I går ble det full seier for Northug i den langvarige tvisten mellom skistjernen og skiforbundet.

Skistyret gjorde helomvending og vraket fjorårets vedtak som ville gjort det umulig for Petter Northug å satse privat med Coop som sponsor og samtidig gå i verdenscupen den kommende sesongen.

Nå gjenstår det bare at Northug signerer landslagsavtalen, og at Coop, Northug-leiren og langrennskomiteen blir enige om hvor, når, hvor lenge og på hvilken måte 29-åringen kan profilere matvaregiganten.

Det er riktignok ikke bare-bare. Skiforbundet ønsker at Northug signerer landslagsavtalen så raskt som mulig, men det er lite som tyder på at det skjer med det første.

– Northug må passe seg

Daglig leder i Sponsor Insight, Vegard Arntsen, advarer skistjernen mot å tøye strikken for langt.

TROSSET EGET VEDTAK: Skistyret, her ved Erik Røste (f.v), Torbjørn Skogstad og Stein Opsal, diskuterte i går Northug-saken under et møte på Gardermoen. Foto: NTB scanpix

– Han må passe på at han ikke blir for grådig. Hvis han begynner å trekke på det, så vil det fremstå som om han ønsker å presse maksimalt ut av situasjonen. Det tror jeg ikke befolkningen vil synes noe særlig om, sier Arntsen til Aftenposten – og fortsetter:– Northug har ryddet opp etter fjorårets tumulter og kommet godt ut av det; han er kanskje større enn noen gang. Samtidig går det en grense også. Northug burde fortsette på den fine stien han har vært på – der han har fremstått mye mer sympatisk enn tidligere år, og at han i det store og hele har virket mer voksen. Han vil tjene på å holde seg på den linjen.

– Det greit at han blitt tilgitt én gang, men hvis han viser seg som vanskelig og grådig, så tror jeg han vil miste sympati blant befolkningen, sier Sponsor Insight-lederen.

– Langrenn ville mistet underholdningsverdi uten Northug

Arntsen mener alle parter vinner på at Petter Northug fortsetter med tradisjonell langrenn – både Northug selv, skiforbundet, Spar, Coop og langrennssporten generelt.

En fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på oppdrag fra TV-distributøren Riks-TV, viser at langrenn, sammen med skiskyting som kommer aller best ut av undersøkelsen, er den sporten nordmenn liker best å se på TV (se egen fakta).

En verdenscupsesong uten Northug kunne fått negative konsekvenser for en slik måling, tror Arntsen.

– Ja, det tror jeg oppriktig talt. Northug er utrolig viktig for langrenn. Uten ham ville produktet tapt underholdningsverdi, mener sponsoreksperten, samtidig som han mener Northug ville vært den største taperen hvis han gikk over til langløpssirkuset.

Hjelmeset: — En seier for folket

TV 2s langrennsekspert og tidligere landslagsløper, Odd-Bjørn Hjelmeset, er glad for at skistyret nå har bestemt seg for å åpne for at Northug kan satse med et privatlag og samtidig gå verdenscuprenn.

– Jeg mener at denne avgjørelsen er helt riktig. Avtalen i fjor fungerte etter sigende veldig bra. Da tror jeg det er greit at de vil gjøre det samme i år. Så er det spørsmålet om det er rett eller feil av skistyret å gå tilbake på slike ting, sier Hjelmeset.

Petter Northug (med rød ring) ligger ikke på latsiden utenfor sesongen. 17. mai brukte han nasjonaldagen på å delta i kretsmesterskapet på 10 000 meter. Foto: PÅL SÆTHER

– Det er hvert fall en seier for folket hvis det nå blir enighet. Det tror jeg er minst like viktig som det som kommer ut av kranglingen, sier TV 2-eksperten.Samtidig tror han ikke at Northugs særegne ordne vil føre til at flere utøvere velger den samme veien.

Tror ikke andre velger Northug-veien

– Det er ingen i Norge som har muligheten til å sette seg inn i den posisjonen som Petter er i. Vi må huske. Dette fungerer for ham, men det fungerer sannsynligvis ikke for mange andre. Han har selv sagt at landslagsmodellen er den klart beste. Den må fortsatt bestå og hjelpe 99,9 prosent av dem som er på landslaget, sier Hjelmseth — og legger til:

– Jeg vil anbefale absolutt alle som blir tatt ut til å være på landslaget. Det er den beste arenaen for å bli god.

Vegard Arntsen tror ikke det finnes noen andre løpere som er i posisjon til å utfordre skiforbundet på samme måte som Northug har gjort.

– De som gjør det, vil i så fall være ukloke. For du skal være Northug for å kunne gjøre noe sånt. Jeg tror ikke det er mange som kan komme seg i slik posisjon at de kan å gjøre det. Aksel Lund Svindal har på sett og vis gjort dette på en ryddig måte tidligere, riktignok ikke med noen konkurrerende sponsorer, men jeg tror ikke det kommer noen som gjør det.

– De som i så fall forsøker seg, vil være små profiler sammenlignet med Northug. Og da er det først og fremst de selv som vil tape på det, sier Arntsen.