnivå i Nord-Trøndelag. Han er i dag skikretsleder på tredje periode i Petter Northugs hjemfylke. Han representerer Inderøy IL og dermed samme kommune som verdens beste langrennsløper.

– Det har vært en vanskelig sak og jeg har nok følt det på kroppen den siste tiden, innrømmer han.

Bach var klar i sin sak da skistyret fattet det omstridte vedtaket i fjor vår. Om vedtaket hadde blitt fulgt opp, ville det ha stengt Northug ute fra internasjonale renn om han fortsatte med Coop-avtalen.

Da saken kom opp på ny i vår, så han ingen grunn til å endre syn. Det gjorde derimot flertallet i skistyret tirsdag denne uken.

– En fantastisk modell

– Petter Northug er en fantastisk skiløper, men jeg har hele tiden vært opptatt av at vi skal ha en modell som gjelder alle. Jeg er opptatt av fellesskapsverdiene. Vi har en fantastisk god modell nå, som har gitt resultater. Jeg mener at det er helt naturlig å høre til et landslag hvis du er god nok.

I tillegg til å åpne for at Northug både kan fortsette Coop-avtalen og gå verdenscup til vinteren, vedtok skistyret tirsdag kveld å sette ned et utvalg som skal se på fremtidens landslagsmodell.

Northug kan dermed være i ferd med å endre hele den norske landslagsmodellen.

— Grasrotrepresentant

Bach har er inne i sin tredje periode som skikretsleder. Han har også bakgrunn fra langrennskomiteen og idrettskretsen og ser på seg selv som en grasrotrepresentant i skistyret.

– Da vi var i Falun under VM, spurte utlendingene oss hvorfor Norge er så gode. Svaret er enkelt. Det handler om idrettsmodellen og det systemet vi har. I Nord-Trøndelag arrangerer vi mellom 60 og 80 skirenn hver vinter. Uten disse arrangementene ville vi ikke ha hatt noen skiløpere. Vi har kretslag og regionale team som rekrutterer landslagsløpere.

Har ikke opplevd press

Om flere av stjernene skulle velge å gjøre som Northug, markedsføre en sponsor som er i konkurranse med landslagets, kan det bli verre for skiforbundet å selge sponsoravtaler. Frykten er at det igjen kan gå utover finansieringen av landslag og rekrutteringen i skiforbundet.

– Har du som Trøndelags representant i skistyret opplevd noe press i denne saken?

– Nei, ikke på noen måte. Som nordtrønder er jeg opptatt av midtnorsk skisport. Hjertet mitt ligger i fellesskapet og samholdet.