I utgangspunktet skulle det være slutt på særavtaler for Petter Northug. Nå er det akkurat det skistyret inviterer til.

Ettergivenheten stanser ikke der:

  • Kravet om at landslagsavtalene skal gjelde fra 1. mai er slettet.

  • Landslagsmodellen, som er selve grunnpillaren i finansieringen av skiidrettene, skal gjennomgås.

Skistyret gir etter på tre punkter, men prøver å innkassere en seier ved å fremskynde særavtalen med Petter Northug. Det kaller jeg et dristig spill, for alle vet at Team Northug er en krevende forhandlingspartner. Ting har en tendens til å dra ut i uker og måneder. I fjor kom avtalen på plass omtrent på den tiden man kjørte de første skisporene på Beitostølen.

Kommentator i Adresseavisen, Kjetil Kroksæter. Foto: Glen Musk

Hvis skistyret skal komme fra dette vedtaket uten fullstendig å tape ansikt, må de få en landslagsavtale på plass med Petter Northug i løpet av få uker. Straks det blir snakk om måneder, mister de den siste rest av troverdighet. Og enda mer pinlig blir det hvis de gir flere innrømmelser. Mindretallet fra forrige møte har fått noen flere stemmer, slik at de vant tirsdagens avstemming. Den ettergivende fløyen i skiforbundet vant frem.

Men fortsatt er det sterk splid i norsk skisport. Styret er splittet og grenene er splittet. I den situasjonen kan det være klokt å ta seg litt betenkningstid med tanke på den fremtidige landslagsmodellen.

Kanskje er tiden inne for å justere landslagsavtalen? Idretten blir stadig mer individualistisk og kravet om tilpassede løsninger øker. Risikoen er at de gode miljøene splittes opp og sponsoratene blir mindre verdt.

Vi ser hvordan prinsippene står for fall i norsk skisport. Den som er ettergivende og viser svakhet, er på vikende fot. Det vet den andre parten å utnytte. Akkurat nå ser det ut som skiforbundet er villig til å se bort fra prinsippene for å få fred.

Det aner meg at frykten for media og opinionen skremmer skilederne fra å ta en kamp de innerst inne ønsker å kjempe.

Skiforbundet bør ikke vente mange uker før de inviterer til en ny pressekonferanse der Petter Northug signerer landslagsavtale.