Slovenia-Norge 24-18

— Jeg er forbannet. Jeg er forbannet på mye, sa landslagssjef Christian Berge til Max etter kampen. Han uttalte før kampen at Norge gikk for seier, men hadde nok inni seg tenkt at det kunne gå mot tap. Men ikke med seks mål.

— Vi kommer ikke i noe drive, og vi får veldig mange tominuttere (åtte - mot Slovenias fem), fortsatte Berge, som underveis var nokså oppgitt over de slovakiske dommerne. Men han var også misfornøyd med egen prestasjon.

– Vi mistet strukturen i laget og gikk for mye inn i midten, og det ble for mye sideveis.

Men oppgaven er ikke umulig – så fremt Norge finner frem til bedre takter i det offensive spillet.

Bergerud grep sjansen

Hadde det ikke vært for godt spill av Torbjørn Bergerud i mål, ville Norge vært ute av dansen allerede etter den første kampen. Han fikk også god hjelp av Ole Erevik, som kom inn og reddet tre straffer.

Et norsk håp kan være at slovenerne tar VM-turen til Frankrike for gitt. Ifølge Max' ekspertkommentator Ole Gustav Gjekstad, hadde Slovenias trener - den tidligere jugoslaviske OL- og VM-vinneren Veselin Vujovic - heller ønsket seg en firemålsseier for å holde spilerne fullt skjerpet.

Uvant forsvarsformasjon

Slovenerne stilte uten den gamle strategen Uros Zorman, men han er trolig tilbake i returkampen. Norge ble i starten møtt med et meget offensivt 3-3-forsvar. Et par ganger måtte de norske midtbackene inn på egen banehalvdel for å bli spillbare!

Det var tungt for de norske gutta å komme seg forbi i duellene, og etter halvspilt førsteomgang lignet resultatet et oppgjør mellom Grefsen og Nordstrand i damehåndball før krigen, 3-3. Torbjørn Bergerud fikk tillit fra start i det norske målet, og 21-åringen skal ha sin del av æren for at hjemmelaget ikke dro fra. Buskerud-gutten reddet syv av 16 skudd i første omgang, blant annet et straffekast helt i starten. Også Ole Erevik var inne og reddet en straffe.

Bergerud leverte varene også etter pause, men for få av utespillerne meldte seg ordentlig på, særlig sidebackene.

Dårlig angrepsspill

Norge har vunnet de fem siste landskampene mot Slovenia, og vi må helt tilbake til 2008 for å finne siste seier til Slovenia. Lørdag ettermiddag i Celje kom den til gangs.

Sammen med Bergerud var Kristian Bjørnsen Norges beste i første omgang. Kristianstad-spilleren, som neste år er i Wetzlar i Bundesliga, scoret på samtlige fire forsøk mot veterankeeper Matevz Skok, som nærmest alene sendte Slovenia til OL etter 34-31 over Spania i kvalifiseringen i Sverige i april.

Norge fortsatte å slite med angrepsspillet i annen omgang, men hadde 17-15 før det glapp. De siste ti minuttene endte 7-3 til Slovenia, som fikk lov til å spille tøfft.

For Norge stokket det seg så mye at med seks mål å ta igjen to minutter før slutt ble laget avblåst for passivt spill.

Det trengs et norsk "sprintstevne" i Stavanger i returkampen for at Norge skal greie å løpe ned det slovenske forsvaret. Hvis ikke er Norge ute av sitt tredje VM på rad. I forrige kvalifisering – Christian Berges ilddåp som landslagssjef – ble det tap mot Østerrike.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: