TRONDHEIM (adressa.no): Også i alpintleiren følges Northug-saken med interesse. Verken Henrik Kristoffersen eller Kjetil Jansrud har signert sine landslagsavtaler. Hele den norske landslagsmodellen kan stå på spill når Northug-saken blir tema under skistyremøtet på Gardermoen tirsdag.

Etter forrige ukes svært dramatiske møte, hvor skistyrerepresentantene var splittet i Northug-saken, møtes representantene på ny tirsdag.

Kommunikasjonssjef Espen Graff i skiforbundet ønsket søndag kveld ikke å opplyse verken om tid eller sted for møtet. Etter at Adresseavisen likevel fortalte om møtet mandag formiddag, bekreftet skipresident Røste at det skal finne sted. Han avviser at møtet er hemmelig.

Alpinistenes representant i styret, Elling Vassbotn Breivik, mener slike møter ikke skal være hemmelige.

– Når jeg blir kalt inn til styremøte i Norges Skiforbund, så er det ikke hemmelig. Jeg må gjøre rede for hvor jeg er, sier han til Adresseavisen.

Breivik legger ikke skjul på hvor han står i saken.

– Ingen viktigere enn laget

– Noe av grunnkulturen i alpint er at ingen er viktigere enn laget. Det er en viktig årsak til at vi har vunnet både utfor— og super-G-cupen de tre siste årene. Da Aksel (Lund Svindal) ikke vant, kom Kjetil (Jansrud) og tok verdenscupkula, sier Breivik, opprinnelig fra Levanger, men nå bosatt på Østlandet.

VIL VERNE OM FELLESSKAPET: Elling Breivik er alpints representant i skistyret. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han trekker frem at resultatene i norsk herrealpint er oppsiktsvekkende gode sett i lys av ressurser og antall løpere, og mener nettopp fellesskapstankegangen er en viktig årsak til det.Nettopp tanken om fellesskapet og dermed også den norske landslagsmodellen blir utfordret av Petter Northug, som brøt ut av landslaget for to år siden. Stridens kjerne i det som blir kalt «Northug-saken» og som kan gi ringvirkninger til store deler av norsk idrett er det omstridte vedtaket som ble fattet av skistyret i fjor vår.

Frustrasjon i langrennsleiren

Det vedtaket sier at landslagsløpere ikke kan profilere sponsorer som er i konflikt med skiforbundets. Northugs hovedsponsor Coop er eksempelvis i direkte konkurranse med forbundets sponsor Spar. Med fjorårets vedtak kan ikke Northug delta i verdenscup og mesterskap kommende sesong så lenge han har Coop som hovedsponsor.

Skiforbundet gikk etter VM i Falun ut med beskjed om at alle som ønsker å gå verdenscuprenn neste sesong måtte si ja til landslagsplass. Fristen var 1. mai. De som ikke sa ja innen den tid, ville bli nektet start i verdenscup neste år. Da landslagene ble tatt ut, manglet én opplagt kandidat på listen: Petter Northug. Han har per i dag ingen tilknytning til landslaget, og kan fritt profilere sin private sponsor Coop.

Adresseavisen har tidligere skrevet at behandlingen av Northug-saken har skapt frustrasjon i landslagsmiljøet, samt at enkelte løpere vil vente med å signere sin avtale med forbundet til situasjonen er avklart.

– Følger saken nøye

Nå bekrefter Elling Vassbotn Breivik at heller ikke de to toppalpinistene Henrik Kristoffersen og Kjetil Jansrud har signert sine landslagsavtaler for neste sesong.

– Det stemmer. Det er ikke noen direkte kobling til denne saken, men det påvirker situasjonen. Det jeg kan si er at alle mine utøvere i alpint følger nøye med på det som skjer.

– Hva tenker du om at skiledelsen først ikke ønsket å si noe om tid og sted for tirsdagens møte?

– Jeg er generelt for åpenhet. Hvis vi skal bli troverdige så er det den eneste veien å gå.

Breivik poengterer at han har respekt for at langrenn har sine behov, som skiller seg fra de øvrige grenene.

– For meg er det viktig å jobbe med en helhet, men jeg sitter i skistyret med delansvar for alpint.

– Urealistisk å splitte opp

Alpint-lederen ser utfordringer i skiforbundets organisering.

– Forbundet har hatt eventyrlig vekst de siste årene, og alle bedrifter som vokser utvikler seg i ulike retninger. Tenk deg for eksempel om fotballforbundet, håndballforbundet og volleyballforbundet skulle ha ligget under ett felles forbund, Norges Ballforbund. Skiforbundet er litt slik.

– Kan det være realistisk å splitte opp skiforbundet?

– Nei, men vi må se på hvordan vi løser utfordringene, sier Breivik.

Skipresident Erik Røste. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Skipresident Røste svarer slik på opplysningene om at toppalpinistene fortsatt ikke har signert sine avtaler:– Det har jeg ingen kommentar til. Det er ulike problemstillinger som diskuteres i de ulike grenene og det er det jeg vil si rundt det.